Ce este sportul numit futsal?

04.10.2022
Ce este sportul numit futsal?

Cu toții știm cât de popular este fotbalul. La nivel mondial, numărul suporterilor depășește 3 miliarde. Jucătorii sunt prezenți pe stadioane arhipline, în special în competițiile foarte importante. Un alt sport a început să fie popular, inclusiv în România. Ce este futsalul, de unde provine și care sunt diferențele dintre fotbalul clasic și futsal? 

Ce este futsalul?

Ce este futsalul?

Futsalul este un sport similar fotbalului, care se practică pe un teren dur și mai mic ca suprafață, de cele mai multe ori la interior.
Acesta este jucat între două echipe a câte 5 jucători, unul dintre aceștia fiind portarul. În mod diferit față de fotbal, aici sunt permise schimbările nelimitate. Nu se folosesc pereți sau panouri. Se joacă cu o minge de dimensiuni mai reduse decât cea de fotbal. Jocul se concentrează pe controlul mingii, creativitate și tehnică, punând,de multe ori, în umbră golurile.

Istoria acestui sport de sală a început în 1930 în Uruguay, iar povestea este extrem de interesantă. Juan Carlos Ceriani, un profesor la o școală din Montevideo ,a combinat principiile fotbalului clasic cu reguli ale altor sporturi celebre, precum baschetul sau polo-ul.

Regulamentul propus de Ceriani prezenta un sport în care mingea poate fi atinsă cu oricare parte a corpului, în afară de mâini. Era și încă este permis să fie pe teren maximum 5 jucători din fiecare echipă pe teren, durata jocului să fie de 40 minute, iar dimensiunile porților și a terenului să fie identice cu cele din handbal. Cu timpul, sportul denumit Futsal a devenit din ce în ce mai popular în toată America de Sud.
În 1956, regulile au fost modificate, pentru a permite și seniorilor să participe, iar în timpul aceluiași an a fost definitivată Cartea Regulilor, adoptată la nivel internațional. Cel mai urmărit meci de futsal din istorie a fost jucat în 2014 pe stadionul Mane Garrincha din Brazilia, între naționalele Argentinei și a Braziliei, în fața a 56.483 de suporteri.

Care sunt diferențele dintre fotbal și futsal? 

Cele mai notabile diferențe dintre Sportul Rege și futsal sunt legate de dimensiunea terenurilor și numărului de jucători. Alte diferențe sunt:

În România, futsalul este jucat în ligi profesioniste, existând chiar și Echipa Națională de Futsal. Echipele se află sub egida FRF (Federația Română de Fotbal) entitate care este condusă de ani buni de Răzvan Burleanu.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot