Ce este discul metalic pe care doctorii îl poartă pe cap?

24.06.2022
Ce este discul metalic pe care doctorii îl poartă pe cap?

Medicii au avut dintotdeauna un profil fizic distinct, de la halatul alb la stetoscopul agățat în jurul gâtului sau ascuns în buzunar. Dar ce este discul metalic ciudat purtat în jurul capului? Care este funcția acestui obiect și de ce nu mai este la fel de comun?

Accesul la produse de sănătate de bună calitate, la prețuri accesibile și adecvate este indispensabil pentru a promova acoperirea universală a sănătății, pentru a aborda urgențele de sănătate și pentru a promova populații mai sănătoase.

Fără dispozitive medicale, procedurile medicale obișnuite, de la bandajarea unei entorse la glezna, până la diagnosticarea HIV/SIDA, implantarea unui șold artificial sau orice intervenție chirurgicală, nu ar fi posibile.

Discul metalic ciudat pe care doctorii îl poartă pe cap

Discul este cunoscut sub numele de oglindă de cap și îi ajută pe otolaringologi (ORL sau medici de ureche, nas și gât) să vizualizeze diverse cavități corporale de interes. Pentru a utiliza dispozitivul, profesionistul medical înclină oglinda în jos, deasupra unui ochi, privind prin gaura centrală.

O sursă de lumină este apoi îndreptată spre suprafața concavă a oglinzii, reflectând și luminând gaura întunecată în cauză. În esență, cavitatea poate fi vizualizată fără ca sursa de lumină să obstrucționeze vederea medicului.

Este nevoie de practică pentru ca medicii să învețe cum să poziționeze cel mai bine atât oglinda, cât și propriul cap pentru a reflecta lumina în mod corespunzător și a oferi cea mai bună vedere. Deoarece erau purtate frecvent, acestea au devenit o modalitate ușoară de a oferi o reprezentare stereotipică a unui medic.

Mulți medici din zilele noastre optează în schimb pentru ochelari cu fibră optică, care oferă iluminare fără a fi atât de dificil de reglat. Medicii instruiți pe oglinda convențională pentru cap pot decide să continue să o folosească. Programele de rezidențiat încă încorporează oglinda. Atunci când este folosită în mod corespunzător, aceasta poate reflecta o lumină foarte puternică.

Potrivit Mental Floss, oglinda a fost concepută pentru prima dată de un medic francez pe nume Levert pentru a examina laringele, o tehnică modificată ulterior de un medic german care a folosit o lumânare de ceară ca sursă de lumină. Johann Nepomuk Czermak este creditat ca fiind inventatorul oglinzii de cap așa cum o cunoaștem astăzi, prezentând-o comunității medicale în 1858.

La fel ca multe instrumente medicale, utilizarea oglinzii de cap este adesea dictată de circumstanțe. O oglindă de cap ar putea fi cea mai bună pentru a examina un copil care se zbate, deoarece are propria sursă de lumină și poate fi manevrată mai ușor.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot