Ce înseamnă animale omnivore? Exemple de animale omnivore

26.04.2022
Ce înseamnă animale omnivore? Exemple de animale omnivore

Animale omnivore sunt cele care au în dieta lor normală atât materii vegetale, cât și materii animale. Se deosebesc de alte grupe de animale: erbivore (animale care se hrănesc cu materie vegetală) și carnivore (animale care mănâncă materie animală).

Animalele omnivore își satisfac nevoile alimentare în principal din plante și animale. De asemenea, pot include în dieta lor alte surse de hrană, cum ar fi algele, ciupercile și bacteriile. Datorită varietății mari de surse de hrană, aceste animale sunt, de asemenea, numite atotmâncătoare.

Termenul omnivor provine din latinescul „omnivorus”, o combinație de „omnis”, care înseamnă „totul” și „ vorare”, care înseamnă „a mânca” sau „a devora”, scrie National Geographic. Condiția sau actul consumului de materie animală și vegetală sau o gamă largă de hrană de la diferite niveluri trofice este denumită omnivor.

Caracteristicile animalelor omnivore

Animalele cu acest tip de dietă au caracteristici distincte. De exemplu, le lipsesc depozitele specializate și sacii digestivi (de exemplu, culturile și cuvele de fermentare) care sunt comune la ierbivore. De asemenea, nu au dinții lungi ascuțiți ai carnivorelor pe care aceștia din urmă îi folosesc pentru a captura și a smulge carnea prăzii lor. În mod similar, ierbivorele nu au dinți carnivori, deoarece nu au nevoie să-și „sfâșie” hrana.

Cu toate acestea, unora dintre ierbivore, de exemplu castorii, le pot crește dinții continuu de-a lungul vieții. Acest lucru se datorează faptului că unele materiale vegetale (de exemplu celuloza) sunt foarte abrazive pentru dinții lor.

Omnivorele au dezvoltat diverse trăsături pentru a le ajuta să mănânce atât plante, cât și animale. Multe dintre acestea, cum ar fi oamenii, au un mixt de dinți ascuțiți (pentru ruperea țesutului muscular) și molari plați (pentru măcinarea materiei vegetale). Cu toate acestea, unele omnivore, cum ar fi puii, nu au dinți și își înghit mâncarea întreagă. În general, omnivorele au un stomac cu una sau mai multe camere și un tract digestiv specializat pentru procesarea alimentelor.

Exemple de animale omnivore

Iată câteva exemple de animale omnivore precum: cimpanzeii, urangutanii, gorilele, porcii, aricii, oposumii, sconcșii, leneșii, veverițele, șoarecii, șobolanii, rozătoarele, ratonii, urșii și anumite specii de păsări,  Oamenii sunt priviți ca fiind omnivori. Cu toate acestea, unii sunt selectivi în alimentația lor și au ales să mănânce doar materiale vegetale (adică vegani).

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
Una dintre cele mai frecvente erori pe care o fac românii este folosirea formulării „ca și” în loc de „ca”. De cele mai multe ori, utilizarea formulării „ca și” se face pentru a... citește tot
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot