Ce este latitudinea? Ce este longitudinea?

03.09.2022
Ce este latitudinea? Ce este longitudinea?

Latitudinea și longitudinea sunt coordonate geografice cu ajutorul cărora este stabilită poziția unui punct pe Pământ. Fără acestea navigarea fie ea terestră, maritimă sau aeriană ar fi imposibilă. GPS-urile folosesc aceste coordonate geografice pentru a stabili traseul din punctul A în punctul B.

Ce este latitudinea?

Latitudinea este o coordonată geografică, alături de longitudine, cu ajutorul căreia este determinată poziția unui punct de pe suprafața Terrei.

Latitudinea unui punct este unghiul dintre direcția de la centrul Pământului spre acel punct și planul ecuatorului. Dacă punctul este situat la nord de ecuator, latitudinea se numește latitudine nordică si este notată cu N sau se dă cu semnul plus. În schimb dacă punctul este situat la sud de ecuator, latitudinea se numește latitudine sudică și este notată cu S sau se dă cu semnul minus, potrivit Wikipedia.org.

Latitudinile sunt paralele, merg de la est la vest si nu se intersectează niciodată. Trebuie precizat că Ecuatorul este paralela de zero grade și nu se mai precizează dacă este vorba de latitudine nordică sau sudică, fiindcă toate măsurătorile pleacă de la acest punct. Totodată, paralelele de 90 de grade la nord și la sud reprezintă polii Pământului: Polul Nord și Polul Sud.

Cele cinci cercuri majore de latitudine, conform ordinii pe o hartă, de la Polul Nord la Polul Sud sunt: ​​

Ce este longitudinea?

Longitudinea, ca și latitudinea, este o coordonată geografică cu ajutorul căreia este stabilită poziția unui punct pe harta Pământului. Aceasta mai este denumită și meridiană. Longitudinea de 0 grade este punctul de referință, iar toate celelalte longitudini sunt fie de est sau de vest, în funcție de poziție. Spre deosebire de latitudini, care nu se întâlnesc niciodată, longitudinile se intersectează la Polul Nord și Polul Sud.

Longitudinea este stabilită în grade pe un plan perpendicular pe axa terestră și poate lua valori între 0 – 180° la est și 0 – 180° la vest. Trebuie precizat că punctul de referință a longitudinii este observatorul astronomic din cartierul Greenwich, Londra, Marea Britanie. Spre deosebire de paralele, toate meridianele sunt jumătăți de cercuri complete.

Așadar, cu ajutorul latitudinii și longitudinii poate fi determinată poziția oricărui punct de pe Pământ. De exemplu, București, Capitala României, este situat în sud estul ţării, având următoarele coordonate geografice: 44° 26′ latitudine nordică și 26°06′ longitudine estică.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot