Ce este presiunea atmosferică și cum ne influențează viața?

31.10.2023
Ce este presiunea atmosferică și cum ne influențează viața?

Mediul înconjurător continuă să aibă foarte multe necunoscute pentru oameni. De-a lungul timpului, curiozitățile umane au dus la descoperiri care au revoluționat viața. Una dintre ele se numește presiunea atmosferică. Ce este aceasta și cum ne influențează viața?

Ce este presiunea atmosferică?

presiunea atmosferică

În fiecare zi știrile meteo prezintă prognoza temperaturii pe o zi sau pe o perioadă mai îndelungată. Pe lângă vreme, meteorologii mai prezintă un factor pe care oamenii îl iau mai puțin în calcul. Acesta se numește presiune atmosferică și este foarte important pentru modul în care corpul uman reușește să supraviețuiască în natură.

De câte ori nu s-a întâmplat să avem dureri de cap întâmplătoare când vremea se schimbă sau când coborâm din avion. Aceste stări inexplicabile sunt induse de presiunea atmosferică pe care corpul încearcă să o perceapă și cu care să se obișnuiască. Conform specialiștilor, presiunea barometrică / atmosferică este o măsură a presiunii aerului din atmosfera planetei.

Presiunea este creată de moleculele de gaz din aer, extinzându-se în toate direcțiile. Ea există ca presiune exercitată asupra solului pe Pământ, făcând-o ușor de măsurat. Presiunea barometrică este mai mare în momentul în care moleculele de aer sunt mai dens concentrate. Astfel că, în mod constant, la nivelul mării este o presiune mai mare decât la altitudinile montane, unde aerul este mai subțire și mai puțin dens.

Dacă presiunea aerului este scăzută, echilibrul din organism poate fi distorsionat. O schimbare a presiunii afectează în special sinusurile, creând durerile de cap, probleme musculare, grosimea sângelui este crescută, apărând altfel tensiunea arterială.

Unde pe Terra nu trăiește nicio formă de viață?

Planeta Pământ este una în care viața s-a dezvoltat de-a lungul timpului. Fie că vorbim de evoluții celulare, incendii, spargeri terestre, epoci glaciare, aceste fenomene ne-au adus în prezent, putând să vorbim de viața care există în aproape toate punctele de pe planetă.

Cu toate acestea, există un singur loc pe Terra unde nu se poate dezvolta nicio formă de viață. Undeva în Etiopia există un câmp geotermal, pe nume Dallol, în care sunt numeroase iazuri acide, sărate și fierbinți care nu permit formarea vieții.

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot