Ce înseamnă secretar de stat? Ce atribuții are un secretar de stat?

08.10.2022
Ce înseamnă secretar de stat? Ce atribuții are un secretar de stat?

Aparatul administrativ al statului român este unul stufos, cu multiple funcții, în frunte cu funcția de președinte al statului urmată de cea de premier, ministru, consilier și așa mai departe. Printre posturile râvnite de cei care fac politică se numără și funcția de secretar de stat. Aceasta vine la pachet cu multiple beneficii pecuniare și oportunități de a avansa pe scena politică.

Secretarii de stat se găsesc în fiecare minister al statului român și au scopul de a ajuta ministrul în cauză cu organizarea și funcționarea instituției. Atribuțiile lor sunt stabilite în actul normativ de înființare al ministerului, dar pot primi și alte delegări din partea ministrului.

În activitatea de conducere a ministerului, ministrul este ajutat de unul sau mai mulţi secretari de stat, potrivit actului normativ de înfiinţare, respectiv de organizare şi funcţionare a ministerului, după caz. În cadrul ministerelor, instituţiilor publice şi altor organe de specialitate ale administraţiei publice centrale poate fi utilizată şi funcţia de subsecretar de stat, potrivit actului normativ, se arată în articolul 59 al legii privind Administraţia publică centrală de specialitate – Conducerea ministerelor, potrivit lege5.ro.

Ce atribuții are un secretar de stat?

La noi în România un secretar de stat este definit ca un membru al Guvernului cu rang de ministru, care nu este titularul unui minister și îndeplinește funcții de conducere a unui departament sau a unui domeniu de activitate. Acesta este primul locțiitor al ministrului, se arată pe qdictionar.com.

Potrivit datelor oficiale din anul 2022, România are în jur de 80 de secretari de stat, un număr impresionant, dar și Coaliția PSD – PNL – UDMR este una mare și toată lumea trebuie împăcată. Salariul unui secretar de stat variază în funcție de minister, însă se învârte în jurul sumei de 10.000 de lei.

Așadar, secretarul de stat reprezintă un membru important în aparatul de stat, o funcție politică care vine cu multiple beneficii și oportunități. Din păcate, se întâmplă ca de multe ori mulți dintre cei care ocupă aceste posturi să nu fie profesioniști în domeniul respectiv, fiind depășiți de atribuțiile avute.

Foto: bzi.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot