Ce s-a întâmplat azi, 25 august?

25.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 25 august?

Ziua de 25 august, a 237-a zi a calendarului gregorian și a 238-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul timpului evenimente importante care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre.

În această zi, în 1859, are loc Conferinţa reprezentanţilor puterilor garante de la Paris, unde este recunoscută «de jure» dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza (25.08/6.09).

Ce s-a întâmplat azi, 25 august?

1609 Astronomul italian Galileo Galilei inventează primul telescop terestru cu refracție.

1814 Casa Albă, reședința președinților americani, este distrusă de forțele britanice în timpul Războiului din 1812, care a marcat distrugerea unei mari părți a orașului Washington.

1875 Marinarul englez Matthew Webb (foto) devine primul om care traversează Canalul Mânecii, înot, de la Dover la Calais, în mai puțin de 22 de ore, fără ajutor artificial.

1929 Este experimentată cabina catapultabilă de avion, construită în premieră de inventatorul român Anastasie Dragomir. Evenimentul are loc pe aeroportul Orly din Paris.

1933 România semnează la Londra actul final al Conferinţei ţărilor exportatoare şi importatoare de grâu (21-25.08) prin care sunt prevăzute cote pentru fiecare ţară la exportul de grâne.

1940 În cel de-al Doilea Război Mondial are loc prima bombardare a Berlinului, misiune care a fost executată de bombardierele britanice (25/26).

1944 Parisul este eliberat de sub ocupaţia nazistă.

1966 Are loc lansarea misiunii „Apollo 3” și este experimentată etapa finală a zborului selenar.

1989 Sonda Voyager 2 ajunge la maximă apropiere de Neptun, ultima planetă pe care a vizitat-o înainte de a părăsi sistemul solar.

1990 Este adoptată declaraţia privind suveranitatea de stat.

1991 Linus Torvalds anunţă prima versiune a ceea ce avea să devină sistemul de operare Linux.

1998 Guvernul României adoptă o Ordonanţă prin care ansamblul din perimetrul central al Municipiului Bucureşti, format din „Centrul istoric” şi Noul Centru Civic – „Bucureşti 2000” – este declarat zonă de interes naţional.

2012 Astronautul american Neil Armstrong, primul om care a păşit pe Lună, la 20.07.1969, moare la vârsta de 82 de ani, din cauza unor complicaţii survenite după o operaţie cardiovasculară.

Foto: Wikipedia

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
Cum era viața acum 100 de ani în București? „Românii nu mâncau acasă, ci numai în oraș”
Cum era viața acum 100 de ani în București? „Românii nu mâncau acasă, ci numai în oraș”
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era... citește tot
Diferența dintre taifunuri și uragane- care sunt mai periculoase?
Diferența dintre taifunuri și uragane- care sunt mai periculoase?
Cine nu a auzit despre taifunuri și uragane? Taifunurile și uraganele, ambele sunt furtuni tropicale, și sunt destul de ușor de confundat. Acestea lovesc zonele de coastă, provoacă stricăciuni... citește tot
De ce este sportul sănătos? Cum să faci din sport un obicei zilnic? Fă cunoștință cu Sportano!
De ce este sportul sănătos? Cum să faci din sport un obicei zilnic? Fă cunoștință cu Sportano!
Exercițiile fizice regulate sunt o necesitate pentru menținerea unei stări optime de sănătate, însă pentru unele persoane practicarea acestora reprezintă o problemă din cauza lipsei de timp.... citește tot