Ce este un server și cum funcționează?

06.04.2022
Ce este un server și cum funcționează?

Un server este un sistem care furnizează resurse, date, servicii sau programe altor computere, cunoscute sub numele de clienți, printr-o rețea. În teorie, ori de câte ori computerele partajează resurse cu mașinile client, acestea sunt considerate servere. Există multe tipuri de servere, inclusiv servere web, servere de e-mail și servere virtuale.

Un sistem individual poate furniza resurse și le poate folosi din alt sistem în același timp. Aceasta înseamnă că un dispozitiv poate fi atât un server, cât și un client în același timp.

Unele dintre primele servere au fost computere mainframe sau minicalculatoare. Minicalculatoarele erau mult mai mici decât calculatoarele mainframe, de unde și numele. Cu toate acestea, pe măsură ce tehnologia a progresat, acestea au ajuns să devină mult mai mari decât computerele desktop, ceea ce a făcut ca termenul de microcomputer să fie oarecum ridicol.

Pe măsură ce tehnologia a evoluat, definiția unui server a evoluat odată cu ea. În zilele noastre, un server poate fi un software care rulează pe unul sau mai multe dispozitive de calcul fizice. Astfel de servere sunt adesea denumite servere virtuale.

Inițial, serverele virtuale au fost folosite pentru a crește numărul de funcții de server pe care le putea face un singur server hardware. Astăzi, serverele virtuale sunt adesea conduse de o terță parte pe internet într-un aranjament numit cloud computing.

Cum funcționează un server?

Pentru a funcționa ca server, un dispozitiv trebuie configurat să asculte cererile clienților dintr-o conexiune de rețea. Această funcționalitate poate exista ca parte a sistemului de operare ca aplicație instalată, rol sau o combinație a celor două.

De exemplu, sistemul de operare Microsoft Windows Server oferă funcționalitatea de a asculta și de a răspunde solicitărilor clienților. În plus, rolurile sau serviciile instalate cresc tipurile de solicitări ale clienților la care serverul poate răspunde, scrie Paessler.

Când un client necesită date sau funcționalități de la un server, acesta trimite o solicitare prin rețea. Serverul primește această solicitare și răspunde cu informațiile corespunzătoare. Acesta este modelul de cerere și răspuns al rețelei client-server, cunoscut și ca model de apel și răspuns.

Un server va efectua adesea numeroase sarcini suplimentare ca parte a unei singure cereri și răspuns, inclusiv verificarea identității solicitantului, asigurarea faptului că clientul are permisiunea de a accesa datele sau resursele solicitate și formatarea sau returnarea corectă a răspunsului necesar într-un interval așteptat.

Tipuri de servere

Există multe tipuri de servere care îndeplinesc toate funcții diferite. Multe rețele conțin unul sau mai multe dintre tipurile comune de servere.

Servere de fișiere. Serverele de fișiere stochează și distribuie fișiere. Mai mulți clienți sau utilizatori pot partaja fișiere stocate pe un server. În plus, stocarea centralizată a fișierelor oferă soluții mai ușoare de backup sau de toleranță la erori decât încercarea de a oferi securitate și integritate fișierelor de pe fiecare dispozitiv dintr-o organizație. Hardware-ul serverului de fișiere poate fi proiectat pentru a maximiza vitezele de citire și scriere pentru a îmbunătăți performanța.

Servere de imprimare. Serverele de imprimare permit gestionarea și distribuirea funcționalității de imprimare. În loc să atașeze o imprimantă la fiecare stație de lucru, un singur server de imprimare poate răspunde solicitărilor de imprimare de la numeroși clienți.

Servere de aplicații. Serverele de aplicații rulează aplicații în locul computerelor client. Serverele de aplicații au adesea aplicații care consumă mult resurse, care sunt partajate de un număr mare de utilizatori. Acest lucru elimină nevoia ca fiecare client să aibă suficiente resurse pentru a rula aplicațiile. De asemenea, elimină necesitatea instalării și întreținerii software-ului pe multe mașini.

Servere de mail. Serverele de e-mail sunt un tip foarte comun de server de aplicații. Serverele de e-mail primesc mesaje trimise unui utilizator și le stochează până când sunt solicitate de un client în numele utilizatorului respectiv.

Servere web. Unul dintre cele mai comune tipuri de servere de pe piața actuală este un server web. Un server web este un tip special de sistem de aplicații care găzduiește programe și date solicitate de utilizatori pe Internet sau pe un intranet. Serverele web răspund la solicitările browserelor care rulează pe computerele client pentru pagini web sau alte servicii bazate pe web.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot