Ce s-a întâmplat azi, 11 octombrie?

11.10.2021
Ce s-a întâmplat azi, 11 octombrie?

Ziua de 11 octombrie este cea de-a 284-a zi a calendarului gregorian și a 285-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 81 de zile.

În această zi, în anul 1593, Mihai Viteazul a intrat în București și a urcat pe tronul Țării Românești, după acceptarea sa de către Poarta Otomană și a patriarhului Constantinopolului.

Mihai Viteazul a fost domnitorul Țării Românești între 1593-1600. La sfârșitul anului 1588 devine stolnic al curții lui Mihnea Turcitul, iar în 1593 ban al Craiovei, în timpul domniei lui Alexandru cel Rău.

Pentru o perioadă, în 1600, a fost conducător de facto al celor trei mari țări medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova.

Ce s-a întâmplat azi, 11 octombrie?

1850 La Sydney se pun bazele celei mai vechi universităţi din Australia. Corpul didactic era format din trei profesori.

1863 Guvernul condus de Nicolae Kretzulescu demisionează. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza îl însărcinează pe Mihail Kogălniceanu să formeze noul guvern.

1866 Prințul Carol I (foto) este recunoscut de către Poarta Otomană drept domn al Principatelor Unite. Carol I a fost domnitorul și apoi regele României, care a condus Principatele Române și apoi România după abdicarea forțată a lui Alexandru Ioan Cuza.

1910 Theodore Roosevelt devine primul președinte din istoria Statelor Unite ale Americii care zboară cu un avion.

1914 Ferdinand I, nepotul şi succesorul lui Carol I de Hohenzollern, depune jurământul ca suveran al României. Încoronarea sa ca rege al României Mari avea să fie oficiată opt ani mai târziu, la data de 15 octombrie 1922, în Catedrala Nouă din Alba Iulia.

1938 R. Games Slayter și John H. Thomas patentează vata de sticlă și procedeul de fabricare a acestui material izolant.

1947 România devine membru al Organizației Meteorologice Mondiale (World Meteorological Organization). OMM este o instituție specializată a ONU (din 1951), cu sediul la Geneva (Elveția).

1953 În Romania ocupată de trupele sovietice, un tribunal comunist dă sentință în procesul luptătorilor anticomuniști parașutați în munți. Sunt condamnați la moarte 13 luptători anticomuniști. Sentința avea să fie executată pe 31 octombrie în Valea Piersicilor, la Jilava.

1984 Astronauta Kathryn D. Sullivan (foto) devine care a finalizat o plimbare în spațiu, în afara navetei spațiale Challenger.

1997 Guvernul României dă publicităţii punctul său de vedere referitor la Avizul Comisiei privind cererea de aderare a ţării noastre la UE, precum şi la strategia de lărgire a UE propusă de Consiliul Europei, apărute în documentul intitulat „Agenda 2000”.

2001 Lucrarea lui Constantin Brâncuşi „Cocoşul salutând soarele” este expusă pentru prima dată în România. Evenimentul este dedicat „Anului Brâncuşi”.

2006 O aeronavă de mici dimensiuni lovește o clădire zgârie-nori din cartierul Manhattan din New York. Reprezentații primăriei exclud varianta unui atentat terorist, deși incidentul survenea la cinci ani de la atentatele de la World Trade Center.

2019 Se stinge din viață cosmonautul sovietic Alexei Leonov, primul om care a efectuat o ieşire în spaţiu la 18 martie 1965 (n. 1934)

Foto: Wikipedia.org 

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot