Ce i-a cerut Fidel Castro fostului președinte SUA Dwight D. Eisenhower înainte să ajungă celebru?

01.12.2023
Ce i-a cerut Fidel Castro fostului președinte SUA Dwight D. Eisenhower înainte să ajungă celebru?

Fidel Castro, figura iconică a istoriei cubaneze, a fost creatorul unui regim care a supraviețuit și după dispariția sa. Născut în 1926 în provincia bogată Biran din Cuba, Castro și-a petrecut tinerețea studiind dreptul și practicând avocatura. Concluzia că regimul dictatorial al lui Fulgencio Batista, susținut de americani, nu reprezenta Cuba a fost un punct de cotitură în viața sa.

Fuga din Cuba și revenirea acasă

Plecând în Mexic după eșecul atacului asupra Cazarmei Moncada, în 1953, Fidel Castro și-a croit drumul înapoi în Cuba, alături de tovarășul său Che Guevara. Cei doi au fondat ”Mișcarea” în 26 iulie 1953 și au strâns bani pentru a susține revoluția împotriva lui Batista. În cele din urmă, în 1959, au reușit să cuceriască Havana și să alunge regimul lui Batista.

Cu toate că Castro și Guevara au colaborat în lupta lor comună, relația dintre cei doi a fost tensionată. Guevara visa la o revoluție continuă, iar divergențele lor au devenit evidente. Moartea lui Che Guevara în 1967, în Bolivia, a adus un amestec de rivalitate și a creat un cult al personalității în viața politică cubaneză.

Fidel Castro fascinat de banii americani

Cei mai mulți dintre banii pe care Fidel Castro i-a folosit pentru a ajunge la putere în Cuba au fost strânși în Statele Unite ale Americii. De altfel, acesta avea o pasiune mai puțin cunoscută pentru lumea largă. Potrivit evz.ro, Castro i-a scris în tinerețe lui Dwight D. Eisenhower, viitor președinte al SUA, o scrisoare în care îi urează succes în politică și îi cere o bancnotă de 20 dolari să o adauge la colecție, fiindcă nu văzuse una niciodată.

Sub conducerea lui Fidel Castro, Cuba a realizat progrese notabile în domeniul educației și sănătății, în ciuda embargoului american. Analfabetismul a fost eradicat, iar clinicile cubaneze au obținut succes în tratarea cancerului. Cuba a oferit inclusiv tratamente exclusiviste pentru turiștii cu viză, demonstrând capacitățile sale în domeniul medical.

Fidel Castro a supraviețuit la peste 600 de tentative de asasinat, majoritatea atribuite americaniilor. Au circulat zvonuri despre legături romantice cu femei celebre, inclusiv Marylin Monroe. O jurnalistă nemțoaică a publicat povestea lor de dragoste, având chiar o fiică cu liderul cubanez.

O țară în schimbare

Retragerea lui Fidel din viața publică și preluarea treptată a puterii de către fratele său, Raul Castro, au marcat o tranziție în conducerea țării. În 2016, Fidel Castro a sărbătorit împlinirea vârstei de 90 de ani, iar la scurt timp după aceea, la 25 noiembrie 2016, a decedat în capitala Havana.

Moștenirea sa a continuat odată cu fratele său, Raul, care a reluat contactele cu SUA și a permis apariția unor afaceri private. Cu toate acestea, în 2018, pentru prima dată din 1959, puterea a revenit unui politician din afara familiei Castro. Astfel, Fidel Castro a lăsat o amprentă în istoria Cubei, iar regimul pe care l-a creat a continuat să evolueze chiar și după plecarea sa de pe scena politică.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot