Ce s-a întâmplat azi, 23 decembrie?

23.12.2021
Ce s-a întâmplat azi, 23 decembrie?

Ziua de 23 decembrie este cea de 357-a zi a calendarului gregorian și a 358-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 8 de zile.

O bătălie sângeroasă a avut loc în România în decembrie 1989, care a dus la prăbușirea remarcabilă a unuia dintre cele mai represive regimuri comuniste din Europa și probabil cel mai amenințător dictator al său. Pentru românii care l-au provocat, a fost un moment care le-a definit viața.

Ce s-a întâmplat azi, 23 decembrie?

1888 – Vincent van Gogh și-a tăiat urechea. Se presupune că pictorul olandez suferea de o pauză psihotică la momentul evenimentului. După ce și-a tăiat urechea stângă, van Gogh și-a bandajat capul și a dus urechea tăiată unei prostituate pentru a o păstra.

1909 – S-a născut principesa Ileana, penultimul copil al regelui Ferdinand al României şi al reginei Maria.

1927 – Rusia și China erau în conflict în urma comentariului ministrului de externe al Chinei, Tehecherin, potrivit căruia „nu putea tolera măcelul bestial al oficialilor, cetățenilor și simpatizanților săi din Canton”. Navelor sovietice li s-a ordonat să se întoarcă în Rusia, iar cetățenii sovietici au fugit pentru a evita să fie uciși de chinezi.

1930 – The New York Times a susținut că există posibilitatea ca Marea Britanie să vrea să cumpere Groenlanda din Danemarca. Totuși, Canada avea mize în obținerea Groenlandei.

1957 – Guvernul Japoniei a fost atacat de opoziţia de stânga într-o sesiune special convocată a parlamentului. Conflictul a izbucnit în legătură cu acceptarea rachetelor americane „sidewinders” pentru forțele aeriene japoneze.

1978 – Michigan devine unul dintre primele state care își ridică vârsta pentru consumul de alcool la 21 de ani din cauza preocupărilor legate de consumul de alcool și de conducere a elevilor de liceu.

1989 – Prima zi de democrație pentru români după mai bine de 40 de ani de comunism.

1990 – Referendumul sloven. Țara est-europeană a aderat la Republica Socialistă Federală Iugoslavia ca stat republică socialistă în 1945. Independența reală a țării nu a avut loc decât în ​​iunie 1991, când slovenii au respins amestecul iugoslav sub forma unui război de 10 zile care s-a încheiat la 7 iulie 1991. O nouă constituție pentru țară a intrat în vigoare la 23 decembrie 1991.

1997 – Oamenii de știință ruși care erau creierul din spatele programelor militare și spațiale ale Rusiei nu mai erau finanțați de țara lor. Cu toate acestea, companiile occidentale dornice de cunoștințele lor îi sprijineau financiar.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre „fenomenul” Nicolae Iorga, unul dintre cei mai geniali români din istorie
Curiozități despre „fenomenul” Nicolae Iorga, unul dintre cei mai geniali români din istorie
Nicolae Iorga a fost, de departe, una dintre cele mai geniale minți. Pe lângă faptul că era o „adevărată enciclopedie”, Iorga a fost un personaj controversat. Publicația shtiu.ro, unul... citește tot
Care este singura țară din lume care (aproape că) nu face nici exporturi, nici importuri? Cum trăiesc oamenii acolo?
Care este singura țară din lume care (aproape că) nu face nici exporturi, nici importuri? Cum trăiesc oamenii acolo?
Într-o lume tot mai globalizată, există un stat care rezistă fără să facă exporturi sau importuri. Este vorba despre Coreea de Nord, una dintre cele mai închise țări din lume. Singura... citește tot
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
Timpul are o importanță deosebită pentru noi, oamenii. În ultimii 150 de ani, ceasurile au căpătat o importanță aparte pentru viața noastră de zi cu zi. Ceasurile se pot îmărți în două... citește tot