Cum a fost ucis Armand Călinescu, premierul României?

21.03.2022
Cum a fost ucis Armand Călinescu, premierul României?

Armand Călinescu (4 iunie 1893 – 21 septembrie 1939) a fost cel de-al 39-lea premier al României, mandatul său desfășurându-se în perioada 7 martie 1939 – 21 septembrie 1939. Acesta a fost asasinat de un grup de opt persoane, fiind considerat de către aceștia principalul vinovat pentru uciderea liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu. 

Armand Călinescu s-a născut la Pitești, în familia colonelului Mihai Călinescu și a fost un elev eminent. Acesta a terminat, în paralel, Facultatea de Drept și Facultatea de Filozofie, din București. Ulterior, a obținut titlul de doctor în Științe Politice și Economice, la Paris, cu teza: „Le change Roumain. Sa depreciation depui la guerre et son retablissement”.

De ce a fost asasinat Armand Călinescu?

Armand Călinescu a fost premierul României în momentul când a izbucnit cel de-Al Doilea Război Mondial. Acesta a fost un om politic important, în acea vreme, fiind un personaj „cu greutate” în Partidul Naţional Ţărănesc, având un rol determinant și în înfiinţarea partidului regal, Frontul Renaşterii Naţionale.

Armand Călinescu s-a poziționat tot timpul împotriva Mișcării Legionare, el fiind cel care a ajutat la arestarea liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu. Acesta din urmă avea să fie ucis, împreună cu alţi 13 legionari în pădurea Tâncăbeşti, în timp ce era transportat spre penitenciarul Jilava, unde trebuia să execute 10 ani de închisoare.

Adepții Mișcării Legionare au considerat că Armand Călinescu este principalul vinovat pentru moartea liderului lor și au decis asasinarea acestuia. Drept urmare, pe data de 21 septembrie 1939 un comando format din opt legionari a tras 20 de gloanțe în premierul României.

Totul s-a întâmplat în trafic când o căruță a blocat mașina lui Călinescu, iar când acesta a coborât din ea a fost ciuruit de gloanțe. Criminalii au fugit imediat la postul de radio pentru a anunța că premierul a fost omorât, după care s-au predat Poliției.

Cavoul lui Armand Călinescu de la Curtea de Argeș

După 6 ani nu m-am aşteptat că trebuie să însemnez o pagină de sânge în istoria politică a ţării. La ora 14, Călinescu a fost mişeleşte asasinat de o bandă de gardişti. (…) E ceva îngrozitor că după toate măsurile luate în ultimul timp, să se poată întâmpla asa ceva. E aşa de neromânesc această faptă, încât se vede clar că este vădită inspiraţie străină. Sunt tipice metode teroriste slave, a afirmat, la acea vreme, Regele Carol al II-lea, potrivit adevarul.ro.

Asasinii lui Armand Călinescu au fost uciși în același loc în care a fost executat premierul. Cadavrele lor au rămas pe stradă timp de trei zile pentru a da un exemplu celor care mai încearcă așa ceva. Regele Carol al II-lea a dat ordin ca ceilalți lideri legionari din țară să fie prinși și omorâți.

Pierderea aceasta este ireparabilă. N-am găsit la noi în ţară pe cineva care să fi corespuns mai bine misiunii cu care fusese însărcinat. Pentru mine personal este o pierdere de neînlocuit. Puteam să fiu liniştit cu el, era energic, capabil, spirit politic clar, care vedea departe şi lua măsuri potrivite situaţiilor, a declarat Regele Carol al II-lea, potrivit sursei citate mai sus.

Armand Călinescu a fost înmormântat, alături de părinţii săi, la Curtea de Argeş.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot