Ce este jirul? Se poate consuma?

31.10.2022
Ce este jirul? Se poate consuma?

Natura reprezintă darul oferit de Dumnezeu oamenilor, spune o vorbă din popor. În natură omul găsește tot ceea ce are nevoie pentru a putea supraviețui. Fagul, acest arbore imens care poate ajunge la 40 de metri înălțime și la o durată de viață de aproximativ 300 de ani, produce un fruct care este comestibil, denumit jir.

Cum se mănâncă jirul?

Jirul, acest fruct al fagului, se poate consuma prăjit precum castanele sau arahidele. Acesta are un conținut uleios și mai multe substanțe nutritive pentru organismul uman. De altfel, din jir se poate produce un ulei care îl poate înlocui pe cel de măsline sau pe cel de nuci.

Fructul este folosit deseori ca hrană pentru porci, având o formă ghimpoasa cu două trei semințe în interior, însă la fel de bine semințele pot fi consumate și de oameni. Cercetătorii au analizat fructul fagului și au descoperit că semințele sunt constituite din: apă – 4,74%, proteină brută – 14,34%, materii grase – 23,08%, materii extractive neazotate – 32,27%, fibre – 21,99% și substanțe uscate – 3,58%.

Jirul este comestibil și are un gust plăcut dacă este prăjit, fiind asemănat cu semințele de floarea-soarelui sau castanele. Din aceste semințe se obține un ulei fin, care conține oleină, putină, stearină şi palmitină. Potrivit Wikipedia.org, învelișul miezului are în componența sa și o substanță moderat toxică, numită fagină.

Un astfel de arbore, cu o vârstă de peste 20 de ani, produce milioane de astfel de fructe într-un sezon.

Cât de sănătos este consumul de jir?

Fructul fagului are o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman și poate fi consumat fără teama că te-ai putea întoxica. În concepția populară, se spune că jirul este un foarte bun detoxifiant, atenuând efectele secundare ale consumului îndelungat de corticosteroizi şi stopând evoluţia tuberculozei, se arată pe ziarullumina.ro.

Se pare că încă din Evul Mediu oamenii foloseau scoarța de fag și fructele acestuia pentru a scăpa de anumite boli, precum febra sau pentru a pansa anumite răni deschise. Așadar, natura ne pune la dispoziție tot ceea ce omul are nevoie pentru a putea trăi în liniște și armonie.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot