Donarea de sânge. Ce avantaje ai dacă donezi sânge?

17.06.2022
Donarea de sânge. Ce avantaje ai dacă donezi sânge?

Donarea de sânge salvează vieți și aduce beneficii considerabile asupra sănătății donatorilor. Din păcate, deficitul actual de sânge duce la întârzieri în transfuziile de sânge critice pentru persoanele aflate în nevoie.

Beneficiile donării de sânge includ, printre alte motive, ajutarea persoanelor rănite în accidente, tratarea cancerului și lupta împotriva bolilor de sânge.

Înainte de a dona, medicii îți vor verifica semnele vitale pentru a se asigura că ești suficient de apt pentru procedură. Acest examen poate determina o afecțiune care necesită asistență medicală, cum ar fi hipertensiunea arterială sau o aritmie cardiacă, cum ar fi fibrilația atrială. În plus, vei fi testat pentru boli infecțioase de care este posibil să nu știi.

Examenul de sănătate va dezvălui, de asemenea, dacă ai o grupă de sânge rară. Aceste informații pot fi utile dacă te vei confrunta vreodată cu o intervenție chirurgicală sau cu o altă situație medicală în care ar putea fi necesară o transfuzie. În plus, vei avea satisfacția de a ști că donația ta este deosebit de necesară.

Avantajele donării de sânge

Donarea regulată de sânge este legată de scăderea tensiunii arteriale și de un risc mai mic de atacuri de cord. Persoanelor cu o afecțiune numită hemocromatoză ereditară trebuie să li se extragă sânge în mod regulat pentru a preveni acumularea de fier. Din fericire, acest sânge poate aduce beneficii altora.

O singură donare de sânge poate salva până la trei vieți, potrivit Health Matters. Oamenii donează de obicei pentru a-i ajuta pe alții, iar altruismul și voluntariatul au fost legate de rezultate pozitive asupra sănătății, inclusiv un risc mai mic de depresie și o longevitate mai mare.

Donarea de sânge este sigură pentru adulții sănătoși. Nu există riscul de a contracta boli. Pentru fiecare donator este folosit echipament nou, steril. Unii oameni pot simți greață, amețeli sau amețeli după ce au donat sânge. Dacă se întâmplă acest lucru, ar trebui să dureze doar câteva minute.

Ce beneficii ai în România dacă donezi sânge? Zi liberă, bonuri de masă și transport decontat

În România, cei care donează sânge au o serie de analize gratuite. Potrivit site-ului donare-sange.ro, o dată pe an, donatorul are dreptul să solicite o radiografie pulmonară, analize biologice amănunțite, dar și investigații cardiologice. De asemenea, cei care donează frecvent pot avea carențe de fier, motiv pentru care medicul îi poate prescrie gratuit un tratament pentru a suplimenta fierul din organism.

Alte beneficii:

Sfaturi pentru donarea de sânge

Hidratează-te bine. Un corp hidratat îl va ajuta pe cel care recoltează sângele să găsească mai bine venele, dar va împiedica stările de amețeală după donare.

Mănâncă bine înainte. Nu sări peste micul dejun și asigură-te că ceea ce mănânci te va ajuta să tolerezi donația și să te simți bine în restul zilei.

Fă exerciții fizice înainte de a dona sânge, nu după aceea.

Ia suplimente de fier. Specialiștii recomandă persoanelor care donează sânge să ia frecvent un supliment de fier sau o multivitamine cu fier.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Roma Antică. Ce lichid scârbos beau romanii?
Curiozități despre Roma Antică. Ce lichid scârbos beau romanii?
Roma Antică a fost un oraş-stat care a dominat o bună parte a lumii secole la rând. Istoria acestei citadele se întinde între 753 î. de Hr. și 476 d. Hr., fiind una dintre cele mai frumoase... citește tot
Care este orașul care s-ar putea scufunda sub greutatea zgârie-norilor?
Care este orașul care s-ar putea scufunda sub greutatea zgârie-norilor?
New York City este cel mai celebru oraș din Statele Unite ale Americii. Metropola atrage milioane de turiști din întreaga lume, în fiecare an, având un vibe specific care nu poate fi întâlnit... citește tot
Care sunt cele mai vechi orașe din lume?
Care sunt cele mai vechi orașe din lume?
Continuitatea istorică, dovezile arheologice și gradul de dezvoltare urbană sunt printre factorii luați în considerare la definirea „celui mai vechi oraș” din lume. Este o sarcină... citește tot
adplus-dvertising