Ce este sportul numit futsal?

04.10.2022
Ce este sportul numit futsal?

Cu toții știm cât de popular este fotbalul. La nivel mondial, numărul suporterilor depășește 3 miliarde. Jucătorii sunt prezenți pe stadioane arhipline, în special în competițiile foarte importante. Un alt sport a început să fie popular, inclusiv în România. Ce este futsalul, de unde provine și care sunt diferențele dintre fotbalul clasic și futsal? 

Ce este futsalul?

Ce este futsalul?

Futsalul este un sport similar fotbalului, care se practică pe un teren dur și mai mic ca suprafață, de cele mai multe ori la interior.
Acesta este jucat între două echipe a câte 5 jucători, unul dintre aceștia fiind portarul. În mod diferit față de fotbal, aici sunt permise schimbările nelimitate. Nu se folosesc pereți sau panouri. Se joacă cu o minge de dimensiuni mai reduse decât cea de fotbal. Jocul se concentrează pe controlul mingii, creativitate și tehnică, punând,de multe ori, în umbră golurile.

Istoria acestui sport de sală a început în 1930 în Uruguay, iar povestea este extrem de interesantă. Juan Carlos Ceriani, un profesor la o școală din Montevideo ,a combinat principiile fotbalului clasic cu reguli ale altor sporturi celebre, precum baschetul sau polo-ul.

Regulamentul propus de Ceriani prezenta un sport în care mingea poate fi atinsă cu oricare parte a corpului, în afară de mâini. Era și încă este permis să fie pe teren maximum 5 jucători din fiecare echipă pe teren, durata jocului să fie de 40 minute, iar dimensiunile porților și a terenului să fie identice cu cele din handbal. Cu timpul, sportul denumit Futsal a devenit din ce în ce mai popular în toată America de Sud.
În 1956, regulile au fost modificate, pentru a permite și seniorilor să participe, iar în timpul aceluiași an a fost definitivată Cartea Regulilor, adoptată la nivel internațional. Cel mai urmărit meci de futsal din istorie a fost jucat în 2014 pe stadionul Mane Garrincha din Brazilia, între naționalele Argentinei și a Braziliei, în fața a 56.483 de suporteri.

Care sunt diferențele dintre fotbal și futsal? 

Cele mai notabile diferențe dintre Sportul Rege și futsal sunt legate de dimensiunea terenurilor și numărului de jucători. Alte diferențe sunt:

În România, futsalul este jucat în ligi profesioniste, existând chiar și Echipa Națională de Futsal. Echipele se află sub egida FRF (Federația Română de Fotbal) entitate care este condusă de ani buni de Răzvan Burleanu.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot