Ce este un sociopat?

08.03.2022
Ce este un sociopat?

Tot auzim vorbind în jurul nostru despre „sociopați”. Termenul sociopat se referă la cineva care trăiește cu tulburare de personalitate antisocială, la fel ca termenul psihopat.

Potrivit Healthline, cea mai recentă ediție a „Manualului de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale”, pe care profesioniștii din sănătatea mintală îl folosesc pentru a diagnostica afecțiunile de sănătate mintală, definește tulburarea de personalitate antisocială ca o nerespectare consecventă a regulilor și normelor sociale și încălcarea repetată a drepturilor altora.

Persoanele cu această afecțiune pot părea fermecătoare și carismatice la început, cel puțin la suprafață, dar în general le este greu să înțeleagă sentimentele altora. Ei adesea încalcă reguli sau legi, se comportă agresiv sau impulsiv, nu se simt vinovați pentru răul pe care îl provoacă altora, folosesc manipularea, înșelăciunea și comportamentul de control.

Experții au început să folosească termenul de sociopatie în timpul anilor 1930. Spre deosebire de „psihopatie”, aceasta nu a fost ușor confundată cu „psihoza”. Prefixul a reflectat, de asemenea, o credință larg răspândită că trăsăturile și comportamentele asociate cu sociopatia sunt legate de factorii socio-mediului.

Care este diferența dintre un sociopat și un psihopat?

Într-un cadru clinic, nu există nicio diferență reală între sociopatie și psihopatie. Un profesionist în sănătate mintală nu va diagnostica niciunul dintre cele două.

Unii psihologi și cercetători fac distincții cheie între sociopatie și psihopatie. Dar acești termeni oferă pur și simplu două moduri ușor diferite de înțelegere a diagnosticului de tulburare de personalitate antisocială.

În aceste interpretări, psihopatia este uneori văzută ca implicând un comportament mai planificat. Comportamentul poate să nu fie neapărat violent, dar este de obicei premeditat.

Persoanele cu sociopatie pot avea puțină empatie și un obicei de a-și raționaliza acțiunile. Dar ele știu diferența dintre bine și rău. Anumite cercetări din 2013 sugerează că diferența dintre psihopatie și sociopatie poate avea legătură cu diferențele din creier, inclusiv volumul materiei cenușii și dezvoltarea amigdalei. Pentru persoanele cu sociopatie, creșterea funcției neuronilor în anumite părți ale creierului poate contribui la dezvoltarea unui anumit simț al moralității.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot