Ce înseamnă animale omnivore? Exemple de animale omnivore

26.04.2022
Ce înseamnă animale omnivore? Exemple de animale omnivore

Animale omnivore sunt cele care au în dieta lor normală atât materii vegetale, cât și materii animale. Se deosebesc de alte grupe de animale: erbivore (animale care se hrănesc cu materie vegetală) și carnivore (animale care mănâncă materie animală).

Animalele omnivore își satisfac nevoile alimentare în principal din plante și animale. De asemenea, pot include în dieta lor alte surse de hrană, cum ar fi algele, ciupercile și bacteriile. Datorită varietății mari de surse de hrană, aceste animale sunt, de asemenea, numite atotmâncătoare.

Termenul omnivor provine din latinescul „omnivorus”, o combinație de „omnis”, care înseamnă „totul” și „ vorare”, care înseamnă „a mânca” sau „a devora”, scrie National Geographic. Condiția sau actul consumului de materie animală și vegetală sau o gamă largă de hrană de la diferite niveluri trofice este denumită omnivor.

Caracteristicile animalelor omnivore

Animalele cu acest tip de dietă au caracteristici distincte. De exemplu, le lipsesc depozitele specializate și sacii digestivi (de exemplu, culturile și cuvele de fermentare) care sunt comune la ierbivore. De asemenea, nu au dinții lungi ascuțiți ai carnivorelor pe care aceștia din urmă îi folosesc pentru a captura și a smulge carnea prăzii lor. În mod similar, ierbivorele nu au dinți carnivori, deoarece nu au nevoie să-și „sfâșie” hrana.

Cu toate acestea, unora dintre ierbivore, de exemplu castorii, le pot crește dinții continuu de-a lungul vieții. Acest lucru se datorează faptului că unele materiale vegetale (de exemplu celuloza) sunt foarte abrazive pentru dinții lor.

Omnivorele au dezvoltat diverse trăsături pentru a le ajuta să mănânce atât plante, cât și animale. Multe dintre acestea, cum ar fi oamenii, au un mixt de dinți ascuțiți (pentru ruperea țesutului muscular) și molari plați (pentru măcinarea materiei vegetale). Cu toate acestea, unele omnivore, cum ar fi puii, nu au dinți și își înghit mâncarea întreagă. În general, omnivorele au un stomac cu una sau mai multe camere și un tract digestiv specializat pentru procesarea alimentelor.

Exemple de animale omnivore

Iată câteva exemple de animale omnivore precum: cimpanzeii, urangutanii, gorilele, porcii, aricii, oposumii, sconcșii, leneșii, veverițele, șoarecii, șobolanii, rozătoarele, ratonii, urșii și anumite specii de păsări,  Oamenii sunt priviți ca fiind omnivori. Cu toate acestea, unii sunt selectivi în alimentația lor și au ales să mănânce doar materiale vegetale (adică vegani).

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot