Ce rol are splina în organismul uman?

08.04.2022
Ce rol are splina în organismul uman?

Cei mai mulți dintre noi știm că inima este responsabilă pentru pomparea sângelui prin corpurile noastre, creierul acționează ca centru de control al corpului, iar misiunea rinichilor este să elimine deșeurile și lichidele suplimentare din sângele nostru. Dar ce rol are splina în organismul uman?

Splina este un organ de mărimea unui pumn situat în partea stângă a abdomenului, lângă stomac și în spatele coastelor stângi. Este o parte importantă a sistemului imunitar, dar se poate supraviețui fără ea, potrivit Clinicii Mayo. Acest lucru se datorează faptului că ficatul poate prelua multe dintre funcțiile splinei.

Ce face splina?

Splina are câteva funcții importante pentru organismul uman. Ea conține globule albe care luptă împotriva infecțiilor. De asemenea, controlează nivelul celulelor sanguine (globule albe, globule roșii și trombocite) și filtrează sângele, eliminând orice globule roșii vechi sau deteriorate.

Dacă splina nu funcționează corespunzător, poate începe să elimine celulele sanguine sănătoase. În acest caz, o persoană se poate îmbolnăvi de anemie, poate avea un risc crescut de infecție, de la un număr redus de globule albe. De asemenea, un număr redus de trombocite poate cauza sângerări sau vânătăi.

Durerea de splină este de obicei simțită ca o durere în spatele coastelor stângi. Zona poate fi sensibilă la atingere. Acesta poate fi un semn al unei spline deteriorate, rupte sau mărite.

Curiozități despre splină

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot