Ce este latitudinea? Ce este longitudinea?

03.09.2022
Ce este latitudinea? Ce este longitudinea?

Latitudinea și longitudinea sunt coordonate geografice cu ajutorul cărora este stabilită poziția unui punct pe Pământ. Fără acestea navigarea fie ea terestră, maritimă sau aeriană ar fi imposibilă. GPS-urile folosesc aceste coordonate geografice pentru a stabili traseul din punctul A în punctul B.

Ce este latitudinea?

Latitudinea este o coordonată geografică, alături de longitudine, cu ajutorul căreia este determinată poziția unui punct de pe suprafața Terrei.

Latitudinea unui punct este unghiul dintre direcția de la centrul Pământului spre acel punct și planul ecuatorului. Dacă punctul este situat la nord de ecuator, latitudinea se numește latitudine nordică si este notată cu N sau se dă cu semnul plus. În schimb dacă punctul este situat la sud de ecuator, latitudinea se numește latitudine sudică și este notată cu S sau se dă cu semnul minus, potrivit Wikipedia.org.

Latitudinile sunt paralele, merg de la est la vest si nu se intersectează niciodată. Trebuie precizat că Ecuatorul este paralela de zero grade și nu se mai precizează dacă este vorba de latitudine nordică sau sudică, fiindcă toate măsurătorile pleacă de la acest punct. Totodată, paralelele de 90 de grade la nord și la sud reprezintă polii Pământului: Polul Nord și Polul Sud.

Cele cinci cercuri majore de latitudine, conform ordinii pe o hartă, de la Polul Nord la Polul Sud sunt: ​​

Ce este longitudinea?

Longitudinea, ca și latitudinea, este o coordonată geografică cu ajutorul căreia este stabilită poziția unui punct pe harta Pământului. Aceasta mai este denumită și meridiană. Longitudinea de 0 grade este punctul de referință, iar toate celelalte longitudini sunt fie de est sau de vest, în funcție de poziție. Spre deosebire de latitudini, care nu se întâlnesc niciodată, longitudinile se intersectează la Polul Nord și Polul Sud.

Longitudinea este stabilită în grade pe un plan perpendicular pe axa terestră și poate lua valori între 0 – 180° la est și 0 – 180° la vest. Trebuie precizat că punctul de referință a longitudinii este observatorul astronomic din cartierul Greenwich, Londra, Marea Britanie. Spre deosebire de paralele, toate meridianele sunt jumătăți de cercuri complete.

Așadar, cu ajutorul latitudinii și longitudinii poate fi determinată poziția oricărui punct de pe Pământ. De exemplu, București, Capitala României, este situat în sud estul ţării, având următoarele coordonate geografice: 44° 26′ latitudine nordică și 26°06′ longitudine estică.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot