Ce este latitudinea? Ce este longitudinea?

03.09.2022
Ce este latitudinea? Ce este longitudinea?

Latitudinea și longitudinea sunt coordonate geografice cu ajutorul cărora este stabilită poziția unui punct pe Pământ. Fără acestea navigarea fie ea terestră, maritimă sau aeriană ar fi imposibilă. GPS-urile folosesc aceste coordonate geografice pentru a stabili traseul din punctul A în punctul B.

Ce este latitudinea?

Latitudinea este o coordonată geografică, alături de longitudine, cu ajutorul căreia este determinată poziția unui punct de pe suprafața Terrei.

Latitudinea unui punct este unghiul dintre direcția de la centrul Pământului spre acel punct și planul ecuatorului. Dacă punctul este situat la nord de ecuator, latitudinea se numește latitudine nordică si este notată cu N sau se dă cu semnul plus. În schimb dacă punctul este situat la sud de ecuator, latitudinea se numește latitudine sudică și este notată cu S sau se dă cu semnul minus, potrivit Wikipedia.org.

Latitudinile sunt paralele, merg de la est la vest si nu se intersectează niciodată. Trebuie precizat că Ecuatorul este paralela de zero grade și nu se mai precizează dacă este vorba de latitudine nordică sau sudică, fiindcă toate măsurătorile pleacă de la acest punct. Totodată, paralelele de 90 de grade la nord și la sud reprezintă polii Pământului: Polul Nord și Polul Sud.

Cele cinci cercuri majore de latitudine, conform ordinii pe o hartă, de la Polul Nord la Polul Sud sunt: ​​

Ce este longitudinea?

Longitudinea, ca și latitudinea, este o coordonată geografică cu ajutorul căreia este stabilită poziția unui punct pe harta Pământului. Aceasta mai este denumită și meridiană. Longitudinea de 0 grade este punctul de referință, iar toate celelalte longitudini sunt fie de est sau de vest, în funcție de poziție. Spre deosebire de latitudini, care nu se întâlnesc niciodată, longitudinile se intersectează la Polul Nord și Polul Sud.

Longitudinea este stabilită în grade pe un plan perpendicular pe axa terestră și poate lua valori între 0 – 180° la est și 0 – 180° la vest. Trebuie precizat că punctul de referință a longitudinii este observatorul astronomic din cartierul Greenwich, Londra, Marea Britanie. Spre deosebire de paralele, toate meridianele sunt jumătăți de cercuri complete.

Așadar, cu ajutorul latitudinii și longitudinii poate fi determinată poziția oricărui punct de pe Pământ. De exemplu, București, Capitala României, este situat în sud estul ţării, având următoarele coordonate geografice: 44° 26′ latitudine nordică și 26°06′ longitudine estică.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot