Ce este Ferragosto si cum sărbătoresc italienii?

15.08.2023
Ce este Ferragosto si cum sărbătoresc italienii?

Ferragosto este o sărbătoare italiană care are loc în fiecare an pe 15 august. Această dată marchează mijlocul verii și este un moment în care mulți italieni iau o pauză de la muncă și se relaxează.

Istoria „Ferragosto”

Ferragosto își are rădăcinile în antichitatea romană. A fost stabilit de împăratul Augustus în 18 î.Hr. sub numele de „Feriae Augusti” (Odihna lui Augustus). Această sărbătoare marchează sfârșitul sezonului major de recoltare și oferea romanilor o perioadă de odihnă după munca grea de pe câmpuri. Erau organizate jocuri, curse și alte evenimente festive în această perioadă.

Pe măsură ce creștinismul a devenit religia dominantă în Imperiul Roman și ulterior în Italia, multe sărbători păgâne au fost încorporate sau resimțite în calendarul creștin. Ferragosto a devenit astfel asociat cu Înaltarea Fecioarei Maria (momentul în care, conform doctrinei catolice, Fecioara Maria a fost luată la cer cu trup și suflet). Astfel, pentru mulți italieni, 15 august este atât o sărbătoare laică, cât și una religioasă.

Cum sărbătoresc italienii Ferragosto:

  1. Vacanțe: Mulți italieni își iau concediu în această perioadă. E posibil ca unele orașe să pară pustii pentru că mulți localnici pleacă la mare sau la munte.
  2. Petrică și distracții la plajă: Deoarece august este în plină vară, multe familii merg la mare. Pe plajele italiene este o atmosferă festivă cu muzică, focuri de artificii și petreceri.
  3. Mese în aer liber: Mulți italieni sărbătoresc Ferragosto cu un prânz sau cină tradițională în aer liber, fie cu familia sau cu prietenii.
  4. Focuri de artificii: În unele orașe, seara de Ferragosto este încheiată cu focuri de artificii spectaculoase.
  5. Evenimente și festivaluri: În numeroase orașe și sate din Italia, Ferragosto este marcat de parade, evenimente culturale și festivaluri tematice.
  6. Mese tradiționale: Pe lângă mesele în aer liber, unele familii prepară mâncăruri tradiționale, cum ar fi porumbelul copt sau diferite tipuri de paste.

Cu toate ca Ferragosto este o tradiție preponderent laică și culturală în Italia, sărbătoarea coincide și cu Înălțarea Fecioarei Maria în calendarul catolic, așa că pentru unii italieni, ziua are și o semnificație religioasă.

Dacă te afli în Italia sau ai prieteni italieni, cel mai bine este să te alături festivităților, să te relaxezi și să te bucuri de mâncărurile tradiționale și atmosfera veselă a Ferragosto!

Tags:
Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot