Ce s-a întâmplat azi, 25 august?

25.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 25 august?

Ziua de 25 august, a 237-a zi a calendarului gregorian și a 238-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul timpului evenimente importante care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre.

În această zi, în 1859, are loc Conferinţa reprezentanţilor puterilor garante de la Paris, unde este recunoscută «de jure» dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza (25.08/6.09).

Ce s-a întâmplat azi, 25 august?

1609 Astronomul italian Galileo Galilei inventează primul telescop terestru cu refracție.

1814 Casa Albă, reședința președinților americani, este distrusă de forțele britanice în timpul Războiului din 1812, care a marcat distrugerea unei mari părți a orașului Washington.

1875 Marinarul englez Matthew Webb (foto) devine primul om care traversează Canalul Mânecii, înot, de la Dover la Calais, în mai puțin de 22 de ore, fără ajutor artificial.

1929 Este experimentată cabina catapultabilă de avion, construită în premieră de inventatorul român Anastasie Dragomir. Evenimentul are loc pe aeroportul Orly din Paris.

1933 România semnează la Londra actul final al Conferinţei ţărilor exportatoare şi importatoare de grâu (21-25.08) prin care sunt prevăzute cote pentru fiecare ţară la exportul de grâne.

1940 În cel de-al Doilea Război Mondial are loc prima bombardare a Berlinului, misiune care a fost executată de bombardierele britanice (25/26).

1944 Parisul este eliberat de sub ocupaţia nazistă.

1966 Are loc lansarea misiunii „Apollo 3” și este experimentată etapa finală a zborului selenar.

1989 Sonda Voyager 2 ajunge la maximă apropiere de Neptun, ultima planetă pe care a vizitat-o înainte de a părăsi sistemul solar.

1990 Este adoptată declaraţia privind suveranitatea de stat.

1991 Linus Torvalds anunţă prima versiune a ceea ce avea să devină sistemul de operare Linux.

1998 Guvernul României adoptă o Ordonanţă prin care ansamblul din perimetrul central al Municipiului Bucureşti, format din „Centrul istoric” şi Noul Centru Civic – „Bucureşti 2000” – este declarat zonă de interes naţional.

2012 Astronautul american Neil Armstrong, primul om care a păşit pe Lună, la 20.07.1969, moare la vârsta de 82 de ani, din cauza unor complicaţii survenite după o operaţie cardiovasculară.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Recomandări din presa de azi