Cum a fost ucis Armand Călinescu, premierul României?

21.03.2022
Cum a fost ucis Armand Călinescu, premierul României?

Armand Călinescu (4 iunie 1893 – 21 septembrie 1939) a fost cel de-al 39-lea premier al României, mandatul său desfășurându-se în perioada 7 martie 1939 – 21 septembrie 1939. Acesta a fost asasinat de un grup de opt persoane, fiind considerat de către aceștia principalul vinovat pentru uciderea liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu. 

Armand Călinescu s-a născut la Pitești, în familia colonelului Mihai Călinescu și a fost un elev eminent. Acesta a terminat, în paralel, Facultatea de Drept și Facultatea de Filozofie, din București. Ulterior, a obținut titlul de doctor în Științe Politice și Economice, la Paris, cu teza: „Le change Roumain. Sa depreciation depui la guerre et son retablissement”.

De ce a fost asasinat Armand Călinescu?

Armand Călinescu a fost premierul României în momentul când a izbucnit cel de-Al Doilea Război Mondial. Acesta a fost un om politic important, în acea vreme, fiind un personaj „cu greutate” în Partidul Naţional Ţărănesc, având un rol determinant și în înfiinţarea partidului regal, Frontul Renaşterii Naţionale.

Armand Călinescu s-a poziționat tot timpul împotriva Mișcării Legionare, el fiind cel care a ajutat la arestarea liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu. Acesta din urmă avea să fie ucis, împreună cu alţi 13 legionari în pădurea Tâncăbeşti, în timp ce era transportat spre penitenciarul Jilava, unde trebuia să execute 10 ani de închisoare.

Adepții Mișcării Legionare au considerat că Armand Călinescu este principalul vinovat pentru moartea liderului lor și au decis asasinarea acestuia. Drept urmare, pe data de 21 septembrie 1939 un comando format din opt legionari a tras 20 de gloanțe în premierul României.

Totul s-a întâmplat în trafic când o căruță a blocat mașina lui Călinescu, iar când acesta a coborât din ea a fost ciuruit de gloanțe. Criminalii au fugit imediat la postul de radio pentru a anunța că premierul a fost omorât, după care s-au predat Poliției.

Cavoul lui Armand Călinescu de la Curtea de Argeș

După 6 ani nu m-am aşteptat că trebuie să însemnez o pagină de sânge în istoria politică a ţării. La ora 14, Călinescu a fost mişeleşte asasinat de o bandă de gardişti. (…) E ceva îngrozitor că după toate măsurile luate în ultimul timp, să se poată întâmpla asa ceva. E aşa de neromânesc această faptă, încât se vede clar că este vădită inspiraţie străină. Sunt tipice metode teroriste slave, a afirmat, la acea vreme, Regele Carol al II-lea, potrivit adevarul.ro.

Asasinii lui Armand Călinescu au fost uciși în același loc în care a fost executat premierul. Cadavrele lor au rămas pe stradă timp de trei zile pentru a da un exemplu celor care mai încearcă așa ceva. Regele Carol al II-lea a dat ordin ca ceilalți lideri legionari din țară să fie prinși și omorâți.

Pierderea aceasta este ireparabilă. N-am găsit la noi în ţară pe cineva care să fi corespuns mai bine misiunii cu care fusese însărcinat. Pentru mine personal este o pierdere de neînlocuit. Puteam să fiu liniştit cu el, era energic, capabil, spirit politic clar, care vedea departe şi lua măsuri potrivite situaţiilor, a declarat Regele Carol al II-lea, potrivit sursei citate mai sus.

Armand Călinescu a fost înmormântat, alături de părinţii săi, la Curtea de Argeş.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot