Ce s-a întâmplat azi, 24 decembrie?

24.12.2021
Ce s-a întâmplat azi, 24 decembrie?

Ziua de 24 decembrie este cea de 358-a zi a calendarului gregorian și a 359-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 7 de zile.

Deși originea exactă a datei este neclară, Crăciunul, care comemorează nașterea lui Iisus Hristos, este sărbătorit în această zi, fiind prima dată identificată ca data nașterii lui Iisus de către Sextus Julius Africanus în 221.

Ajunul Crăciunului este sărbătorit în seara zilei de 24 decembrie, dar oficial este toată ziua înainte de ziua Crăciunului. În unele state, este sărbătoare legală. Acestă zi este adesea ultima sau penultima zi dintr-un Calendar de Advent, un calendar tradițional folosit în numărătoarea inversă până la Crăciun.

Familiile fac ultimele pregătiri pentru ziua de Crăciun în sine: pregătesc mâncarea, termină împachetarea cadourilor, călătoresc sau termină decorarea caselor cu lumini, copaci etc.

Ce s-a întâmplat azi, 24 decembrie?

1814 – Statele Unite și Marea Britanie au semnat Tratatul de la Gent în Belgia, punând capăt războiului din 1812, marcând un declin al dependenței americane de Europa și stimulând un sentiment de naționalism american.

1905 – S-a născut producătorul american, aviatorul și producătorul de film Howard Hughes, care era cunoscut pentru recluziunea sa și pentru utilizările în care și-a pus marea sa bogăție.

1918 – Intră în Cluj trupele Armatei Române. Regele Ferdinand I emite un decret prin care dorește unirea Transilvaniei cu vechea Românie.

1943 – Generalul Dwight D. Eisenhower a fost numit comandant suprem al Forței Expediționare Aliate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

1951 – Libia câștigă independența față de Italia. Țara nord-africană a fost condusă de Italia din 1912. După independență, a devenit o monarhie constituțională sub regele Idris. Regele Idris a fost înlăturat într-o lovitură de stat militară condusă de Muammar Gaddafi în 1969.

1955 – Începe serviciul NORAD de urmărire a lui Moș Crăciun. Evenimentul este acum o tradiție de Crăciun în care Comandamentul de Apărare Aerospațială din America de Nord îl urmărește pe Moș Crăciun în timp ce călătorește în jurul lumii, oferind cadouri copiilor.

Evenimentul a început după o eroare de tipărire a unui catalog Sears care le cerea copiilor să-l sune pe Moș Crăciun. Numărul care a fost tipărit a fost numărul Centrului Continental Air Defense Command (CONAD) din Colorado Springs.

1979 – Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul pentru a ajuta guvernul comunist afgan în conflict cu gherilele musulmane anticomuniști în timpul războiului din Afganistan.

1989 – În România continuă Revoluția anticomunistă. În Piața Universității, Gara de Nord și Piața Palatului din București au avut loc schimb de focuri.

Foto: Deposit Photos

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot