Ce este jirul? Se poate consuma?

31.10.2022
Ce este jirul? Se poate consuma?

Natura reprezintă darul oferit de Dumnezeu oamenilor, spune o vorbă din popor. În natură omul găsește tot ceea ce are nevoie pentru a putea supraviețui. Fagul, acest arbore imens care poate ajunge la 40 de metri înălțime și la o durată de viață de aproximativ 300 de ani, produce un fruct care este comestibil, denumit jir.

Cum se mănâncă jirul?

Jirul, acest fruct al fagului, se poate consuma prăjit precum castanele sau arahidele. Acesta are un conținut uleios și mai multe substanțe nutritive pentru organismul uman. De altfel, din jir se poate produce un ulei care îl poate înlocui pe cel de măsline sau pe cel de nuci.

Fructul este folosit deseori ca hrană pentru porci, având o formă ghimpoasa cu două trei semințe în interior, însă la fel de bine semințele pot fi consumate și de oameni. Cercetătorii au analizat fructul fagului și au descoperit că semințele sunt constituite din: apă – 4,74%, proteină brută – 14,34%, materii grase – 23,08%, materii extractive neazotate – 32,27%, fibre – 21,99% și substanțe uscate – 3,58%.

Jirul este comestibil și are un gust plăcut dacă este prăjit, fiind asemănat cu semințele de floarea-soarelui sau castanele. Din aceste semințe se obține un ulei fin, care conține oleină, putină, stearină şi palmitină. Potrivit Wikipedia.org, învelișul miezului are în componența sa și o substanță moderat toxică, numită fagină.

Un astfel de arbore, cu o vârstă de peste 20 de ani, produce milioane de astfel de fructe într-un sezon.

Cât de sănătos este consumul de jir?

Fructul fagului are o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman și poate fi consumat fără teama că te-ai putea întoxica. În concepția populară, se spune că jirul este un foarte bun detoxifiant, atenuând efectele secundare ale consumului îndelungat de corticosteroizi şi stopând evoluţia tuberculozei, se arată pe ziarullumina.ro.

Se pare că încă din Evul Mediu oamenii foloseau scoarța de fag și fructele acestuia pentru a scăpa de anumite boli, precum febra sau pentru a pansa anumite răni deschise. Așadar, natura ne pune la dispoziție tot ceea ce omul are nevoie pentru a putea trăi în liniște și armonie.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot