Ce este matcha? Cum se prepară ceaiul de matcha? │VIDEO

24.10.2022
Ce este matcha? Cum se prepară ceaiul de matcha? │VIDEO

Cultura asiatică a început să fie din ce în ce mai răspândită în Europa. În România au apărut numeroase restaurante cu specific chinezesc, coreean, japonez sau thailandez. Recent, un nou produs ia avânt și este promovat prin diverse canale media ca având un efect benefic asupra corpului uman. Ce este matcha? Care este sfatul medicului cu privire la această pulbere?

Ce este matcha?

matcha

Conform culturii asiatice, matcha este o pulbere măcinată provenită din frunzele de ceai special cultivate. Diferit de alte soiuri, plantele de ceai verde pentru matcha sunt cultivate la umbră pentru 3 sau 4 săptămâni, înainte de a fi recoltate. Umbra care se abate asupra plantei, face ca planta „Camellia sinensis” să producă un nivel ridicat de teanină și cofeină.

Măcinarea frunzelor este un proces lent, de durată, deoarece pietrele folosite trebuie să aibă și să mențină o anumită temperatură. Pentru măcinarea a aproximativ 30 grame de pudră, poate dura chiar și o oră. Gustul rezultat este unul mai intens și profund decât al ceaiului clasic.

Cultura japoneză prevede ca prepararea, servirea și consumul de matcha să fie făcută sub formă de ceai fierbinte. Economia competitivă și nivelul ridicat al turismului, a făcut ca această substanță să fie folosită și în dulciurile mochi, tăiței, înghețată sau cafea.

Care este sfatul medicului privind consumul acestei substanțe?

Medicii nutriționiști confirmă că matcha este un produs bogat în antioxidanți. Pe termen lung, beneficiile consumului poate reprezenta un combatant puternic împotriva cancerului sau a diabetului. Consumul ceaiului poate duce la ținerea sub control al colesterolului, îmbunătățirea fertilității la bărbați sau poate reduce tensiunea arterială.

Ceaiul verde este de mult studiat și supus testelor tratării cancerului. În diferite studii, persoanele care au consumat mai mult de 10 porții de ceai pe zi au dezvoltat o formă de cancer cu o întârziere de 7 ani, față de cei care au consumat doar 4 pe zi.

Poate reprezenta o soluție potrivită și pentru funcționarea propice a creierului. Persoanele care au depășit vârsta de 65 de ani au frecvent probleme de atenție, memorare sau mișcare. Cercetările au arătat că un consum mediu de ceai verde poate ajuta la sănătatea minții.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot