Ce s-a întâmplat azi, 13 octombrie?

13.10.2021
Ce s-a întâmplat azi, 13 octombrie?

Ziua de 13 octombrie este cea de-a 286-a zi a calendarului gregorian și a 287-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 79 de zile.

În această zi, în anul 1977, patru membri ai grupării teroriste de stânga „Facțiunea Armata Roșie” au deturnat un avion de linie al companiei Lufthansa cu 86 de pasageri la bord. Zborul 181 efectua un zbor pe ruta Palma de Mallorca-Frankfurt.

Teroriștii cereau eliberarea a 11 prizonieri palestinieni și suma de 15 milioane de dolari. Pirații aerului au declanșat o criză de proporții deoarece au zburat cu avionul peste șase țări până să fie capturați.

În cele din urmă, teroriștii au fost nevoiți să aterizeze pe aeroportul din Mogadishu (Somalia) după ce unul dintre piloți a fost împușcat.

A doua zi de dimineață, unitatea tactică de poliție GSG-9 (foto mare, la revenirea acasă după eliberarea ostaticilor din zborul 181), specializată în cazuri de luare de ostatici, a luat cu asalt avionul, i-a eliberat pe cei 86 de prizonieri și a ucis trei dintre teroriști.

Ce s-a întâmplat azi, 13 octombrie?

1860 Este realizată prima fotografie aeriană din lume, dintr-un balon cu aer cald ridicat la înălțimea de 1.200 de picioare (n.n. – 366 metri) deasupra orașului Boston (SUA).

1914 Americanul Garrett Morgan inventează și patenteză masca de gaze.

1917 Se produce cea de-a șasea și ultima presupusă apariție a Fecioarei Maria la Fatima (Portugalia, 130 km la nord de Lisabona).

1923 Ankara, în trecut Angora, este declarată capitală a Turciei. Astfel, orașul de numai 35.000 de locuitori la acea vreme înlocuia orașul Istanbul, care servise drept capitală, timp de aproape cinci secole, pentru trei imperii: Imperiul Roman, Imperiul Bizantin și Imperiul Otoman.

1930 Se încheie prima Conferinţă balcanică cu participarea României, Greciei, Iugoslaviei, Bulgariei, Turciei şi Albaniei ce avut loc la Atena. Delegaţii se pronunţă pentru încheierea unui pact balcanic.

1939 La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, România își anunţă „poziţia paşnică”.

1967 Se desfășoară la Bucureşti primul colocviu internaţional consacrat operei lui Constantin Brâncuşi.

1992 Biroul Electoral Central comunică rezultatele definitive ale alegerilor prezidenţiale din România din data de 11 octombrie 1992. În urma alegerilor, Ion Iliescu a devenit preşedintele României.

1999 Comisia Europeană recomandă începerea negocierilor de aderare cu România, însă condiţionează acest demers de reglementarea situaţiei copiilor instituţionalizaţi şi de redresarea macroeconomică.

2001 La Teatrul Național din București are loc primul festival de Internet din România – „Internetic”.

2013 Este organizată, în București, acțiunea de protest „Salvaţi Roşia Montană“. Cu acest prilej, cei aproximativ 3.000 de oameni prezenți au format logo-ul campaniei „Salvaţi Roşia Montană“.

Foto: Wikipedia.org 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot