Ce este presiunea atmosferică și cum ne influențează viața?

31.10.2023
Ce este presiunea atmosferică și cum ne influențează viața?

Mediul înconjurător continuă să aibă foarte multe necunoscute pentru oameni. De-a lungul timpului, curiozitățile umane au dus la descoperiri care au revoluționat viața. Una dintre ele se numește presiunea atmosferică. Ce este aceasta și cum ne influențează viața?

Ce este presiunea atmosferică?

presiunea atmosferică

În fiecare zi știrile meteo prezintă prognoza temperaturii pe o zi sau pe o perioadă mai îndelungată. Pe lângă vreme, meteorologii mai prezintă un factor pe care oamenii îl iau mai puțin în calcul. Acesta se numește presiune atmosferică și este foarte important pentru modul în care corpul uman reușește să supraviețuiască în natură.

De câte ori nu s-a întâmplat să avem dureri de cap întâmplătoare când vremea se schimbă sau când coborâm din avion. Aceste stări inexplicabile sunt induse de presiunea atmosferică pe care corpul încearcă să o perceapă și cu care să se obișnuiască. Conform specialiștilor, presiunea barometrică / atmosferică este o măsură a presiunii aerului din atmosfera planetei.

Presiunea este creată de moleculele de gaz din aer, extinzându-se în toate direcțiile. Ea există ca presiune exercitată asupra solului pe Pământ, făcând-o ușor de măsurat. Presiunea barometrică este mai mare în momentul în care moleculele de aer sunt mai dens concentrate. Astfel că, în mod constant, la nivelul mării este o presiune mai mare decât la altitudinile montane, unde aerul este mai subțire și mai puțin dens.

Dacă presiunea aerului este scăzută, echilibrul din organism poate fi distorsionat. O schimbare a presiunii afectează în special sinusurile, creând durerile de cap, probleme musculare, grosimea sângelui este crescută, apărând altfel tensiunea arterială.

Unde pe Terra nu trăiește nicio formă de viață?

Planeta Pământ este una în care viața s-a dezvoltat de-a lungul timpului. Fie că vorbim de evoluții celulare, incendii, spargeri terestre, epoci glaciare, aceste fenomene ne-au adus în prezent, putând să vorbim de viața care există în aproape toate punctele de pe planetă.

Cu toate acestea, există un singur loc pe Terra unde nu se poate dezvolta nicio formă de viață. Undeva în Etiopia există un câmp geotermal, pe nume Dallol, în care sunt numeroase iazuri acide, sărate și fierbinți care nu permit formarea vieții.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot