Ce s-a întâmplat azi, 25 august?

25.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 25 august?

Ziua de 25 august, a 237-a zi a calendarului gregorian și a 238-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul timpului evenimente importante care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre.

În această zi, în 1859, are loc Conferinţa reprezentanţilor puterilor garante de la Paris, unde este recunoscută «de jure» dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza (25.08/6.09).

Ce s-a întâmplat azi, 25 august?

1609 Astronomul italian Galileo Galilei inventează primul telescop terestru cu refracție.

1814 Casa Albă, reședința președinților americani, este distrusă de forțele britanice în timpul Războiului din 1812, care a marcat distrugerea unei mari părți a orașului Washington.

1875 Marinarul englez Matthew Webb (foto) devine primul om care traversează Canalul Mânecii, înot, de la Dover la Calais, în mai puțin de 22 de ore, fără ajutor artificial.

1929 Este experimentată cabina catapultabilă de avion, construită în premieră de inventatorul român Anastasie Dragomir. Evenimentul are loc pe aeroportul Orly din Paris.

1933 România semnează la Londra actul final al Conferinţei ţărilor exportatoare şi importatoare de grâu (21-25.08) prin care sunt prevăzute cote pentru fiecare ţară la exportul de grâne.

1940 În cel de-al Doilea Război Mondial are loc prima bombardare a Berlinului, misiune care a fost executată de bombardierele britanice (25/26).

1944 Parisul este eliberat de sub ocupaţia nazistă.

1966 Are loc lansarea misiunii „Apollo 3” și este experimentată etapa finală a zborului selenar.

1989 Sonda Voyager 2 ajunge la maximă apropiere de Neptun, ultima planetă pe care a vizitat-o înainte de a părăsi sistemul solar.

1990 Este adoptată declaraţia privind suveranitatea de stat.

1991 Linus Torvalds anunţă prima versiune a ceea ce avea să devină sistemul de operare Linux.

1998 Guvernul României adoptă o Ordonanţă prin care ansamblul din perimetrul central al Municipiului Bucureşti, format din „Centrul istoric” şi Noul Centru Civic – „Bucureşti 2000” – este declarat zonă de interes naţional.

2012 Astronautul american Neil Armstrong, primul om care a păşit pe Lună, la 20.07.1969, moare la vârsta de 82 de ani, din cauza unor complicaţii survenite după o operaţie cardiovasculară.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot