Ce înseamnă animale omnivore? Exemple de animale omnivore

26.04.2022
Ce înseamnă animale omnivore? Exemple de animale omnivore

Animale omnivore sunt cele care au în dieta lor normală atât materii vegetale, cât și materii animale. Se deosebesc de alte grupe de animale: erbivore (animale care se hrănesc cu materie vegetală) și carnivore (animale care mănâncă materie animală).

Animalele omnivore își satisfac nevoile alimentare în principal din plante și animale. De asemenea, pot include în dieta lor alte surse de hrană, cum ar fi algele, ciupercile și bacteriile. Datorită varietății mari de surse de hrană, aceste animale sunt, de asemenea, numite atotmâncătoare.

Termenul omnivor provine din latinescul „omnivorus”, o combinație de „omnis”, care înseamnă „totul” și „ vorare”, care înseamnă „a mânca” sau „a devora”, scrie National Geographic. Condiția sau actul consumului de materie animală și vegetală sau o gamă largă de hrană de la diferite niveluri trofice este denumită omnivor.

Caracteristicile animalelor omnivore

Animalele cu acest tip de dietă au caracteristici distincte. De exemplu, le lipsesc depozitele specializate și sacii digestivi (de exemplu, culturile și cuvele de fermentare) care sunt comune la ierbivore. De asemenea, nu au dinții lungi ascuțiți ai carnivorelor pe care aceștia din urmă îi folosesc pentru a captura și a smulge carnea prăzii lor. În mod similar, ierbivorele nu au dinți carnivori, deoarece nu au nevoie să-și „sfâșie” hrana.

Cu toate acestea, unora dintre ierbivore, de exemplu castorii, le pot crește dinții continuu de-a lungul vieții. Acest lucru se datorează faptului că unele materiale vegetale (de exemplu celuloza) sunt foarte abrazive pentru dinții lor.

Omnivorele au dezvoltat diverse trăsături pentru a le ajuta să mănânce atât plante, cât și animale. Multe dintre acestea, cum ar fi oamenii, au un mixt de dinți ascuțiți (pentru ruperea țesutului muscular) și molari plați (pentru măcinarea materiei vegetale). Cu toate acestea, unele omnivore, cum ar fi puii, nu au dinți și își înghit mâncarea întreagă. În general, omnivorele au un stomac cu una sau mai multe camere și un tract digestiv specializat pentru procesarea alimentelor.

Exemple de animale omnivore

Iată câteva exemple de animale omnivore precum: cimpanzeii, urangutanii, gorilele, porcii, aricii, oposumii, sconcșii, leneșii, veverițele, șoarecii, șobolanii, rozătoarele, ratonii, urșii și anumite specii de păsări,  Oamenii sunt priviți ca fiind omnivori. Cu toate acestea, unii sunt selectivi în alimentația lor și au ales să mănânce doar materiale vegetale (adică vegani).

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot