Ce s-a întâmplat azi, 11 august?

11.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 11 august?

Ziua de 11 august, a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre.

În această zi, în 1999, a avut loc o eclipsă totală de Soare, ultima din secolul XX, a cărei bandă de totalitate a traversat nouă ţări europene, între care și România. Bucureştiul a fost singura capitală europeană situată pe linia centrală a benzii de totalitate.

A fost considerată cea mai spectaculoasă eclipsă totală de soare, vizibilă din România. Țara noastră a fost punctul de maximă vizibilitate a eclipsei în Europa.

Eclipsa a avut o durată maximă atunci când axa umbrei lunii s-a apropiat cel mai mult de centrul pământului, la ora 11:03:04 (GMT), moment de apogeu care a putut fi observat în România, la Ocnele Mari, în apropierea oraşului Rm Vâlcea, unde fenomenul a avut cea mai lungă durată: 2 minute şi 23 secunde (ora 11:07,GMT; ora 14:00, ora României).

Shtiu.ro vă prezintă și alte evenimente care au marcat istoria.

Ce s-a întâmplat azi, 11 august?

106 O diplomă militară romană, descoperită la Porolissum, atestă că, la această dată, se constituise provincia romană imperială Dacia.

Provincia imperială Dacia Romană

 

1456 Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei (1441-1456), moare răpus de ciumă în tabăra de la Zemun, de lângă Belgrad.

1690 Constantin Brâncoveanu, domnul Ţării Româneşti (1688-1714), repurtează la Tohan-Zărneşti victoria împotriva armatelor habsburgice comandate de generalul Heissler.

1839 Se înființează, la Paris, „Societatea pentru învăţătura poporului român”, care contribuie la ridicarea culturală a poporului român și la dezvoltarea conştiinţei naţionale româneşti.

1914 Franţa declară război Austro-Ungariei.

1919 În Germania învinsă în Primul Război Mondial este adoptată constituția Republicii de la Weimar.

1934 Primii prizonieri federali sunt închişi în faimoasa închisoare de pe insula Alcatraz din centrul Golfului San Francisco (California).

1953 Este testată în secret, pe teritoriul rus, prima bombă cu hidrogen.

1961 Moare Ion Barbu (pseudonimul literar al lui Dan Barbilian), poet şi matematician (n.19.03.1895).

1979 Se stinge din viață Ernst Boris Chain, biochimist englez (n.19.06.1906, Berlin). În 1940, împreună cu Howard Florey a prelucrat penicilina, transformând-o în antibiotic. A primit Premiul Nobel în 1945, alături de Fleming şi Florey.

1988 Multmilionarul saudit Osama bin Laden și alți lideri ai grupării Jihadul Islamic înființează organizația teroristă Al Qaida, cu scopul de a continua jihadul „războiul sfânt” după sfârșitul invaziei sovietice în Afghanistan.

1999 Are loc o eclipsă totală de Soare, ultima din secolul trecut, a cărei bandă de totalitate a traversat nouă ţări europene, inclusiv România. A fost considerată cea mai spectaculoasă eclipsă totală de soare, vizibilă din România. Țara noastră a fost punctul de maximă vizibilitate a eclipsei în Europa.

2000 Ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei şi membrii apropiaţi ai familiei lui au fost canonizaţi drept sfinţi de către sinodul bisericii ortodoxe ruse.

2014 Moarele celebrul actor și comediant american Robin Williams (n. 1951). A fost onorat, în 1998, cu Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul din „Good Will Hunting”.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Povestea fotografului care a așteptat șase ani să aibă cadrul… perfect
Povestea fotografului care a așteptat șase ani să aibă cadrul… perfect
Unii fotografi pot să aștepte ani pentru a obține… cadrul perfect. Aceasta este și povestea italianului Valerio Minato care în urmă cu șase ani și-a propus să facă poza perfectă. După... citește tot
Am început prieteni cu nemții, am sfârșit dușmani. România, percepută o națiune trădătoare în al Doilea Război Mondial. De ce țara noastră a întors armele?
Am început prieteni cu nemții, am sfârșit dușmani. România, percepută o națiune trădătoare în al Doilea Război Mondial. De ce țara ...
Între 1939 și 1945, în Europa a avut loc cel De-al Doilea Război Mondial, după ce Germania nazistă a decis invadarea Poloniei. România a început conflictul de partea nemților, deși armata... citește tot
Cum a apărut celebra expresie „Ai o clasă mai mult decât trenul!”? La început era de bine, apoi a căpătat sens peiorativ
Cum a apărut celebra expresie „Ai o clasă mai mult decât trenul!”? La început era de bine, apoi a căpătat sens peiorativ
În limba română există numeroase expresii folosite în limbajul de zi cu zi, a căror origine este de multe ori necunoscută, dar și expresii a căror proveniență este clară. Sunt expresii... citește tot