Ce înseamnă OK? De unde vine OK?

27.02.2018
Ce înseamnă OK? De unde vine OK?

„Totul e ok!”, obișnuim să spunem destul de des când lucrurile merg în direcția dorită. Ok, nu e rău că folosim în limbajul colocvial unul dintre cele mai cunoscute cuvinte din lume, dar, totuși, de la ce vine „OK”?

Ce înseamnă OK?

Istoria lui „ok” este îndelungată și cuvântul își are originile în Statele Unite ale Americii. În timp ce unii spun că exprimarea provine din expresia scoțiană „och aye” sau din greaca „ola kala” (Este bun), prima atestare a expresiei ar fi fost într-o publicație locală din Statele Unite ale Americii, Boston Morning Post.

Un ziarist pe nume Charles Gordon Green obișnuia să folosească acronime pentru articolele sale. Pe data de 23 martie 1839, editorul a notat pe marginea unui articol legat de o dispută cu rivalii de la Providence Journal, expresia ”OK”, însemnând ”all correct” („totul corect”).

De unde vine proverbul „Colac peste pupăză”

Martin Van Buren

Totuși, există voci care spun că „ok” provine de la al optulea preşedinte al SUA, Martin Van Buren (1782 – 1862). În timpul campaniei din anul 1840, acesta era poreclit „Old Kinderhook”, scoțându-se în evidență Kinderhook, localitatea natală a omului politic din statul New York.

Prescurtarea însemna „omul potrivit”, iar cuvântul „ok” a tot apărut pe afișele electorale, întrucât omul politic avea un nume cu origini olandeze, greu de pronunțat printre americani.

 

Expresia „Marea majoritate” este pleonasm?

„Ok” ar fi apărut odată cu primele automobile

Mai există o variantă conform căreia „OK” a devenit popular odată cu apariția automobilului și a fabricilor lui Henry Ford din Statele Unite. Se pare că unul dintre cei mai pricepuți oameni ai lui Ford era un inginer cu origini nemțești pe nume Otto Kraus. Astfel, inginerul ştanţa fiecare maşină care ieşea din fabrică cu ”OK” după iniţialele sale și așa expresia ar fi căpătat conotația de „bun”.

Unii etimologi explică faptul că afirmația ar putea avea rădăcini americano-indiene întrucât există un cuvânt indian „okeh” care înseamnă un răspuns afirmativ la o întrebare.

Indiferent care este varianta corectă a originii cuvântului, „ok” este de departe cea mai cunoscută formulare la nivel mondial. Zilnic, miliarde de oameni afirmă că totul este în regulă, adică… „ok”.

OK
Totul este ok

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot