Ce este presiunea atmosferică și cum ne influențează viața?

31.10.2023
Ce este presiunea atmosferică și cum ne influențează viața?

Mediul înconjurător continuă să aibă foarte multe necunoscute pentru oameni. De-a lungul timpului, curiozitățile umane au dus la descoperiri care au revoluționat viața. Una dintre ele se numește presiunea atmosferică. Ce este aceasta și cum ne influențează viața?

Ce este presiunea atmosferică?

presiunea atmosferică

În fiecare zi știrile meteo prezintă prognoza temperaturii pe o zi sau pe o perioadă mai îndelungată. Pe lângă vreme, meteorologii mai prezintă un factor pe care oamenii îl iau mai puțin în calcul. Acesta se numește presiune atmosferică și este foarte important pentru modul în care corpul uman reușește să supraviețuiască în natură.

De câte ori nu s-a întâmplat să avem dureri de cap întâmplătoare când vremea se schimbă sau când coborâm din avion. Aceste stări inexplicabile sunt induse de presiunea atmosferică pe care corpul încearcă să o perceapă și cu care să se obișnuiască. Conform specialiștilor, presiunea barometrică / atmosferică este o măsură a presiunii aerului din atmosfera planetei.

Presiunea este creată de moleculele de gaz din aer, extinzându-se în toate direcțiile. Ea există ca presiune exercitată asupra solului pe Pământ, făcând-o ușor de măsurat. Presiunea barometrică este mai mare în momentul în care moleculele de aer sunt mai dens concentrate. Astfel că, în mod constant, la nivelul mării este o presiune mai mare decât la altitudinile montane, unde aerul este mai subțire și mai puțin dens.

Dacă presiunea aerului este scăzută, echilibrul din organism poate fi distorsionat. O schimbare a presiunii afectează în special sinusurile, creând durerile de cap, probleme musculare, grosimea sângelui este crescută, apărând altfel tensiunea arterială.

Unde pe Terra nu trăiește nicio formă de viață?

Planeta Pământ este una în care viața s-a dezvoltat de-a lungul timpului. Fie că vorbim de evoluții celulare, incendii, spargeri terestre, epoci glaciare, aceste fenomene ne-au adus în prezent, putând să vorbim de viața care există în aproape toate punctele de pe planetă.

Cu toate acestea, există un singur loc pe Terra unde nu se poate dezvolta nicio formă de viață. Undeva în Etiopia există un câmp geotermal, pe nume Dallol, în care sunt numeroase iazuri acide, sărate și fierbinți care nu permit formarea vieții.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ofertă de 50 de milioane de dolari!
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ...
În anul 1962, un bărbat de 37 de ani din Anglia pe nume Brendon Grimshaw a demisionat brusc. Brendon Grimshaw lucra ca redactor la o publicație din Dewsbury din Yorkshire, Anglia. Cu banii pe... citește tot
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot