Ce este OCDE și de ce vrea și România să intre în această organizație?

30.08.2023
Ce este OCDE și de ce vrea și România să intre în această organizație?

OCDE este acronimul de la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și este o asociere de state internaționale dezvoltate economic care acceptă principiile democrației reprezentative și a economiei de piață libere. Organizația a luat naștere în anul 1948, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, și a avut drept scop punerea în aplicare a planului Marshall care prevedea reconstrucția economică a Europei.

OCDE oferă soluții pentru o lume mai bună

La început, organizația s-a numit Organisation for European Economic Cooperation (OEEC), Organizația pentru Cooperare Economică Europeană și era formată doar din state din Europa. Începând cu anul 1961 lucrurile s-au reformat și au fost acceptate și țări de pe alte continente, care respectau și puneau în aplicare principiile organizației.

Ba mai mult, s-a schimbat și numele în Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), adică Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Organizația are sediul la Paris, în Franța, și reunește țări din întreaga lume pentru a aborda și a rezolva împreună provocările economice, sociale și de mediu cu care se confruntă comunitatea internațională. Scopul principal al OCDE este de a promova politici care să conducă la îmbunătățirea nivelului de trai al oamenilor din statele membre.

Trebuie precizat că membrii OCDE sunt în mare parte țări dezvoltate și emergente, iar organizația servește ca un forum pentru dialog și cooperare între guverne, experți și reprezentanți din domeniul public și privat. OCDE analizează și evaluează datele economice, sociale și de mediu, formulează recomandări politice și furnizează resurse și instrumente pentru ca statele membre să își îmbunătățească politicile și practicile în diverse domenii, cum ar fi economia, mediul, educația, inovarea, comerțul și multe altele.

Prin rapoartele, analizele și recomandările sale, OCDE joacă un rol important în orientarea politicilor publice și în promovarea dezvoltării durabile și incluzive în rândul statelor membre și în întreaga lume.

De ce vrea România să devină membru OCDE?

România își dorește să devină membru al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pentru a beneficia de oportunitățile de cooperare și dezvoltare oferite de această organizație internațională.

De asemenea, aderarea la OCDE poate fi privită ca un semn al angajamentului țării în ceea ce privește adoptarea și implementarea unor politici economice și sociale solide, în conformitate cu standardele internaționale.

Statutul de membru OCDE poate consolida încrederea investitorilor străini în economia României, deoarece ar putea indica un angajament ferm față de politici economice stabile. Organizația oferă o platformă pentru colaborarea între țări în vederea rezolvării problemelor comune. Prin aderarea la OCDE, România ar avea oportunitatea de a-și aduce contribuția la dezbaterile și soluțiile globale pentru provocările economice și sociale.

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, a primit Foaia de parcurs în iunie anul trecut, a depus Memorandumul iniţial în decembrie şi se află în prezent în etapa tehnică a procesului de evaluare. Asta presupune furnizarea de informaţii suplimentare, organizarea de misiuni tematice şi prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale ale OCDE, potrivit europalibera.org.

Foto: wall-street.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot