Ce este Ferragosto si cum sărbătoresc italienii?

15.08.2023
Ce este Ferragosto si cum sărbătoresc italienii?

Ferragosto este o sărbătoare italiană care are loc în fiecare an pe 15 august. Această dată marchează mijlocul verii și este un moment în care mulți italieni iau o pauză de la muncă și se relaxează.

Istoria „Ferragosto”

Ferragosto își are rădăcinile în antichitatea romană. A fost stabilit de împăratul Augustus în 18 î.Hr. sub numele de „Feriae Augusti” (Odihna lui Augustus). Această sărbătoare marchează sfârșitul sezonului major de recoltare și oferea romanilor o perioadă de odihnă după munca grea de pe câmpuri. Erau organizate jocuri, curse și alte evenimente festive în această perioadă.

Pe măsură ce creștinismul a devenit religia dominantă în Imperiul Roman și ulterior în Italia, multe sărbători păgâne au fost încorporate sau resimțite în calendarul creștin. Ferragosto a devenit astfel asociat cu Înaltarea Fecioarei Maria (momentul în care, conform doctrinei catolice, Fecioara Maria a fost luată la cer cu trup și suflet). Astfel, pentru mulți italieni, 15 august este atât o sărbătoare laică, cât și una religioasă.

Cum sărbătoresc italienii Ferragosto:

  1. Vacanțe: Mulți italieni își iau concediu în această perioadă. E posibil ca unele orașe să pară pustii pentru că mulți localnici pleacă la mare sau la munte.
  2. Petrică și distracții la plajă: Deoarece august este în plină vară, multe familii merg la mare. Pe plajele italiene este o atmosferă festivă cu muzică, focuri de artificii și petreceri.
  3. Mese în aer liber: Mulți italieni sărbătoresc Ferragosto cu un prânz sau cină tradițională în aer liber, fie cu familia sau cu prietenii.
  4. Focuri de artificii: În unele orașe, seara de Ferragosto este încheiată cu focuri de artificii spectaculoase.
  5. Evenimente și festivaluri: În numeroase orașe și sate din Italia, Ferragosto este marcat de parade, evenimente culturale și festivaluri tematice.
  6. Mese tradiționale: Pe lângă mesele în aer liber, unele familii prepară mâncăruri tradiționale, cum ar fi porumbelul copt sau diferite tipuri de paste.

Cu toate ca Ferragosto este o tradiție preponderent laică și culturală în Italia, sărbătoarea coincide și cu Înălțarea Fecioarei Maria în calendarul catolic, așa că pentru unii italieni, ziua are și o semnificație religioasă.

Dacă te afli în Italia sau ai prieteni italieni, cel mai bine este să te alături festivităților, să te relaxezi și să te bucuri de mâncărurile tradiționale și atmosfera veselă a Ferragosto!

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot