Ce este presiunea atmosferică și cum ne influențează viața?

31.10.2023
Ce este presiunea atmosferică și cum ne influențează viața?

Mediul înconjurător continuă să aibă foarte multe necunoscute pentru oameni. De-a lungul timpului, curiozitățile umane au dus la descoperiri care au revoluționat viața. Una dintre ele se numește presiunea atmosferică. Ce este aceasta și cum ne influențează viața?

Ce este presiunea atmosferică?

presiunea atmosferică

În fiecare zi știrile meteo prezintă prognoza temperaturii pe o zi sau pe o perioadă mai îndelungată. Pe lângă vreme, meteorologii mai prezintă un factor pe care oamenii îl iau mai puțin în calcul. Acesta se numește presiune atmosferică și este foarte important pentru modul în care corpul uman reușește să supraviețuiască în natură.

De câte ori nu s-a întâmplat să avem dureri de cap întâmplătoare când vremea se schimbă sau când coborâm din avion. Aceste stări inexplicabile sunt induse de presiunea atmosferică pe care corpul încearcă să o perceapă și cu care să se obișnuiască. Conform specialiștilor, presiunea barometrică / atmosferică este o măsură a presiunii aerului din atmosfera planetei.

Presiunea este creată de moleculele de gaz din aer, extinzându-se în toate direcțiile. Ea există ca presiune exercitată asupra solului pe Pământ, făcând-o ușor de măsurat. Presiunea barometrică este mai mare în momentul în care moleculele de aer sunt mai dens concentrate. Astfel că, în mod constant, la nivelul mării este o presiune mai mare decât la altitudinile montane, unde aerul este mai subțire și mai puțin dens.

Dacă presiunea aerului este scăzută, echilibrul din organism poate fi distorsionat. O schimbare a presiunii afectează în special sinusurile, creând durerile de cap, probleme musculare, grosimea sângelui este crescută, apărând altfel tensiunea arterială.

Unde pe Terra nu trăiește nicio formă de viață?

Planeta Pământ este una în care viața s-a dezvoltat de-a lungul timpului. Fie că vorbim de evoluții celulare, incendii, spargeri terestre, epoci glaciare, aceste fenomene ne-au adus în prezent, putând să vorbim de viața care există în aproape toate punctele de pe planetă.

Cu toate acestea, există un singur loc pe Terra unde nu se poate dezvolta nicio formă de viață. Undeva în Etiopia există un câmp geotermal, pe nume Dallol, în care sunt numeroase iazuri acide, sărate și fierbinți care nu permit formarea vieții.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot