Ce înseamnă oraș-martir? Ce beneficii primesc revoluționarii?

09.09.2021
Ce înseamnă oraș-martir? Ce beneficii primesc revoluționarii?

Potrivit definiției pe care ne-o oferă Enciclopedia Română, denumirea generică de oraș-martir, localitate-martir, comună-martir sau sat-martir reprezintă un titlu acordat unor localităţi din țara noastră, ca simbol al cinstirii de către Patrie a eroismului manifestat si a memoriei martirilor căzuţi pentru cauze naţionale.

Ce este un oraș martir?

Nu există criterii clare în stabilirea localităţilor-martir. În principiu, acestea au avut un număr însemnat de victime ori s-au făcut remarcate prin acţiuni deosebite ale participanţilor la evenimentele respective.

Titlul de oraș-martir se acordă prin lege, după ce proiectul este avizat favorabil de către Comisia juridică de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic, Comisia de buget, finanţe, bănci, Consiliul legislativ, Guvernul României şi Secretariatul de Stat.

În România 24 de localităţi au primit titulatura de „oraş-martir” pentru luptătorii care s-au distins prin jertfă și eroism în timpul evenimentelor care au avut loc în decembrie 1989.

Acestea sunt: Alba-Iulia, Arad, Brașov, Brăila, București, Buzău, Caransebeș, Constanța, Craiova, Cluj-Napoca, Cugir, Deva, Dr. Tr. Severin, Iași, Herculane, Hunedoara, Lugoj, Oradea, Reşiţa, Sibiu, Târgovişte, Târgu Mureş, Timişoara și Uricani.

Câți revoluționari sunt și ce beneficii au aceștia?

În prezent, în localitățile-martir de pe teritoriul țării noastre se estimează că trăiesc aproximativ 18.000 de revoluționari, asta deoarece nici Guvernul nu știe exact numărul acestora.

Revoluționarii primesc lunar o „indemnizație reparatorie”, care este calculată în funcție de câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Pentru anul 2020, salariul mediu brut a fost calculat la valoarea de 5.429 lei, iar revoluționarii care nu au fost încadrați în nici un grad de invaliditate au primit această sumă înmulțită cu 1,1.

Mai exact, suma a fost de 5.971 lei brut, în timp ce pentru cei care au fost răniți la Revoluție, sumele au fost mai mari, până la maximul de 10.859 lei lunar brut.

Ce beneficii are un revoluționar?

• Indemnizaţie lunară acordată pe viaţă, care se poate cumula cu pensia;
• Prioritate la primirea unei case din fondul de locuinţe sociale, cu plata celei mai mici chirii prevăzute în lege;
• Cumpărarea sau închirierea cu prioritate, fără licitaţie, a un spaţiu comercial cu o suprafaţă de până la 100 de metri pătraţi;
• Împroprietărirea cu 10.000 de metri pătraţi de teren în extravilan şi 500 de metri pătraţi în intravilan;
• Gratuitate pe transportul în comun urban;
• 12 călătorii gratuite dus-întors cu trenul pe an;
• Scutirea de la plata taxelor şi impozitelor pentru o locuinţă şi terenul aferent acesteia;
• Posibilitatea de a se pensiona cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei legale.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum arăta prima hartă a lumii?
Cum arăta prima hartă a lumii?
Dintotdeauna oamenii au fost fascinați de măreția planetei pe care trăiesc. Aceștia au încercat să înțeleagă și să reprezinte lumea înconjurătoare. Prima hartă datează din anul 600... citește tot
Mit sau adevăr? Își pierde mierea proprietățile dacă o pui în ceaiul fierbinte?
Mit sau adevăr? Își pierde mierea proprietățile dacă o pui în ceaiul fierbinte?
Mierea este unul dintre cele mai apreciate produse atât pentru gustul său cât și pentru proprietățile sale benefice asupra corpului uman. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au... citește tot
De ce Nicolae Ceaușescu mai avea un frate pe nume… Nicolae Ceaușescu?
De ce Nicolae Ceaușescu mai avea un frate pe nume… Nicolae Ceaușescu?
Nicolae Ceaușescu este unul dintre cei mai cunoscuți români din toate timpurile. Fostul dictator a condus România din postura de Președinte din 1974 și până în decembrie 1989 și a fost... citește tot