Ce s-a întâmplat azi, 26 ianuarie?

26.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 26 ianuarie?

Ziua de 26 ianuarie este cea de 26-a zi a calendarului gregorian și a 27-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 339 de zile.

La 26 ianuarie 1945, trupele sovietice au intrat în Auschwitz, Polonia, și au eliberat 7.000 de supraviețuitori înfometați din rețeaua lagărelor de concentrare, dezvăluind lumii profunzimea ororilor săvârșite acolo.

Ce s-a întâmplat azi, 26 ianuarie?

1500 – Navigatorul spaniol Vicente Yanez Pinzon a descoperit Brazilia.

1788 – Primii coloniști europeni în Australia, conduși de căpitanul Arthur Phillip, au ajuns în ceea ce este azi Sydney. Grupul se stabilise pentru prima dată la Botany Bay cu opt zile înainte. Această zi este sărbătorită ca Ziua Australiei.

1865 – Guvernul lui Mihail Kogălniceanu demisionează.

1880 – S-a născut Douglas MacArthur, generalul american care a comandat Teatrul Pacificului de Sud-Vest în al Doilea Război Mondial, a administrat Japonia postbelică în timpul ocupației aliate care a urmat și a condus forțele Națiunilor Unite în primele nouă luni ale războiului din Coreea.

1918 – S-a născut la Scornicești dictatorul român Nicolae Ceaușescu.

1939 – Barcelona, ​​capitala republicană a Spaniei, cade în mâinile forțelor naționaliste ale generalului Francisco Franco în timpul războiului civil spaniol.

1950India devine oficial o republică care nu mai este sub stăpânire britanică. Noul președinte, Rajendra Prasad, depune jurământul în funcție. Prasad a fost un activist cheie în mișcarea naționalistă a lui Mahatma Gandhi, alături de prim-ministrul interimar al Indiei, Pandit Jawaharlal Nehru.

1965 – La mai bine de un deceniu de la independența Indiei, hindi devine limba oficială a a acesteia.

1976 – România devine membră a organizației internaționale a Națiunilor Unite numită G77 (Grupul celor 77).

2010 – S-a anunțat că filmul lui James Cameron „Avatar” a devenit filmul cu cele mai mari încasări din lume.

2020 – Baschetbalistul american Kobe Bryant, care a fost considerat unul dintre cei mai mari jucători ai acestui sport, câștigând cinci campionate NBA cu Los Angeles Lakers, a murit într-un accident de elicopter la vârsta de 41 de ani.

 

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot