Ce este un embargo economic?

04.10.2022
Ce este un embargo economic?

Fiecare țară are propriul său stil de a guverna, implicit de a-și proteja interesele și cetățenii. Din cauza poziționării nefericite a câtorva state, anumite beneficii comune ale populației depind de alte țări. Cele mai izolate regiuni ale lumii sunt reprezentate de țări insulare sau de cele deșertificate. Când statul eșuează în a-și proteja cetățenii, iar căile politicii duc spre anarhie, se produce efectul de embargo. Ce este embargoul și care sunt țările afectate?

Ce este un embargo?

embargo

Din punct de vedere economic și politic, embargoul reprezintă interzicerea de către un grup de state cu influență asupra importurilor sau exporturilor a țării în cauză. Acesta este văzut ca pe o sancțiune provizorie, menită să îndrepte anumite nereguli.

Acestea sunt de mai multe feluri:

Cel mai cunoscut și utilizat dintre acestea este embargoul economic, iar în istoria omenirii, această măsură a fost utilizată împotriva mai multor țări cu o situație politică incertă. Din punct de vedere al consecințelor, acesta nu este de natură violentă, dar poate influența în mod negativ societatea civilă. Blocând serviciile de bază a oamenilor, disputele pot apărea constant.

Cele mai afectate țări sunt Iran, Coreea de Nord, Siria, Cuba și Rusia. Din cauza războiului provocat din Ucraina, la ora actuală, cea mai sancționată regiune a lumii este Rusia. Majoritatea țărilor au impus atât restricții economice, cât și politice sau aeriene.

Embargoul în Cuba

embargo

Cuba reprezintă una dintre cele mai afectate țări din cauza restricțiilor. În 1962, Președintele John F. Kennedy a impus interzicerea comerțului dintre Statele Unite și mica insulă a Cubei. De la aplicarea acestora de către fostul președinte și până în prezent, situația Cubei privind restricțiile s-au modificat foarte puțin, populația fiind cea mai afectată.

A fost adoptat și impus în timpul conflictului armat dintre rebelii conduși de Fidel Castro și regimul Batista. Regimul de arme încălca politica americană care viza vânzarea acestora în America Latină pentru conflicte. Venirea la putere a lui Fidel Castro, a înrăutățit relațiile bilaterale. Reforma agricolă cubaneză a confiscat terenurile deținute de multe întreprinderi americane, statul continuând să sponsorizeze mișcări revoluționare.

Acesta este cel mai longeviv embargo din istoria modernă și vizează o restricție totală asupra exporturilor către Cuba, cu excepția alimentelor și medicamentelor. Cu toate acestea, localnicii se plâng de lipsa medicamentelor, iar puținele care există provoacă cozi interminabile. Cel mai celebru efect al embargoului din Cuba privește comerțul mașinilor. Turiștii care aleg să viziteze capitala Havana rămân surprinși de mașinile de epocă care sunt într-o stare exemplară. În realitate, problemele economice au împins deținătorii de astfel de autoturisme să aibă grijă de ele, neavând de unde să procure altele.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Începând de pe data de 1 iulie 2025, polițele RCA vor fi mai scumpe, odată cu expirarea plafonării prețurilor introdusă cu doi ani în urmă. Cele mai mari creșteri se vor resimți în marile... citește tot