Inimile necuvântătoarelor. Ce animale au mai multe inimi?

11.04.2022
Inimile necuvântătoarelor. Ce animale au mai multe inimi?

La fel ca majoritatea vertebratelor, oamenii au o singură inimă, care este, de obicei, situată lângă partea din față și mijlocul pieptului, ușor la stânga sternului. Funcția principală a inimii este de a pompa sânge și de a circula oxigenul în tot corpul. Inima este un organ esențial și o parte a sistemului circulator care include vase de sânge și limfatice și glande.

Celulele au nevoie de oxigen pentru a funcționa, așa că fără o inimă, celulele din corpul nostru ar pierde accesul la oxigen și ar muri încet. Din păcate pentru ființele umane, avem o singură inimă și fără ea, viețile noastre s-ar termina rapid. Totuși, există unele animale care au mai multe inimi.

Inima. Animalele „norocoase” cu mai mult de una singură

Animalele care au mai multe inimi le au, de obicei, separate pentru a îndeplini funcții diferite. În loc să evolueze o singură inimă pentru a îndeplini toate sarcinile esențiale ale sistemului circulator, aceste animale au dezvoltat alte inimi pentru a-și asuma sarcini individuale.

Mai multe animale au dezvoltat fiziologii unice care aproape le califică ca având mai multe inimi. De exemplu, caii posedă pompe de sânge suplimentare în sistemul lor circulator cunoscute sub numele de broaște. Broasca face parte din copita unui cal și arată aproximativ ca un triunghi.

Pe lângă faptul că acționează ca un amortizor de șoc și reduce stresul asupra oaselor și articulațiilor unui cal, pompează și sângele în piciorul calului la contactul cu solul. În esență, broaștele funcționează ca niște perne pline de sânge, care funcționează datorită greutății calului și energiei cinetice pentru a pompa sângele în sus picioarele sale și înapoi spre inimă.

La majoritatea vertebratelor, inima conține două, trei sau patru camere. Rolurile camerelor inimii includ fie primirea, fie pomparea sângelui în tot corpul. Cu toate acestea, unele animale posedă camere mai complicate, care pot da impresia că au mai multe inimi.

Un caz concret, gândacul, care are 13 camere impresionante ale inimii. Sângele oxigenat curge în fiecare dintre camerele tubulare prin deschideri minuscule numite Ostia. Deși nu se numără din punct de vedere tehnic printre animalele care au inimi multiple, este totuși o adaptare evolutivă minunată.

În loc de una sau două inimi, caracatițele au trei inimi. Două dintre inimi îndeplinesc aceeași funcție, în timp ce a treia a evoluat dintr-un motiv diferit. Inima sistemică pompează sânge în jurul corpului unei caracatițe, în timp ce cele două inimi branhiale pompează sânge prin cele două branhii ale sale, scria World Atlas.

Caracatița

Deoarece sângele de caracatiță este foarte bogat în cupru, este excepțional de vâscos. Ca rezultat, este nevoie de o cantitate semnificativă de presiune pentru a pompa sângele prin corpul său. Pentru a compensa, caracatița a dezvoltat trei inimi separate pentru a elimina stresul de pe inima sa sistematică și pentru a se asigura că primește suficient oxigen în branhii.

De asemenea, calamarii au tot trei inimi. Inima lor sistemică pompează sânge în jurul corpului, în timp ce cele două inimi branchiale pompează oxigen prin branhii. Toate cele trei inimi se odihnesc în cavitatea mantalei unui calamar, un sac plin cu apă de mare care conține organele care efectuează respirația și excreția.

Spre deosebire de majoritatea moluștelor, sepia posedă un sistem circulator închis. Și ea are tot trei inimi. Inima sistemică pompează sânge în tot corpul, în timp ce singurul rol al celor două inimi branchiale implică deplasarea sângelui prin branhiile sepiei.

Râmele, de fapt, nu au inimă, însă posedă un sistem asemănător inimii numit arc aortic. Acest sistem circulator închis transportă alimente, deșeuri și gaze respiratorii în tot corpul râmelor. În total, cinci vase de sânge alcătuiesc arcul aortic. Vasul dorsal este situat deasupra tractului său digestiv și în primul rând mișcă sângele înainte. Între timp, celelalte patru vase, inclusiv vase ventrale, subneurale și două lateroneurale, lucrează pentru a transporta sângele înapoi.

Foto: depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot