Ce prăjituri au fost inventate la Cofetăria Capșa din București?

20.12.2022
Ce prăjituri au fost inventate la Cofetăria Capșa din București?

Ne place sau nu să recunoaștem, prăjiturile fac viața mai dulce și mai frumoasă. Pentru a hrăni sentimentul patriotic, trebuie spus că în București au fost inventate unele dintre cele mai delicioase dulciuri. Unde? La Cofetăria Capșa, un loc freceventat de cele mai importante personalități ale epocii. Ce prăjituri a dat lumii marele Capșa?

Ce prăjituri au fost inventate la Cofetăria Capșa din București?

Capșa

Grigore Capșa a fost poate cel mai important cofetar pe care l-a avut vreodată România. Anii de ucenicie i-a petrecut în laboratorul cofetăriei fraților mai mari, iar la vârsta de 23 de ani pleacă la Paris pentru a învăța să stăpânească această taină.

Întoarcerea în țară l-a făcut să înființeze cea mai cunoscută cofetărie din capitală, Capșa. De-a lungul vremii, cofetăria a găzduit oameni celebri atât pe plan local, cât și internațional. Numeroase premii naționale și nu numai i-au fost acordate, fiind chiar și furnizor ai Caselor Princiare Române și Sârbe. Specialitatea casei era ca la fiecare masă festivă în onoarea unei personalități de seamă să fie produsă o nouă specialitate unică.

Astfel că, în anul 1920, Capșa inventează Prăjitura Joffre. Aceasta este închinată celebrului mareșal francez Joseph Jacques Cesaire Joffre. Prăjitura Joffre este făcută din ciocolată și are forma cilindrică care se aseamănă caschetelor militare franceze.

Anterior, cu prilejul vizitei împăratului Franz Joseph la București, Capșa a inventat preparatul „Molles Francois Ioseph, Garnier, des merveilleux chocolate Francois-Ioseph”. În 1897, acesta a lansat „Bonbons Theodorini”, în cinstea cântăreței române Elena Teodorini.

Cum poți să faci prăjitura Joffre acasă?

Chiar dacă a fost realizată în cinstea unui mare militar, rețeta de prăjituri poate fi împrumutată puțin de către gospodine.

Ingredientele necesare ale acestei rețete sunt foarte ușor de găsit:

Pentru blat avem nevoie de:

Pentru cremă:

Pentru glazură:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs este o anomalie a naturii: se naște mai mic decât o chiflă. Discrepanța de mărime dintre mamă și pui este uimitoare. O ursoaică matură poate cântări 200-300 de kilograme, dar... citește tot
Curiozități despre perioada sărbătorilor la români. De ce călăresc copiii porcul?
Curiozități despre perioada sărbătorilor la români. De ce călăresc copiii porcul?
Cine nu a văzut măcar o dată un copil călărind porcul abia tăiat în gospodărie? Conform unei tradiții întâlnită des în satele românești, copiii se pozează călare pe porc, ca să fie... citește tot
O sculptură invizibilă a fost vândută pentru 15.000 de euro. Artistul: „Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energie”
O sculptură invizibilă a fost vândută pentru 15.000 de euro. Artistul: „Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energie”
În luna mai 2021, casa de licitații Art-Rite din Milano a găzduit unul dintre cele mai bizare și controversate evenimente din istoria artei moderne. Artistul italian Salvatore Garau, în vârstă... citește tot