Ce este drumul de servitute?

08.05.2023
Ce este drumul de servitute?

Terenurile pe care se construiește pot să aibă diferite mărimi și forme. Din cauza diferitelor situații cu care se confruntă administrația locală, există drumuri cu un specific legislativ diferit față de drumurile clasice. Ce este drumul de servitute și la ce folosește?

Ce este drumul de servitute?

servitute

Deși pare greu de crezut pentru mulți, legea îți permite să treci prin curtea vecinilor în anumite situații. Cei mai mulți dintre oameni sunt obișnuiți să folosească expresia „proprietate privată”, însă aceasta poate să aibă anumite reglementări care pot fi folosite și de către vecini.

Dreptul de servitute este dreptul pe care proprietarul unui imobil/teren îl are asupra imobilului altei persoane. Concret, cel dintâi are drept de utilizare și mișcare a proprietății celuilalt. De exemplu, pentru a ieși la drumul public, cel în cauză trebuie să treacă prin curtea vecinului său.

Drumul de servitute chiar dacă este considerat un drum deschis, acesta nu este un drum public. Acesta nu se plătește și nici nu este supus unor taxe sau chirii. Cu toate acestea, în momentul achiziției unui teren, este nevoie de plata unui certificat prin care se decide drumul de servitute.

Proprietarul pe care se află drumul este obligat să pună la dispoziție servitutea, să suporte cheltuielile aferente și îi este interzisă blocarea acesteia. Orice intenție de blocare sau distrugere se sancționează conform instanțelor de judecată.

Dreptul de servitute se anulează în momentul:

Ce dimensiuni trebuie să aibă un astfel de drum?

Lățimea drumului de servitute poate fi stabilită de comun acord între persoanele în cauză. Astfel că trebuie să fie păstrată o dimensiune adecvată pentru echipajele de intervenție. Dacă drumul de servitute trebuie printr-o clădire, trebuie să fie lăsată o înălțime de 3,5 metri și o lățime de 3 metri. În cazul în care drumul trece prin curte și desparte 2 locuințe, trebuie să fie păstrată o distanță de 4 metri între case.

Foto: Spatiulconstruit.ro & Avocat.net

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot