Ce prăjituri au fost inventate la Cofetăria Capșa din București?

20.12.2022
Ce prăjituri au fost inventate la Cofetăria Capșa din București?

Ne place sau nu să recunoaștem, prăjiturile fac viața mai dulce și mai frumoasă. Pentru a hrăni sentimentul patriotic, trebuie spus că în București au fost inventate unele dintre cele mai delicioase dulciuri. Unde? La Cofetăria Capșa, un loc freceventat de cele mai importante personalități ale epocii. Ce prăjituri a dat lumii marele Capșa?

Ce prăjituri au fost inventate la Cofetăria Capșa din București?

Capșa

Grigore Capșa a fost poate cel mai important cofetar pe care l-a avut vreodată România. Anii de ucenicie i-a petrecut în laboratorul cofetăriei fraților mai mari, iar la vârsta de 23 de ani pleacă la Paris pentru a învăța să stăpânească această taină.

Întoarcerea în țară l-a făcut să înființeze cea mai cunoscută cofetărie din capitală, Capșa. De-a lungul vremii, cofetăria a găzduit oameni celebri atât pe plan local, cât și internațional. Numeroase premii naționale și nu numai i-au fost acordate, fiind chiar și furnizor ai Caselor Princiare Române și Sârbe. Specialitatea casei era ca la fiecare masă festivă în onoarea unei personalități de seamă să fie produsă o nouă specialitate unică.

Astfel că, în anul 1920, Capșa inventează Prăjitura Joffre. Aceasta este închinată celebrului mareșal francez Joseph Jacques Cesaire Joffre. Prăjitura Joffre este făcută din ciocolată și are forma cilindrică care se aseamănă caschetelor militare franceze.

Anterior, cu prilejul vizitei împăratului Franz Joseph la București, Capșa a inventat preparatul „Molles Francois Ioseph, Garnier, des merveilleux chocolate Francois-Ioseph”. În 1897, acesta a lansat „Bonbons Theodorini”, în cinstea cântăreței române Elena Teodorini.

Cum poți să faci prăjitura Joffre acasă?

Chiar dacă a fost realizată în cinstea unui mare militar, rețeta de prăjituri poate fi împrumutată puțin de către gospodine.

Ingredientele necesare ale acestei rețete sunt foarte ușor de găsit:

Pentru blat avem nevoie de:

Pentru cremă:

Pentru glazură:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce stat a avut peste 28 de capitale?
Ce stat a avut peste 28 de capitale?
Astăzi, când ne vine în minte o țară, gândul ne poartă automat la capitala acestui stat. Majoritatea țărilor au câte o capitală, așa cum este cazul României, dar sunt și excepții cum... citește tot
Care este singura țară care și-a pus un papagal pe steag?
Care este singura țară care și-a pus un papagal pe steag?
Pe Pământ există 195 de țări suverane și independente, iar dintre acestea 193 sunt membre ale Organizației Națiunilor Unite, în timp ce Vatican și Palestina sunt doar observatori... citește tot
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
Una dintre cele mai frecvente erori pe care o fac românii este folosirea formulării „ca și” în loc de „ca”. De cele mai multe ori, utilizarea formulării „ca și” se face pentru a... citește tot