Cum l-a înjurat un taximetrist pe Octavian Goga, premierul României?

03.08.2020
Cum l-a înjurat un taximetrist pe Octavian Goga, premierul României?

Octavian Goga a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai cunoscuți poeți români. Puțini sunt cei care știu că acesta a deținut și funcția de prim-ministrul României de la 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938. Deși a avut un mandat extrem de scurt, din vremea premierului Goga a rămas o istorioară hazlie în care personajele principale sunt Octavian Goga și un taximetrist bucureștean.

Octavian Goga a fost numit premier pe 28 decembrie 1937, înlocuindu-l pe PNL-istul Gheorghe Tătărescu. Guvernul prezidat de Octavian Goga a încălcat prevederile Constituției și obligațiile internaționale asumate de România și a publicat pe data de  21 ianuarie 1938 Decretul nr. 169 privind revizuirea cetățeniei, în virtutea căruia evreii cetățeni români erau constrânși să-și dovedească cu acte dreptul la cetățenie. Din peste 600.000 de evrei, aproape 400.000 și-au pierdut cetățenia română. Octavian Goga a dus o politică pronazistă intenționând să se alieze și să adopte politica Germaniei naziste și Italiei fascist.

Cum l-a înjurat un taximetrist pe Goga cu subiect și predicat?

Din vremea lui Octavian Goga a rămas o anecdotă cu un taximetrist. În perioada în care Octavian Goga era prim-ministru al României nu existau posturi de televiziune și nu toți oamenii știau cum arată politicienii. În plus, demnitarii se deplasau, de multe ori, cu taxiurile, întrucât nu aveau șoferi la dispoziție. Acesta era și cazul lui Goga.

Se spune că într-o zi, prim-ministrul Octavian Goga urma să vorbească la radio și a luat un taxi până la Casa Radio. Ajuns acolo, l-a rugat pe şofer să-l aştepte o oră. Acesta din urmă i-a transmis clientului său că nu-l poate aştepta pentru că se grăbeşte să ajungă acasă, să-l asculte pe prim-ministru, care urmează să vorbească la radio.

Pentru a-l convinge, Goga i-ar fi dat un bacșiș gras șoferului. „În cazul ăsta, îl bag în… pe primul ministru! Vă aştept pe dumneavoastră!”, ar fi încheiat taximetristul.

Se pare că întâmplarea cu pricina l-a amuzat teribil pe Octavian Goga cel care o povestea ulterior apropiaților de câte ori avea ocazia.

Astfel arăta un taxi bucureștean în vremea lui Goga

Foto: azopan.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot