Ce este un sociopat?

08.03.2022
Ce este un sociopat?

Tot auzim vorbind în jurul nostru despre „sociopați”. Termenul sociopat se referă la cineva care trăiește cu tulburare de personalitate antisocială, la fel ca termenul psihopat.

Potrivit Healthline, cea mai recentă ediție a „Manualului de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale”, pe care profesioniștii din sănătatea mintală îl folosesc pentru a diagnostica afecțiunile de sănătate mintală, definește tulburarea de personalitate antisocială ca o nerespectare consecventă a regulilor și normelor sociale și încălcarea repetată a drepturilor altora.

Persoanele cu această afecțiune pot părea fermecătoare și carismatice la început, cel puțin la suprafață, dar în general le este greu să înțeleagă sentimentele altora. Ei adesea încalcă reguli sau legi, se comportă agresiv sau impulsiv, nu se simt vinovați pentru răul pe care îl provoacă altora, folosesc manipularea, înșelăciunea și comportamentul de control.

Experții au început să folosească termenul de sociopatie în timpul anilor 1930. Spre deosebire de „psihopatie”, aceasta nu a fost ușor confundată cu „psihoza”. Prefixul a reflectat, de asemenea, o credință larg răspândită că trăsăturile și comportamentele asociate cu sociopatia sunt legate de factorii socio-mediului.

Care este diferența dintre un sociopat și un psihopat?

Într-un cadru clinic, nu există nicio diferență reală între sociopatie și psihopatie. Un profesionist în sănătate mintală nu va diagnostica niciunul dintre cele două.

Unii psihologi și cercetători fac distincții cheie între sociopatie și psihopatie. Dar acești termeni oferă pur și simplu două moduri ușor diferite de înțelegere a diagnosticului de tulburare de personalitate antisocială.

În aceste interpretări, psihopatia este uneori văzută ca implicând un comportament mai planificat. Comportamentul poate să nu fie neapărat violent, dar este de obicei premeditat.

Persoanele cu sociopatie pot avea puțină empatie și un obicei de a-și raționaliza acțiunile. Dar ele știu diferența dintre bine și rău. Anumite cercetări din 2013 sugerează că diferența dintre psihopatie și sociopatie poate avea legătură cu diferențele din creier, inclusiv volumul materiei cenușii și dezvoltarea amigdalei. Pentru persoanele cu sociopatie, creșterea funcției neuronilor în anumite părți ale creierului poate contribui la dezvoltarea unui anumit simț al moralității.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Recomandări din presa de azi
Animalul din România pe care nu l-ai văzut niciodată. E o mutație genetică și trăiește...
Dieta stewardeselor cu care slăbești 5 kilograme în 5 zile. Ce nu ai voie să...
Greșeala ÎN PAT care duce ÎNTOTDEAUNA la DIVORȚ! Toate cuplurile sunt...
Vine iarna siberiană, se anunţă cel mai năprasnic ger din ultimii 20 de ani
TJ Miles de la Survivor România are o nouă iubită celebră! Femeia este, însă CĂSĂTORITĂ!...
Populația vrea ruperea coaliției de guvernare PNL-PSD. Sondaj intern al liberalilor, cum arată cifrele
Povestea lui Hristo Botev, poetul revoluționar exilat la București. Acțiunea curajoasă care i-a adus moartea
Veste bună pentru toata România, se aplică chiar de astăzi. Cum vor putea să-și folosească...
Orașul din România recomandat de presa germană ca destinație în 2023: “E mica Vienă”
Iulia Vântur, dans frenetic în videoclipul unui rapper indian. Incredibil cum se mișcă românca noastră
Serialul momentului în Turcia s-a lansat în România. „Golden Boy”, o adaptare a unei povești...
Drama cutremurătoare trăită de o mare artistă, adorată de români. Cancerul i-a răpus marea iubire,...
Oamenii tufisurilor: traiesc ca acum 10.000 de ani! O zi de vanatoare cu tribul Hadzabe
Un reporter şi-a înregistrat din greşeală soţul dezbrăcat la duş (VIDEO)