Ce s-a întâmplat azi, 11 octombrie?

11.10.2021
Ce s-a întâmplat azi, 11 octombrie?

Ziua de 11 octombrie este cea de-a 284-a zi a calendarului gregorian și a 285-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 81 de zile.

În această zi, în anul 1593, Mihai Viteazul a intrat în București și a urcat pe tronul Țării Românești, după acceptarea sa de către Poarta Otomană și a patriarhului Constantinopolului.

Mihai Viteazul a fost domnitorul Țării Românești între 1593-1600. La sfârșitul anului 1588 devine stolnic al curții lui Mihnea Turcitul, iar în 1593 ban al Craiovei, în timpul domniei lui Alexandru cel Rău.

Pentru o perioadă, în 1600, a fost conducător de facto al celor trei mari țări medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova.

Ce s-a întâmplat azi, 11 octombrie?

1850 La Sydney se pun bazele celei mai vechi universităţi din Australia. Corpul didactic era format din trei profesori.

1863 Guvernul condus de Nicolae Kretzulescu demisionează. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza îl însărcinează pe Mihail Kogălniceanu să formeze noul guvern.

1866 Prințul Carol I (foto) este recunoscut de către Poarta Otomană drept domn al Principatelor Unite. Carol I a fost domnitorul și apoi regele României, care a condus Principatele Române și apoi România după abdicarea forțată a lui Alexandru Ioan Cuza.

1910 Theodore Roosevelt devine primul președinte din istoria Statelor Unite ale Americii care zboară cu un avion.

1914 Ferdinand I, nepotul şi succesorul lui Carol I de Hohenzollern, depune jurământul ca suveran al României. Încoronarea sa ca rege al României Mari avea să fie oficiată opt ani mai târziu, la data de 15 octombrie 1922, în Catedrala Nouă din Alba Iulia.

1938 R. Games Slayter și John H. Thomas patentează vata de sticlă și procedeul de fabricare a acestui material izolant.

1947 România devine membru al Organizației Meteorologice Mondiale (World Meteorological Organization). OMM este o instituție specializată a ONU (din 1951), cu sediul la Geneva (Elveția).

1953 În Romania ocupată de trupele sovietice, un tribunal comunist dă sentință în procesul luptătorilor anticomuniști parașutați în munți. Sunt condamnați la moarte 13 luptători anticomuniști. Sentința avea să fie executată pe 31 octombrie în Valea Piersicilor, la Jilava.

1984 Astronauta Kathryn D. Sullivan (foto) devine care a finalizat o plimbare în spațiu, în afara navetei spațiale Challenger.

1997 Guvernul României dă publicităţii punctul său de vedere referitor la Avizul Comisiei privind cererea de aderare a ţării noastre la UE, precum şi la strategia de lărgire a UE propusă de Consiliul Europei, apărute în documentul intitulat „Agenda 2000”.

2001 Lucrarea lui Constantin Brâncuşi „Cocoşul salutând soarele” este expusă pentru prima dată în România. Evenimentul este dedicat „Anului Brâncuşi”.

2006 O aeronavă de mici dimensiuni lovește o clădire zgârie-nori din cartierul Manhattan din New York. Reprezentații primăriei exclud varianta unui atentat terorist, deși incidentul survenea la cinci ani de la atentatele de la World Trade Center.

2019 Se stinge din viață cosmonautul sovietic Alexei Leonov, primul om care a efectuat o ieşire în spaţiu la 18 martie 1965 (n. 1934)

Foto: Wikipedia.org 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot