Ce este zona inghinală? Patologia asociată zonei inghinale

07.08.2021
Ce este zona inghinală? Patologia asociată zonei inghinale

Zona inghinală este situată în același loc atât la bărbați, cât și la femei. Aceasta se află la joncțiunea dintre dintre abdomen și coapsă.

Este cuprinsă între cele două spine iliace antero-superioare, marginea laterală a muşchiului drept abdominal şi ligamentul inghinal, fiind alcătuită din cinci mușchi care lucrează împreună pentru a-ți putea mișca piciorul.

La acest nivel se găsește canalul inghinal, canalul femural și se descrie trigonul femural.

Canalul inghinal

Atât bărbații, cât și femeile posedă canale inghinale, însî conținutul acestora diferă. În cazul bărbaților, canalul inghinal oferă trecerea cordonului spermatic, în timp ce la femei canalul inghinal găzduiește ligamentul rotund al uterului. Și la masculi, și la femele, canalul inghinal conține vase de sânge, limfatice și nervul ilioinginal.

Canalul inghinal are o lungime de aproximativ patru centimetri la adulți. analul are un perete, o podea și un acoperiș care sunt formate din fascia și aponevroze ale mușchilor abdominali.

De asemenea, are un inel la fiecare capăt:
– Inelul profund este intrarea internă a canalului. Este situat deasupra ligamentului inghinal și lateral de vasele epigastrice inferioare;

– Inelul superficial este locul în care canalul inghinal iese între fibrele aponevrozei oblicului extern în apropierea tuberculului pubian. Marginile inelului superficial se numesc crură laterală și medială, fibrele intercrurale păstrând crura în loc, astfel încât să nu se răspândească.

Hernia inghinală

Hernia inghinală apare atunci când o porțiune a intestinului pătrunde în canalul inghinal din cauza unei rupturi musculare survenită la acest nivel.

Tumefacția (umflătura) rezultată poate fi dureroasă, mai ales atunci când tușești, când te apleci sau când ridici obiecte grele.

În cazul acestui tip de hernie, deschiderea din peretele abdominal poate fi prezentă de la naștere sau se poate dezvolta mai târziu. Apare în special la bărbați și se poate extinde la nivelul abdomenului și a scrotului.

Adenopatia inghinală

Denumită și limfadenopatie, adenopatia inghinală se referă la ganglionii limfatici măriți sau umflați din cauza unei infecții, cea mai frecventă cauză, sau ca urmare a altor probleme de sănătate, cum ar fi tulburările autoimune sau cancerul.

În cancer, adenopatia poate fi cauzată de o malignitate care începe în ganglionii limfatici. Poate apărea și atunci când un cancer se răspândește din alte părți ale corpului la ganglionii limfatici.

În timpul unei infecții sau a unei boli active ganglionii limfatici se umflă. În această situație, adenopatia poate lua mai multe forme, după cum urmează:

– poate fi localizată (care apare într-o zonă a corpului), bilaterală (pe ambele părți ale corpului) sau generalizată (care apare în întregul corp);
– poate fi acută (apare și se reduce rapid) sau cronică (persistentă);
– poate fi caracterizată în funcție de localizarea ganglionilor, cum ar fi în zona gâtului (cervical), înghinal (adenopatie inghinală), în piept (mediastinal), adenopatie plămâni, la axilă (adenopatie axilară), în abdomen (mezenteric – adenopatii mezenterice), adenopatie hepatică.

Foto: Wikipedia

Cele mai noi articole
Ce sunt sinonimele? Ce sunt antonimele? Exemple de sinonime și de antonime
Ce sunt sinonimele? Ce sunt antonimele? Exemple de sinonime și de antonime
Nevoile noastre de a comunica, atât în scris, cât și oral, sunt din ce în ce mai mari, mai cu seamă într-o eră a tehnologiei, așa cum este cea în care trăim acum. Pentru o exprimare cât... citește tot
Flick a plecat de la Radio ZU. Iată ce spune „Domnul Rimă”
Flick a plecat de la Radio ZU. Iată ce spune „Domnul Rimă”
În urmă cu un an de zile, au circulat zvonuri că celebrul cuplu din lumea radio, Răzvan Popescu și Flicea Sebastian Andrei, cunoscut de public ca Flick „Domnul Rimă” n-ar mai forma o... citește tot
Cine și cum poate verifica certificatul verde Covid-19 în România?
Cine și cum poate verifica certificatul verde Covid-19 în România?
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis să fie introdus și în România certificatul verde Covid-19. Decizia a venit ca urmare a creșterii numărului de persoane infectate... citește tot