Ce înseamnă republică?

23.05.2022
Ce înseamnă republică?

În lume există foarte multe forme de guvernământ, unele mai democratice ca altele. Politica este arta de a negocia și a cădea la o înțelegere, însă sunt state unde aceasta lipsește cu desăvârșire și totul este impus de un singur om sau de un singur partid.

Termenul „republică” provine din limba latină de la „res publica” și înseamnă „lucru public”. Trebuie precizat de la bun început că o republică nu desemnează automat o democrație, iar lucrurile sunt un pic mai complicate decât par la prima vedere.

Câte tipuri de republici sunt?

De-a lungul timpului, au existat tot felul de republicii, de la cele sclavagiste până la cele moderne, din prezent, care sunt în număr de trei:

Așadar, republica este o formă de organizare statală în care suveranitatea aparține poporului, iar puterea executivă este exercitată de cetățeni aleși pentru o perioadă determinată de timp.

Marele filozof grec Aristotel este cel care a afirmat, pentru prima dată, că există trei forme de guvernământ: monarhia, aristocrația și democrația. Surprinzător este faptul că niciuna dintre acestea nu este incompatibilă cu republica.

Cele mai multe țări democratice, din prezent, se numesc și republici. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, au existat state care nu au avut nimic de-a face cu democrația și s-au numit republici, precum Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). Monarhia, pe de altă parte, ar trebui să fie radical diferită față de o republică, însă, în realitate, funcționează într-un mod foarte asemănător ca cel al unei republici democratice, iar cel mai bun exemplu îl reprezintă Marea Britanie.

Forma de guvernământ în România

De-a lungul istoriei, în România au fost mai multe forme de guvernământ, trecând de la o monarhie absolută, a celor care au fost domnitor și voievozi, la o monarhie constituțională pe principii democratice, în timpul familii regale de Hohenzollern-Sigmaringen, iar după cel de-Al Doilea Război Mondial a fost impusă cu forța o republică condusă de comuniști, până în anul 1989 când țara noastră a devenit o republică semiprezidențială.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot