Ce este zona inghinală? Patologia asociată zonei inghinale

07.08.2021
Ce este zona inghinală? Patologia asociată zonei inghinale

Zona inghinală este situată în același loc atât la bărbați, cât și la femei. Aceasta se află la joncțiunea dintre dintre abdomen și coapsă.

Este cuprinsă între cele două spine iliace antero-superioare, marginea laterală a muşchiului drept abdominal şi ligamentul inghinal, fiind alcătuită din cinci mușchi care lucrează împreună pentru a-ți putea mișca piciorul.

La acest nivel se găsește canalul inghinal, canalul femural și se descrie trigonul femural.

Canalul inghinal

Atât bărbații, cât și femeile posedă canale inghinale, însî conținutul acestora diferă. În cazul bărbaților, canalul inghinal oferă trecerea cordonului spermatic, în timp ce la femei canalul inghinal găzduiește ligamentul rotund al uterului. Și la masculi, și la femele, canalul inghinal conține vase de sânge, limfatice și nervul ilioinginal.

Canalul inghinal are o lungime de aproximativ patru centimetri la adulți. analul are un perete, o podea și un acoperiș care sunt formate din fascia și aponevroze ale mușchilor abdominali.

De asemenea, are un inel la fiecare capăt:
– Inelul profund este intrarea internă a canalului. Este situat deasupra ligamentului inghinal și lateral de vasele epigastrice inferioare;

– Inelul superficial este locul în care canalul inghinal iese între fibrele aponevrozei oblicului extern în apropierea tuberculului pubian. Marginile inelului superficial se numesc crură laterală și medială, fibrele intercrurale păstrând crura în loc, astfel încât să nu se răspândească.

Hernia inghinală

Hernia inghinală apare atunci când o porțiune a intestinului pătrunde în canalul inghinal din cauza unei rupturi musculare survenită la acest nivel.

Tumefacția (umflătura) rezultată poate fi dureroasă, mai ales atunci când tușești, când te apleci sau când ridici obiecte grele.

În cazul acestui tip de hernie, deschiderea din peretele abdominal poate fi prezentă de la naștere sau se poate dezvolta mai târziu. Apare în special la bărbați și se poate extinde la nivelul abdomenului și a scrotului.

Adenopatia inghinală

Denumită și limfadenopatie, adenopatia inghinală se referă la ganglionii limfatici măriți sau umflați din cauza unei infecții, cea mai frecventă cauză, sau ca urmare a altor probleme de sănătate, cum ar fi tulburările autoimune sau cancerul.

În cancer, adenopatia poate fi cauzată de o malignitate care începe în ganglionii limfatici. Poate apărea și atunci când un cancer se răspândește din alte părți ale corpului la ganglionii limfatici.

În timpul unei infecții sau a unei boli active ganglionii limfatici se umflă. În această situație, adenopatia poate lua mai multe forme, după cum urmează:

– poate fi localizată (care apare într-o zonă a corpului), bilaterală (pe ambele părți ale corpului) sau generalizată (care apare în întregul corp);
– poate fi acută (apare și se reduce rapid) sau cronică (persistentă);
– poate fi caracterizată în funcție de localizarea ganglionilor, cum ar fi în zona gâtului (cervical), înghinal (adenopatie inghinală), în piept (mediastinal), adenopatie plămâni, la axilă (adenopatie axilară), în abdomen (mezenteric – adenopatii mezenterice), adenopatie hepatică.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot