Ce latitudine și longitudine are România? Care sunt consecințele?

30.12.2020
Ce latitudine și longitudine are România? Care sunt consecințele?

România este o țară situată în sud-estul Europei Centrale, la granița cu Marea Neagră, între Bulgaria și Ucraina. De asemenea, se învecinează cu Ungaria, Serbia și Moldova. Suprafața ei este de 238.391 kilometri pătrați (2,3% din suprafața Europei; locul 13 în Europa) și are un climat temperat-continental.

Potrivit worldometers.info, cu cei 19.174.430 de locuitori, este al șaptelea cel mai populat membru al Uniunii Europene. Țara noastră este situată la intersecția paralelei de 45° lat. N cu meridianul de 25° lat. E, la jumătatea emisferei nordice. La Nord, România se învecinează cu Ucraina, la Vest cu Ungaria, la Sud cu Bulgaria și la Est cu Repulica Moldova și Ucraina.

Ce latitudine și longitudine are România?

Potrivit wikipedia.ro, sistemul de coordonate geografice este un sistem de referință care utilizează coordonatele unghiulare, latitudine (nordică sau sudică) și longitudine (estică și vestică). Globul este împărțit în 180° latitudine și 360° longitudine.

Coordonatele României sunt Latitudine: 45° 56′ 39.43″ la Nord și Longitudine: 25° 00′ 33.95″ la Est. Latitudinea este coordonatul geografic care descrie poziția unui punct de pe suprafața Pământului. Acest punct reprezintă unghiul dintre direcția de la centrul Pământului spre acel punct și planul ecuatorului. Paralela este dată de punctele de pe Pământ care au aceeși latitudine.

Longitudinea este unghiul spre est sau vest al unui punct arbitrar de pe Pământ: Observatorul din Greenwich (Marea Britanie) este considerat punctul internațional cu longitudine 0 grade. Meridianul este un semicerc care are ca extremități cei doi poli și este alcătuit din punctele de pe Pământ cu aceeași longitudine.

Consecințele coordonatelor geografice

Precipitațiile scad de la vest la est din cauza extinderii pe longitudine. Climatul este temperat continental de tranziție, cu suprapunerea mai multor zone climatice: în sud-vestul țării avem climă mediteraneană, în centru și în vest, climă oceanică, în nordul României, clima este scandinavo-baltică, în est, România are o climă continentală, iar pe litoral este climă pontică.

O altă consecință a coordonatelor geografice este ora oficială. Aceasta este decalată cu două ore înaintea orei GMT, întrucât Bucureștiul este situat pe al treilea fus orar spre est.

Foto: Wikipedia, Maps of World

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot