Ce rol are splina în organismul uman?

08.04.2022
Ce rol are splina în organismul uman?

Cei mai mulți dintre noi știm că inima este responsabilă pentru pomparea sângelui prin corpurile noastre, creierul acționează ca centru de control al corpului, iar misiunea rinichilor este să elimine deșeurile și lichidele suplimentare din sângele nostru. Dar ce rol are splina în organismul uman?

Splina este un organ de mărimea unui pumn situat în partea stângă a abdomenului, lângă stomac și în spatele coastelor stângi. Este o parte importantă a sistemului imunitar, dar se poate supraviețui fără ea, potrivit Clinicii Mayo. Acest lucru se datorează faptului că ficatul poate prelua multe dintre funcțiile splinei.

Ce face splina?

Splina are câteva funcții importante pentru organismul uman. Ea conține globule albe care luptă împotriva infecțiilor. De asemenea, controlează nivelul celulelor sanguine (globule albe, globule roșii și trombocite) și filtrează sângele, eliminând orice globule roșii vechi sau deteriorate.

Dacă splina nu funcționează corespunzător, poate începe să elimine celulele sanguine sănătoase. În acest caz, o persoană se poate îmbolnăvi de anemie, poate avea un risc crescut de infecție, de la un număr redus de globule albe. De asemenea, un număr redus de trombocite poate cauza sângerări sau vânătăi.

Durerea de splină este de obicei simțită ca o durere în spatele coastelor stângi. Zona poate fi sensibilă la atingere. Acesta poate fi un semn al unei spline deteriorate, rupte sau mărite.

Curiozități despre splină

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot