Ce s-a întâmplat azi, 12 octombrie?

12.10.2021
Ce s-a întâmplat azi, 12 octombrie?

Ziua de 12 octombrie este cea de-a 285-a zi a calendarului gregorian și a 286-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 80 de zile.

În această zi, în anul 1931, a avut loc, pe Muntele Corcovado din Rio de Janeiro, sfințirea celebrei statui care îl înfățișează pe Iisus Hristos Mântuitorul.

Monumentul, situat la o altitudine de 700 de metri, are o înălțime de 38 de metri cu tot cu soclu, iar anvergura brațelor lui Iisus este de 28 metri. Greutatea totală a statuii este de 635 de tone.

Mulajul (modelul) din ghips, precum și sculptura propriu-zisă, au fost efectuate de o echipă condusă de sculptorul francez Paul Landowski. Din echipă a făcut parte și sculptorul român Gheorghe Leonida, care a realizat capul statuii Mântuitorului.

Ce s-a întâmplat azi, 12 octombrie?

1449 Bătălia de la Tămăşeni, pe Siret – Cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara, Bogdan al II-lea devine domn al Moldovei.

1492 Exploratorul Cristofor Columb acostează în insulele Bahamas (foto) crezând că a ajuns în Asia de Est. Nu realizase că, de fapt, el ajunsese în apropierea coastelor Americii.

1777 Grigore al III-lea Ghica, domnul Moldovei (1764-1767; 1774-1777), este ucis, la Iaşi, din porunca sultanului. Pentru că s-a opus ocupării Bucovinei, austriecii au cerut turcilor să-l înlăture, iar aceștia au trimis un capugiu (n.n. – agent executor) la curtea lui Grigore, care l-a omorât prin ștrangulare. Este înmormântat la biserica Sfântul Spiridon din Iasi.

1808 Napoleon I şi Alexandru I semnează convenţia prin care Rusia anexează Moldova şi Ţara Românească.

1863 În Principatele Unite, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, se formează guvernul condus de Mihail Kogălniceanu. Acesta a activat pînă pe 26 ianuarie 1865 şi s-a remarcat prin rodnice realizări social-economice.

1915 Asistenta medicală britanică Edith Cavell este executată de germani deoarece a făcut parte dintr-un grup ilegal care a ajutat 200 de soldați ai Aliaților să fugă din Belgia în Olanda.

1940 Trupele Germaniei naziste intră în România în baza „garanţiei” din 30 august privind noile graniţe. „Misiunea militară” germană ocupă principalele puncte strategice situate pe Valea Prahovei, în Bucureşti şi pe Prut.

1969 Se stinge din viață Sonja Henie, fostă patinatoare și actriță de origine norvegiană, multiplă campioană olimpică, mondială și europeană la patinaj între anii 1927 şi 1936. Este considerată cea mai mare patinatoare a tuturor timpurilor. (n.08.04.1912).

1979 Se stinge din viaţă sculptorul Iosif Fekete, realizatorul Monumentului aviatorilor din Bucureşti între anii 1928 şi 1930; (n. 15 iun 1903).

1992 Este sigilată „Capsula mileniului” care conținea o colecţie numismatică spaniolă ce marchează a 500-a aniversare a descoperirii Americii, precum şi diverse texte ale lui Cristofor Columb (va rămâne închisă până la data de 12.10.2492).

1999 Secretarul general al ONU, Kofi Annan, anunță că, odată cu nașterea unui băiețel în Saraievo, actuala capitală a Bosniei, populația lumii a ajuns la șase miliarde.

2002 Papa Ioan Paul al II-lea, aflat în vizită la București, şi Patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române semnează, în premieră, o declaraţie comună care îndeamnă la unitatea creştinilor, acesta fiind primul act încheiat vreodată de un suveran Pontif şi un patriarh ortodox.

2019 Taifunul Hagibis face ravagii în Japonia, unde sunt ucise 74 de persoane şi peste 220 rănite.

Foto: Wikipedia.org 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Cum s-a LANSAT Delia în muzică, în anul 1999. Primul lucru pe care l-a făcut...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising