Ce s-a întâmplat azi, 16 august?

16.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 16 august?

Ziua de 16 august este cea de-a 228-a zi din calendarul gregorian și a 229-a zi în anii bisecți.

În această zi, în anul 1877, la Gorni-Studen, în Bulgaria, are loc întâlnirea dintre Principele Carol al României şi Marele Duce Nicolai al Rusiei, în urma căreia comanda trupelor aliate româno-ruse trece la Principele Carol al României.

Asediul Plevnei a fost una dintre principalele bătălii ale Războiului Ruso-Turc din 1877-1878 şi meritul acestei victorii aparţine acţiunilor Armatei Române în frunte cu Carol I.

Istoria a consemnat și evenimente care au avut loc în această zi, multe dintre acestea fiind uitate odată cu trecerea anilor. Shtiu.ro trece în revistă câteva dintre aceste evenimente și le readuce în atenția cititorilor săi.

Ce s-a întâmplat azi, 16 august?

1823 Se naște Alexandru Hurmuzaki, publicist si om politic roman originar din Basarabia, membru fondator al Societatii Academice Romane și unul dintre fruntașii mișcării naționale din Bucovina.(d.08.03.1871).

1858 Regina Victoria a Marii Britanii face un schimb de mesaje cu preşedintele SUA, James Buchanan, inaugurând, astfel, noua linie telegrafică transatlantică prin cablu.

1877 La Gorni-Studen, în Bulgaria, are loc întîlnirea dintre Principele Carol al României (foto sus) şi Marele Duce Nicolai al Rusiei, în urma căreia comanda trupelor aliate româno-ruse trece la Principele Carol al României. Asediul Plevnei a fost una dintre principalele bătălii ale Războiului Ruso-Turc din 1877-1878 şi meritul acestei victorii aparţine acţiunilor Armatei Române în frunte cu Carol I.

1914 Începe Bătălia de la Țer (16-19 august 1914), Parte din Campania Sârbă din Primul Război Mondial.

1925 Are loc premiera filmului „Goana după aur”, al 72-lea film al lui Charlie Chaplin.

1936 Se încheie la Berlin a XI-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară, care au fost transformate de guvernul german în propagandă politică profascistă. Au participat 3.963 de sportivi din 49 de țări care s-au întrecut în 129 de probe din 19 sporturi. Stadionul Olimpic din Berlin construit special pentru această competiție avea o capacitate de 120.000 de locuri.

1940 Încep tratativele româno-maghiare de la Turnu Severin. Eşecul acestora, previzibil, a dus la Dictatul de la Viena din 30 august 1940.

1954 Vede lumina tiparului primul număr al revistei „Sports Illustrated”, o revistă americană de sport, deținută de conglomeratul media „Time Warner”.

1956 Se stinge din viaţă pictorul român Theodor Pallady (n. 11/24 aprilie 1871, la Iași).

1957 În Canada este abolită pedeapsa cu închisoarea pentru datoriile nepltite.

1958 Se naște Madonna, pe numele ei adevărat Madonna Louise Veronica Ciccone, interpretă americană de muzică pop, de origine italiană.

1968 Se semnează, la Praga, Tratatul de prietenie, colaborare şi asistenţă mutuală între Republica Socialistă România şi Republica Socialistă Cehoslovacă.

1977 Se stinge din viață, la reședința sa din Graceland, Elvis Presley (foto jos), supranumit „regele rock-ului”. A fost idolul muzicii anilor ’50-’60, actor în numeroase filme realizate special pentru el precum „Veselie la Acapulco”, „Blue Hawaii” sau „Viva Las Vegas”. (n. 8 ianuarie 1935).

1987 Se stinge din viață Emil Condurachi, istoric şi arheolog, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bruxelles (n.03.01.1912).

1999 Vladimir Putin devine premier al Rusiei în urma votului obținut în Duma de Stat.

2004 Sonda spațială robotizată Cassini-Huygens, lansată împreună de NASA, ESA și ASI, descoperă două luni ale lui Saturn. În prezent, ea studiază planeta Saturn și sateliții săi naturali.

2010 China depășește Japonia, devenind a doua mare putere ecomomică a lumii, după SUA.

2010 Un incendiu devastator se produce la secția de născuți prematur (secția de terapie intensivă) a Maternității Giulești din București, din cauza unei instalații improvizate. Bilanțul este tragic: șase bebeluși morți și cinci cu arsuri grave. La acea dată, unitatea era condusă de prof. dr. Bogdan Marinescu.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot