Ce s-a întâmplat azi, 17 ianuarie?

17.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 17 ianuarie?

Ziua de 17 ianuarie este cea de 17-a zi a calendarului gregorian și a 18-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 348 de zile.

La această zi în 1995, un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter a lovit portul japonez Kobe, unde sute de oameni au murit și mii au fost răniți. Clădiri întregi, blocuri de apartamente și o autostradă ridicată s-au prăbușit, ucigând cel puțin 200 de persoane și rănind aproximativ 13.000. Cutremurul de la Kobe a fost unul dintre cele mai grave care au lovit Japonia.

Ce s-a întâmplat azi, 17 ianuarie?

1933 – Parlamentul din România aprobă o reducere a salariilor și a pensiilor cu 10-12,5%.

1942 – SUA scufundă nave japoneze. Flota asiatică americană scufundase trei nave inamice japoneze. Acest lucru s-a întâmplat în timp ce SUA se îndreptau către liniile de aprovizionare japoneze din Pacific. Această operațiune victorioasă a fost efectuată de Flota din Orientul Îndepărtat. În total, această flotă scufundase un total de 29 de nave japoneze de la începutul războiului.

1945 – Germanii au fost învinși de armata sovietică la Varșovia, Polonia. Această capitală a Poloniei a fost apoi eliberată de armata germană.

1949 – Primul Volkswagen Beetle a sosit din Germania în SUA, proiectat de Ferdinand Porsche la cererea lui Adolf Hitler.

Volkswagen Beetle

1953Moda pentru femei. Ca în restul lumii în această perioadă, se face o ușoară schimbare în stilurile de îmbrăcăminte purtate. Femeile în special și-au dorit să se îmbrace frumos în această perioadă, dar totuși purtau haine mai practice.

Unul dintre articolele care au fost considerate a fi făcute mai confortabile în această perioadă au fost pantofii. Multe femei căutau perechi cu tocuri mai mici, care să le ajute să aibă un stil de viață activ.

1961 – Eisenhower ține ultimul său discurs în calitate de președinte al Statelor Unite. În discursul său, el își exprimă speranțele pentru viitor, precum și preocupările sale.

El a îndemnat ferm oamenii să caute pacea. El a folosit, de asemenea, cuvinte precum „diplomație”, „compasiune” și „reținere” cu referire la viitoarele relații cu Uniunea Sovietică. Eisenhower și-a exprimat, de asemenea, tristețea că la acel moment nu era pace. Apoi și-a încheiat discursul cu o rugăciune.

1977 – Gary Gilmore, condamnat pentru dubla crimă a unui cuplu în vârstă, este împușcat de un pluton de execuție în Utah, devenind prima persoană executată în Statele Unite de când pedeapsa cu moartea a fost reintrodusă.

1999 – Minerii din Valea Jiului amenință că vor veni la București dacă oficialii nu le vor satisface cel puțin două revendicări. Radu Berceanu a refuzat cerințele acestora.

Foto: depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Semne de viață în spațiu. „Este cea mai puternică dovadă de viață extraterestră”
Semne de viață în spațiu. „Este cea mai puternică dovadă de viață extraterestră”
Astronomii au găsit semne de activitate biologică pe o planetă la 124 de ani lumină de Pământ, în ceea ce ei numesc cea mai puternică dovadă de viață extraterestră. Oamenii de știință... citește tot
Cine a fost primul român care a ajuns la Polul Nord? Se întâmpla în 1995…
Cine a fost primul român care a ajuns la Polul Nord? Se întâmpla în 1995…
Explorarea Polului Nord a fost, de-a lungul istoriei, o provocare extremă, rezervată doar celor mai curajoși și bine pregătiți aventurieri. Printre aceștia se numără și un român care a... citește tot
Război pe pilot automat. De ce Rusia nu poate să oprească războiul din Ucraina?
Război pe pilot automat. De ce Rusia nu poate să oprească războiul din Ucraina?
De săptămâni bune se vorbește despre pace în Ucraina. Statele Unite ale Americii și Rusia poartă negocieri, însă un acord de pace este departe de a fi pus în practică. Publicația Kyiv... citește tot