Ce este un embargo economic?

04.10.2022
Ce este un embargo economic?

Fiecare țară are propriul său stil de a guverna, implicit de a-și proteja interesele și cetățenii. Din cauza poziționării nefericite a câtorva state, anumite beneficii comune ale populației depind de alte țări. Cele mai izolate regiuni ale lumii sunt reprezentate de țări insulare sau de cele deșertificate. Când statul eșuează în a-și proteja cetățenii, iar căile politicii duc spre anarhie, se produce efectul de embargo. Ce este embargoul și care sunt țările afectate?

Ce este un embargo?

embargo

Din punct de vedere economic și politic, embargoul reprezintă interzicerea de către un grup de state cu influență asupra importurilor sau exporturilor a țării în cauză. Acesta este văzut ca pe o sancțiune provizorie, menită să îndrepte anumite nereguli.

Acestea sunt de mai multe feluri:

Cel mai cunoscut și utilizat dintre acestea este embargoul economic, iar în istoria omenirii, această măsură a fost utilizată împotriva mai multor țări cu o situație politică incertă. Din punct de vedere al consecințelor, acesta nu este de natură violentă, dar poate influența în mod negativ societatea civilă. Blocând serviciile de bază a oamenilor, disputele pot apărea constant.

Cele mai afectate țări sunt Iran, Coreea de Nord, Siria, Cuba și Rusia. Din cauza războiului provocat din Ucraina, la ora actuală, cea mai sancționată regiune a lumii este Rusia. Majoritatea țărilor au impus atât restricții economice, cât și politice sau aeriene.

Embargoul în Cuba

embargo

Cuba reprezintă una dintre cele mai afectate țări din cauza restricțiilor. În 1962, Președintele John F. Kennedy a impus interzicerea comerțului dintre Statele Unite și mica insulă a Cubei. De la aplicarea acestora de către fostul președinte și până în prezent, situația Cubei privind restricțiile s-au modificat foarte puțin, populația fiind cea mai afectată.

A fost adoptat și impus în timpul conflictului armat dintre rebelii conduși de Fidel Castro și regimul Batista. Regimul de arme încălca politica americană care viza vânzarea acestora în America Latină pentru conflicte. Venirea la putere a lui Fidel Castro, a înrăutățit relațiile bilaterale. Reforma agricolă cubaneză a confiscat terenurile deținute de multe întreprinderi americane, statul continuând să sponsorizeze mișcări revoluționare.

Acesta este cel mai longeviv embargo din istoria modernă și vizează o restricție totală asupra exporturilor către Cuba, cu excepția alimentelor și medicamentelor. Cu toate acestea, localnicii se plâng de lipsa medicamentelor, iar puținele care există provoacă cozi interminabile. Cel mai celebru efect al embargoului din Cuba privește comerțul mașinilor. Turiștii care aleg să viziteze capitala Havana rămân surprinși de mașinile de epocă care sunt într-o stare exemplară. În realitate, problemele economice au împins deținătorii de astfel de autoturisme să aibă grijă de ele, neavând de unde să procure altele.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot