Ce este premeditarea? Ce înseamnă crimă cu premeditare?

14.04.2022
Ce este premeditarea? Ce înseamnă crimă cu premeditare?

Crima este uciderea intenționată a unei alte persoane de către cineva care a acționat cu voință, deliberat sau cu premeditare. O intenție premeditată necesită ca inculpatul să petreacă ceva timp pentru a reflecta, a delibera, a-și justifica sau a-și cântări decizia de a ucide, mai degrabă decât să ucidă dintr-un impuls brusc.

Planificarea anterioară și deliberarea sunt adesea strâns legate între ele. Instanțele caută dovezi că inculpatul a deliberat și și-a format ulterior intenția de a ucide înainte de actul în sine. Acest lucru este justificat deoarece inculpatul trebuie să se fi gândit la crimă o perioadă de timp și nu s-a răzgândit, scrie Cornell Law School.

Există mai mulți factori care indică premeditarea și deliberarea. Acestea includ: lipsa provocării din partea victimei, acțiunile și cuvintele inculpatului înainte și după ucidere, orice amenințări din partea inculpatului înainte și/sau în timpul uciderii, dacă victima și inculpatul aveau antecedente slabe, dacă a existat un atac letal suplimentar după ce victima era deja neputincioasă, dovadă de brutalitate și natura și numărul rănilor.

Crima cu premeditare este crimă de gradul I

Multe state au pedepse minime obligatorii pentru crimă. Minimul obligatoriu pentru crima de gradul I este aproape întotdeauna mai mare decât cel pentru crima de gradul doi. Acuzații condamnați pentru crimă de gradul I pot fi, de asemenea, eligibili pentru pedeapsa cu moartea.

Există state în lume care mai au pedeapsa cu moartea. La cei care nu o fac, pedeapsa maximă este închisoarea pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată. Crima de gradul doi include de obicei toate crimele intenționate care nu sunt premeditate, iar unele crime rezultă dintr-un comportament nesăbuit care au arătat o indiferență gravă față de viața umană sau de bunăstarea altora. Inculpații pentru crimă de gradul doi sunt adesea condamnați la un termen de ani, nu la închisoare pe viață și sunt adesea eligibili pentru eliberare condiționată.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot