Ce s-a întâmplat azi, 13 octombrie?

13.10.2021
Ce s-a întâmplat azi, 13 octombrie?

Ziua de 13 octombrie este cea de-a 286-a zi a calendarului gregorian și a 287-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 79 de zile.

În această zi, în anul 1977, patru membri ai grupării teroriste de stânga „Facțiunea Armata Roșie” au deturnat un avion de linie al companiei Lufthansa cu 86 de pasageri la bord. Zborul 181 efectua un zbor pe ruta Palma de Mallorca-Frankfurt.

Teroriștii cereau eliberarea a 11 prizonieri palestinieni și suma de 15 milioane de dolari. Pirații aerului au declanșat o criză de proporții deoarece au zburat cu avionul peste șase țări până să fie capturați.

În cele din urmă, teroriștii au fost nevoiți să aterizeze pe aeroportul din Mogadishu (Somalia) după ce unul dintre piloți a fost împușcat.

A doua zi de dimineață, unitatea tactică de poliție GSG-9 (foto mare, la revenirea acasă după eliberarea ostaticilor din zborul 181), specializată în cazuri de luare de ostatici, a luat cu asalt avionul, i-a eliberat pe cei 86 de prizonieri și a ucis trei dintre teroriști.

Ce s-a întâmplat azi, 13 octombrie?

1860 Este realizată prima fotografie aeriană din lume, dintr-un balon cu aer cald ridicat la înălțimea de 1.200 de picioare (n.n. – 366 metri) deasupra orașului Boston (SUA).

1914 Americanul Garrett Morgan inventează și patenteză masca de gaze.

1917 Se produce cea de-a șasea și ultima presupusă apariție a Fecioarei Maria la Fatima (Portugalia, 130 km la nord de Lisabona).

1923 Ankara, în trecut Angora, este declarată capitală a Turciei. Astfel, orașul de numai 35.000 de locuitori la acea vreme înlocuia orașul Istanbul, care servise drept capitală, timp de aproape cinci secole, pentru trei imperii: Imperiul Roman, Imperiul Bizantin și Imperiul Otoman.

1930 Se încheie prima Conferinţă balcanică cu participarea României, Greciei, Iugoslaviei, Bulgariei, Turciei şi Albaniei ce avut loc la Atena. Delegaţii se pronunţă pentru încheierea unui pact balcanic.

1939 La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, România își anunţă „poziţia paşnică”.

1967 Se desfășoară la Bucureşti primul colocviu internaţional consacrat operei lui Constantin Brâncuşi.

1992 Biroul Electoral Central comunică rezultatele definitive ale alegerilor prezidenţiale din România din data de 11 octombrie 1992. În urma alegerilor, Ion Iliescu a devenit preşedintele României.

1999 Comisia Europeană recomandă începerea negocierilor de aderare cu România, însă condiţionează acest demers de reglementarea situaţiei copiilor instituţionalizaţi şi de redresarea macroeconomică.

2001 La Teatrul Național din București are loc primul festival de Internet din România – „Internetic”.

2013 Este organizată, în București, acțiunea de protest „Salvaţi Roşia Montană“. Cu acest prilej, cei aproximativ 3.000 de oameni prezenți au format logo-ul campaniei „Salvaţi Roşia Montană“.

Foto: Wikipedia.org 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising