Ce este un sociopat?

08.03.2022
Ce este un sociopat?

Tot auzim vorbind în jurul nostru despre „sociopați”. Termenul sociopat se referă la cineva care trăiește cu tulburare de personalitate antisocială, la fel ca termenul psihopat.

Potrivit Healthline, cea mai recentă ediție a „Manualului de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale”, pe care profesioniștii din sănătatea mintală îl folosesc pentru a diagnostica afecțiunile de sănătate mintală, definește tulburarea de personalitate antisocială ca o nerespectare consecventă a regulilor și normelor sociale și încălcarea repetată a drepturilor altora.

Persoanele cu această afecțiune pot părea fermecătoare și carismatice la început, cel puțin la suprafață, dar în general le este greu să înțeleagă sentimentele altora. Ei adesea încalcă reguli sau legi, se comportă agresiv sau impulsiv, nu se simt vinovați pentru răul pe care îl provoacă altora, folosesc manipularea, înșelăciunea și comportamentul de control.

Experții au început să folosească termenul de sociopatie în timpul anilor 1930. Spre deosebire de „psihopatie”, aceasta nu a fost ușor confundată cu „psihoza”. Prefixul a reflectat, de asemenea, o credință larg răspândită că trăsăturile și comportamentele asociate cu sociopatia sunt legate de factorii socio-mediului.

Care este diferența dintre un sociopat și un psihopat?

Într-un cadru clinic, nu există nicio diferență reală între sociopatie și psihopatie. Un profesionist în sănătate mintală nu va diagnostica niciunul dintre cele două.

Unii psihologi și cercetători fac distincții cheie între sociopatie și psihopatie. Dar acești termeni oferă pur și simplu două moduri ușor diferite de înțelegere a diagnosticului de tulburare de personalitate antisocială.

În aceste interpretări, psihopatia este uneori văzută ca implicând un comportament mai planificat. Comportamentul poate să nu fie neapărat violent, dar este de obicei premeditat.

Persoanele cu sociopatie pot avea puțină empatie și un obicei de a-și raționaliza acțiunile. Dar ele știu diferența dintre bine și rău. Anumite cercetări din 2013 sugerează că diferența dintre psihopatie și sociopatie poate avea legătură cu diferențele din creier, inclusiv volumul materiei cenușii și dezvoltarea amigdalei. Pentru persoanele cu sociopatie, creșterea funcției neuronilor în anumite părți ale creierului poate contribui la dezvoltarea unui anumit simț al moralității.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Fructul roșu cu gust dulceag este unul dintre preferatele românilor și nu numai. În fiecare an, începutul verii este îndulcit de venirea în grădini și piețe a căpșunilor. Fie că sunt... citește tot
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
Italia este renumită în toată lumea pentru gastronomie sa delicioasă. Pizza și pastele sunt considerate două preparate tradiționale italienești, având în spate o istorie bogată. Acestea... citește tot
Ce sunt Rusaliile?
Ce sunt Rusaliile?
Ritualurile creștine sunt sărbătorite cu sfințenie de către credincioșii din țara noastră. Astfel că după Nașterea, Moartea, Învierea și Înălțarea lui Iisus Hristos, mai este o zi... citește tot