Ce s-a întâmplat azi, 11 octombrie?

11.10.2021
Ce s-a întâmplat azi, 11 octombrie?

Ziua de 11 octombrie este cea de-a 284-a zi a calendarului gregorian și a 285-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 81 de zile.

În această zi, în anul 1593, Mihai Viteazul a intrat în București și a urcat pe tronul Țării Românești, după acceptarea sa de către Poarta Otomană și a patriarhului Constantinopolului.

Mihai Viteazul a fost domnitorul Țării Românești între 1593-1600. La sfârșitul anului 1588 devine stolnic al curții lui Mihnea Turcitul, iar în 1593 ban al Craiovei, în timpul domniei lui Alexandru cel Rău.

Pentru o perioadă, în 1600, a fost conducător de facto al celor trei mari țări medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova.

Ce s-a întâmplat azi, 11 octombrie?

1850 La Sydney se pun bazele celei mai vechi universităţi din Australia. Corpul didactic era format din trei profesori.

1863 Guvernul condus de Nicolae Kretzulescu demisionează. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza îl însărcinează pe Mihail Kogălniceanu să formeze noul guvern.

1866 Prințul Carol I (foto) este recunoscut de către Poarta Otomană drept domn al Principatelor Unite. Carol I a fost domnitorul și apoi regele României, care a condus Principatele Române și apoi România după abdicarea forțată a lui Alexandru Ioan Cuza.

1910 Theodore Roosevelt devine primul președinte din istoria Statelor Unite ale Americii care zboară cu un avion.

1914 Ferdinand I, nepotul şi succesorul lui Carol I de Hohenzollern, depune jurământul ca suveran al României. Încoronarea sa ca rege al României Mari avea să fie oficiată opt ani mai târziu, la data de 15 octombrie 1922, în Catedrala Nouă din Alba Iulia.

1938 R. Games Slayter și John H. Thomas patentează vata de sticlă și procedeul de fabricare a acestui material izolant.

1947 România devine membru al Organizației Meteorologice Mondiale (World Meteorological Organization). OMM este o instituție specializată a ONU (din 1951), cu sediul la Geneva (Elveția).

1953 În Romania ocupată de trupele sovietice, un tribunal comunist dă sentință în procesul luptătorilor anticomuniști parașutați în munți. Sunt condamnați la moarte 13 luptători anticomuniști. Sentința avea să fie executată pe 31 octombrie în Valea Piersicilor, la Jilava.

1984 Astronauta Kathryn D. Sullivan (foto) devine care a finalizat o plimbare în spațiu, în afara navetei spațiale Challenger.

1997 Guvernul României dă publicităţii punctul său de vedere referitor la Avizul Comisiei privind cererea de aderare a ţării noastre la UE, precum şi la strategia de lărgire a UE propusă de Consiliul Europei, apărute în documentul intitulat „Agenda 2000”.

2001 Lucrarea lui Constantin Brâncuşi „Cocoşul salutând soarele” este expusă pentru prima dată în România. Evenimentul este dedicat „Anului Brâncuşi”.

2006 O aeronavă de mici dimensiuni lovește o clădire zgârie-nori din cartierul Manhattan din New York. Reprezentații primăriei exclud varianta unui atentat terorist, deși incidentul survenea la cinci ani de la atentatele de la World Trade Center.

2019 Se stinge din viață cosmonautul sovietic Alexei Leonov, primul om care a efectuat o ieşire în spaţiu la 18 martie 1965 (n. 1934)

Foto: Wikipedia.org 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 26 martie?
Ce s-a întâmplat azi, 26 martie?
De-a lungul timpului, în data de 26 martie au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat soarta omenirii. La noi în țară, în această zi este sărbătorită prăznuirea Soborului... citește tot
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
adplus-dvertising