Ce s-a întâmplat azi, 12 octombrie?

12.10.2021
Ce s-a întâmplat azi, 12 octombrie?

Ziua de 12 octombrie este cea de-a 285-a zi a calendarului gregorian și a 286-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 80 de zile.

În această zi, în anul 1931, a avut loc, pe Muntele Corcovado din Rio de Janeiro, sfințirea celebrei statui care îl înfățișează pe Iisus Hristos Mântuitorul.

Monumentul, situat la o altitudine de 700 de metri, are o înălțime de 38 de metri cu tot cu soclu, iar anvergura brațelor lui Iisus este de 28 metri. Greutatea totală a statuii este de 635 de tone.

Mulajul (modelul) din ghips, precum și sculptura propriu-zisă, au fost efectuate de o echipă condusă de sculptorul francez Paul Landowski. Din echipă a făcut parte și sculptorul român Gheorghe Leonida, care a realizat capul statuii Mântuitorului.

Ce s-a întâmplat azi, 12 octombrie?

1449 Bătălia de la Tămăşeni, pe Siret – Cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara, Bogdan al II-lea devine domn al Moldovei.

1492 Exploratorul Cristofor Columb acostează în insulele Bahamas (foto) crezând că a ajuns în Asia de Est. Nu realizase că, de fapt, el ajunsese în apropierea coastelor Americii.

1777 Grigore al III-lea Ghica, domnul Moldovei (1764-1767; 1774-1777), este ucis, la Iaşi, din porunca sultanului. Pentru că s-a opus ocupării Bucovinei, austriecii au cerut turcilor să-l înlăture, iar aceștia au trimis un capugiu (n.n. – agent executor) la curtea lui Grigore, care l-a omorât prin ștrangulare. Este înmormântat la biserica Sfântul Spiridon din Iasi.

1808 Napoleon I şi Alexandru I semnează convenţia prin care Rusia anexează Moldova şi Ţara Românească.

1863 În Principatele Unite, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, se formează guvernul condus de Mihail Kogălniceanu. Acesta a activat pînă pe 26 ianuarie 1865 şi s-a remarcat prin rodnice realizări social-economice.

1915 Asistenta medicală britanică Edith Cavell este executată de germani deoarece a făcut parte dintr-un grup ilegal care a ajutat 200 de soldați ai Aliaților să fugă din Belgia în Olanda.

1940 Trupele Germaniei naziste intră în România în baza „garanţiei” din 30 august privind noile graniţe. „Misiunea militară” germană ocupă principalele puncte strategice situate pe Valea Prahovei, în Bucureşti şi pe Prut.

1969 Se stinge din viață Sonja Henie, fostă patinatoare și actriță de origine norvegiană, multiplă campioană olimpică, mondială și europeană la patinaj între anii 1927 şi 1936. Este considerată cea mai mare patinatoare a tuturor timpurilor. (n.08.04.1912).

1979 Se stinge din viaţă sculptorul Iosif Fekete, realizatorul Monumentului aviatorilor din Bucureşti între anii 1928 şi 1930; (n. 15 iun 1903).

1992 Este sigilată „Capsula mileniului” care conținea o colecţie numismatică spaniolă ce marchează a 500-a aniversare a descoperirii Americii, precum şi diverse texte ale lui Cristofor Columb (va rămâne închisă până la data de 12.10.2492).

1999 Secretarul general al ONU, Kofi Annan, anunță că, odată cu nașterea unui băiețel în Saraievo, actuala capitală a Bosniei, populația lumii a ajuns la șase miliarde.

2002 Papa Ioan Paul al II-lea, aflat în vizită la București, şi Patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române semnează, în premieră, o declaraţie comună care îndeamnă la unitatea creştinilor, acesta fiind primul act încheiat vreodată de un suveran Pontif şi un patriarh ortodox.

2019 Taifunul Hagibis face ravagii în Japonia, unde sunt ucise 74 de persoane şi peste 220 rănite.

Foto: Wikipedia.org 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Top 5 cele mai căutate formații de nunți în 2023 – 2024 | VIDEO
Top 5 cele mai căutate formații de nunți în 2023 – 2024 | VIDEO
Nunta este un eveniment unic, de cele mai multe ori, în viața unor persoane. Aceasta reprezintă un moment simbolic de sărbătorire a iubirii dintre miri și a unui nou început în viață, ca... citește tot
Ce este astenia de toamnă și cum ne afectează?
Ce este astenia de toamnă și cum ne afectează?
Trecerea de la un anotimp la altul poate fi dificilă pentru unele persoane. Creșterea sau scăderea temperaturilor poate avea un impact asupra organismului uman, care are nevoie de un timp pentru a... citește tot
De ce frigul este cel mai mare aliat al Rusiei în istorie?
De ce frigul este cel mai mare aliat al Rusiei în istorie?
Rusia este cea mai mare țară ca suprafață. Cei peste 17 milioane de kilometri pătrați fac ca teritoriul Rusiei să se afle pe 2 continente, din apropiata Europă, până în îndepărtata Asie,... citește tot