Ce este drumul de servitute?

08.05.2023
Ce este drumul de servitute?

Terenurile pe care se construiește pot să aibă diferite mărimi și forme. Din cauza diferitelor situații cu care se confruntă administrația locală, există drumuri cu un specific legislativ diferit față de drumurile clasice. Ce este drumul de servitute și la ce folosește?

Ce este drumul de servitute?

servitute

Deși pare greu de crezut pentru mulți, legea îți permite să treci prin curtea vecinilor în anumite situații. Cei mai mulți dintre oameni sunt obișnuiți să folosească expresia „proprietate privată”, însă aceasta poate să aibă anumite reglementări care pot fi folosite și de către vecini.

Dreptul de servitute este dreptul pe care proprietarul unui imobil/teren îl are asupra imobilului altei persoane. Concret, cel dintâi are drept de utilizare și mișcare a proprietății celuilalt. De exemplu, pentru a ieși la drumul public, cel în cauză trebuie să treacă prin curtea vecinului său.

Drumul de servitute chiar dacă este considerat un drum deschis, acesta nu este un drum public. Acesta nu se plătește și nici nu este supus unor taxe sau chirii. Cu toate acestea, în momentul achiziției unui teren, este nevoie de plata unui certificat prin care se decide drumul de servitute.

Proprietarul pe care se află drumul este obligat să pună la dispoziție servitutea, să suporte cheltuielile aferente și îi este interzisă blocarea acesteia. Orice intenție de blocare sau distrugere se sancționează conform instanțelor de judecată.

Dreptul de servitute se anulează în momentul:

Ce dimensiuni trebuie să aibă un astfel de drum?

Lățimea drumului de servitute poate fi stabilită de comun acord între persoanele în cauză. Astfel că trebuie să fie păstrată o dimensiune adecvată pentru echipajele de intervenție. Dacă drumul de servitute trebuie printr-o clădire, trebuie să fie lăsată o înălțime de 3,5 metri și o lățime de 3 metri. În cazul în care drumul trece prin curte și desparte 2 locuințe, trebuie să fie păstrată o distanță de 4 metri între case.

Foto: Spatiulconstruit.ro & Avocat.net

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot