Ce i-a cerut Fidel Castro fostului președinte SUA Dwight D. Eisenhower înainte să ajungă celebru?

01.12.2023
Ce i-a cerut Fidel Castro fostului președinte SUA Dwight D. Eisenhower înainte să ajungă celebru?

Fidel Castro, figura iconică a istoriei cubaneze, a fost creatorul unui regim care a supraviețuit și după dispariția sa. Născut în 1926 în provincia bogată Biran din Cuba, Castro și-a petrecut tinerețea studiind dreptul și practicând avocatura. Concluzia că regimul dictatorial al lui Fulgencio Batista, susținut de americani, nu reprezenta Cuba a fost un punct de cotitură în viața sa.

Fuga din Cuba și revenirea acasă

Plecând în Mexic după eșecul atacului asupra Cazarmei Moncada, în 1953, Fidel Castro și-a croit drumul înapoi în Cuba, alături de tovarășul său Che Guevara. Cei doi au fondat ”Mișcarea” în 26 iulie 1953 și au strâns bani pentru a susține revoluția împotriva lui Batista. În cele din urmă, în 1959, au reușit să cuceriască Havana și să alunge regimul lui Batista.

Cu toate că Castro și Guevara au colaborat în lupta lor comună, relația dintre cei doi a fost tensionată. Guevara visa la o revoluție continuă, iar divergențele lor au devenit evidente. Moartea lui Che Guevara în 1967, în Bolivia, a adus un amestec de rivalitate și a creat un cult al personalității în viața politică cubaneză.

Fidel Castro fascinat de banii americani

Cei mai mulți dintre banii pe care Fidel Castro i-a folosit pentru a ajunge la putere în Cuba au fost strânși în Statele Unite ale Americii. De altfel, acesta avea o pasiune mai puțin cunoscută pentru lumea largă. Potrivit evz.ro, Castro i-a scris în tinerețe lui Dwight D. Eisenhower, viitor președinte al SUA, o scrisoare în care îi urează succes în politică și îi cere o bancnotă de 20 dolari să o adauge la colecție, fiindcă nu văzuse una niciodată.

Sub conducerea lui Fidel Castro, Cuba a realizat progrese notabile în domeniul educației și sănătății, în ciuda embargoului american. Analfabetismul a fost eradicat, iar clinicile cubaneze au obținut succes în tratarea cancerului. Cuba a oferit inclusiv tratamente exclusiviste pentru turiștii cu viză, demonstrând capacitățile sale în domeniul medical.

Fidel Castro a supraviețuit la peste 600 de tentative de asasinat, majoritatea atribuite americaniilor. Au circulat zvonuri despre legături romantice cu femei celebre, inclusiv Marylin Monroe. O jurnalistă nemțoaică a publicat povestea lor de dragoste, având chiar o fiică cu liderul cubanez.

O țară în schimbare

Retragerea lui Fidel din viața publică și preluarea treptată a puterii de către fratele său, Raul Castro, au marcat o tranziție în conducerea țării. În 2016, Fidel Castro a sărbătorit împlinirea vârstei de 90 de ani, iar la scurt timp după aceea, la 25 noiembrie 2016, a decedat în capitala Havana.

Moștenirea sa a continuat odată cu fratele său, Raul, care a reluat contactele cu SUA și a permis apariția unor afaceri private. Cu toate acestea, în 2018, pentru prima dată din 1959, puterea a revenit unui politician din afara familiei Castro. Astfel, Fidel Castro a lăsat o amprentă în istoria Cubei, iar regimul pe care l-a creat a continuat să evolueze chiar și după plecarea sa de pe scena politică.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singura țară care și-a pus un papagal pe steag?
Care este singura țară care și-a pus un papagal pe steag?
Pe Pământ există 195 de țări suverane și independente, iar dintre acestea 193 sunt membre ale Organizației Națiunilor Unite, în timp ce Vatican și Palestina sunt doar observatori... citește tot
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
Una dintre cele mai frecvente erori pe care o fac românii este folosirea formulării „ca și” în loc de „ca”. De cele mai multe ori, utilizarea formulării „ca și” se face pentru a... citește tot
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot