Ce este premeditarea? Ce înseamnă crimă cu premeditare?

14.04.2022
Ce este premeditarea? Ce înseamnă crimă cu premeditare?

Crima este uciderea intenționată a unei alte persoane de către cineva care a acționat cu voință, deliberat sau cu premeditare. O intenție premeditată necesită ca inculpatul să petreacă ceva timp pentru a reflecta, a delibera, a-și justifica sau a-și cântări decizia de a ucide, mai degrabă decât să ucidă dintr-un impuls brusc.

Planificarea anterioară și deliberarea sunt adesea strâns legate între ele. Instanțele caută dovezi că inculpatul a deliberat și și-a format ulterior intenția de a ucide înainte de actul în sine. Acest lucru este justificat deoarece inculpatul trebuie să se fi gândit la crimă o perioadă de timp și nu s-a răzgândit, scrie Cornell Law School.

Există mai mulți factori care indică premeditarea și deliberarea. Acestea includ: lipsa provocării din partea victimei, acțiunile și cuvintele inculpatului înainte și după ucidere, orice amenințări din partea inculpatului înainte și/sau în timpul uciderii, dacă victima și inculpatul aveau antecedente slabe, dacă a existat un atac letal suplimentar după ce victima era deja neputincioasă, dovadă de brutalitate și natura și numărul rănilor.

Crima cu premeditare este crimă de gradul I

Multe state au pedepse minime obligatorii pentru crimă. Minimul obligatoriu pentru crima de gradul I este aproape întotdeauna mai mare decât cel pentru crima de gradul doi. Acuzații condamnați pentru crimă de gradul I pot fi, de asemenea, eligibili pentru pedeapsa cu moartea.

Există state în lume care mai au pedeapsa cu moartea. La cei care nu o fac, pedeapsa maximă este închisoarea pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată. Crima de gradul doi include de obicei toate crimele intenționate care nu sunt premeditate, iar unele crime rezultă dintr-un comportament nesăbuit care au arătat o indiferență gravă față de viața umană sau de bunăstarea altora. Inculpații pentru crimă de gradul doi sunt adesea condamnați la un termen de ani, nu la închisoare pe viață și sunt adesea eligibili pentru eliberare condiționată.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot