Ce este Ferragosto si cum sărbătoresc italienii?

15.08.2023
Ce este Ferragosto si cum sărbătoresc italienii?

Ferragosto este o sărbătoare italiană care are loc în fiecare an pe 15 august. Această dată marchează mijlocul verii și este un moment în care mulți italieni iau o pauză de la muncă și se relaxează.

Istoria „Ferragosto”

Ferragosto își are rădăcinile în antichitatea romană. A fost stabilit de împăratul Augustus în 18 î.Hr. sub numele de „Feriae Augusti” (Odihna lui Augustus). Această sărbătoare marchează sfârșitul sezonului major de recoltare și oferea romanilor o perioadă de odihnă după munca grea de pe câmpuri. Erau organizate jocuri, curse și alte evenimente festive în această perioadă.

Pe măsură ce creștinismul a devenit religia dominantă în Imperiul Roman și ulterior în Italia, multe sărbători păgâne au fost încorporate sau resimțite în calendarul creștin. Ferragosto a devenit astfel asociat cu Înaltarea Fecioarei Maria (momentul în care, conform doctrinei catolice, Fecioara Maria a fost luată la cer cu trup și suflet). Astfel, pentru mulți italieni, 15 august este atât o sărbătoare laică, cât și una religioasă.

Cum sărbătoresc italienii Ferragosto:

  1. Vacanțe: Mulți italieni își iau concediu în această perioadă. E posibil ca unele orașe să pară pustii pentru că mulți localnici pleacă la mare sau la munte.
  2. Petrică și distracții la plajă: Deoarece august este în plină vară, multe familii merg la mare. Pe plajele italiene este o atmosferă festivă cu muzică, focuri de artificii și petreceri.
  3. Mese în aer liber: Mulți italieni sărbătoresc Ferragosto cu un prânz sau cină tradițională în aer liber, fie cu familia sau cu prietenii.
  4. Focuri de artificii: În unele orașe, seara de Ferragosto este încheiată cu focuri de artificii spectaculoase.
  5. Evenimente și festivaluri: În numeroase orașe și sate din Italia, Ferragosto este marcat de parade, evenimente culturale și festivaluri tematice.
  6. Mese tradiționale: Pe lângă mesele în aer liber, unele familii prepară mâncăruri tradiționale, cum ar fi porumbelul copt sau diferite tipuri de paste.

Cu toate ca Ferragosto este o tradiție preponderent laică și culturală în Italia, sărbătoarea coincide și cu Înălțarea Fecioarei Maria în calendarul catolic, așa că pentru unii italieni, ziua are și o semnificație religioasă.

Dacă te afli în Italia sau ai prieteni italieni, cel mai bine este să te alături festivităților, să te relaxezi și să te bucuri de mâncărurile tradiționale și atmosfera veselă a Ferragosto!

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot