Ce s-a întâmplat azi, 24 decembrie?

24.12.2021
Ce s-a întâmplat azi, 24 decembrie?

Ziua de 24 decembrie este cea de 358-a zi a calendarului gregorian și a 359-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 7 de zile.

Deși originea exactă a datei este neclară, Crăciunul, care comemorează nașterea lui Iisus Hristos, este sărbătorit în această zi, fiind prima dată identificată ca data nașterii lui Iisus de către Sextus Julius Africanus în 221.

Ajunul Crăciunului este sărbătorit în seara zilei de 24 decembrie, dar oficial este toată ziua înainte de ziua Crăciunului. În unele state, este sărbătoare legală. Acestă zi este adesea ultima sau penultima zi dintr-un Calendar de Advent, un calendar tradițional folosit în numărătoarea inversă până la Crăciun.

Familiile fac ultimele pregătiri pentru ziua de Crăciun în sine: pregătesc mâncarea, termină împachetarea cadourilor, călătoresc sau termină decorarea caselor cu lumini, copaci etc.

Ce s-a întâmplat azi, 24 decembrie?

1814 – Statele Unite și Marea Britanie au semnat Tratatul de la Gent în Belgia, punând capăt războiului din 1812, marcând un declin al dependenței americane de Europa și stimulând un sentiment de naționalism american.

1905 – S-a născut producătorul american, aviatorul și producătorul de film Howard Hughes, care era cunoscut pentru recluziunea sa și pentru utilizările în care și-a pus marea sa bogăție.

1918 – Intră în Cluj trupele Armatei Române. Regele Ferdinand I emite un decret prin care dorește unirea Transilvaniei cu vechea Românie.

1943 – Generalul Dwight D. Eisenhower a fost numit comandant suprem al Forței Expediționare Aliate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

1951 – Libia câștigă independența față de Italia. Țara nord-africană a fost condusă de Italia din 1912. După independență, a devenit o monarhie constituțională sub regele Idris. Regele Idris a fost înlăturat într-o lovitură de stat militară condusă de Muammar Gaddafi în 1969.

1955 – Începe serviciul NORAD de urmărire a lui Moș Crăciun. Evenimentul este acum o tradiție de Crăciun în care Comandamentul de Apărare Aerospațială din America de Nord îl urmărește pe Moș Crăciun în timp ce călătorește în jurul lumii, oferind cadouri copiilor.

Evenimentul a început după o eroare de tipărire a unui catalog Sears care le cerea copiilor să-l sune pe Moș Crăciun. Numărul care a fost tipărit a fost numărul Centrului Continental Air Defense Command (CONAD) din Colorado Springs.

1979 – Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul pentru a ajuta guvernul comunist afgan în conflict cu gherilele musulmane anticomuniști în timpul războiului din Afganistan.

1989 – În România continuă Revoluția anticomunistă. În Piața Universității, Gara de Nord și Piața Palatului din București au avut loc schimb de focuri.

Foto: Deposit Photos

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce unii oameni sunt alergici la pisici?
De ce unii oameni sunt alergici la pisici?
Pisicile, precum și câinii, sunt animale care se află în imediata apropiere a omului. Micile feline s-au aflat dintotdeauna prin preajma oamenilor, devenind în anumite culturi chiar zeități.... citește tot
S-a iubit Mihai Viteazul cu Cristina, soția lui Sigismund Bathory?
S-a iubit Mihai Viteazul cu Cristina, soția lui Sigismund Bathory?
Mihai Viteazul a fost fără îndoială un personaj istoric pentru aceste meleaguri. Cea mai mare realizare a sa a fost unificarea celor trei principate românești sub stăpânirea lui în 1600.... citește tot
Când se prescriu datoriile persoanelor fizice la ANAF și la bancă?
Când se prescriu datoriile persoanelor fizice la ANAF și la bancă?
Banii nu sunt niciodată de ajuns, mai ales în această perioadă de criză economică. Foarte mulți români au credite la bănci pentru a-și putea achiziționa o locuință sau mașină, iar unii... citește tot