Care este diferența dintre infarct și preinfarct? Ce trebuie să știm?

12.03.2021
Care este diferența dintre infarct și preinfarct? Ce trebuie să știm?

În România, numărul oamenilor care își pierd viața în urma unui infarct este mult mai mare decât media europeană. Potrivit datelor Societății Române de Cardiologie, aproximativ 60% dintre decese sunt din cauza bolilor de inimă.

Care este diferența dintre infarct și preinfarct?

Un infarct (atac de cord) apare atunci când fluxul de sânge către inimă este întrerupt semnificativ sau complet – de obicei de un cheag de sânge care se formează după plăci într-o ruptură a arterei coronare.

Placa este formată din colesterol de lipoproteine cu densitate mică (LDL), grăsimi și alte produse reziduale. Când o placă explodează, se formează rapid un cheag de sânge. Dacă cheagul este suficient de mare, acesta va perturba fluxul de sânge către inimă.

Țesutul cardiac care stă prea mult fără sânge oxigenat va muri, ceea ce înseamnă un risc mai mare de insuficiență cardiacă și alte complicații.

Cel mai cunoscut simptom al infarctului este durerea în piept, însă pot exista și alte semne, cum ar fi dificultăți de respirație sau amețeală. Mulți pacienți experimentează o gamă largă de simptome. Mai mult de atât, bărbații și femeile prezintă adesea diferite simptome.

Ce este preinfarctul?

În ceea ce privește preinfarctul, unii cardiologi nu tolerează acest termen, astfel că cel mai adesea întâlnit este în vocabularul pacienților. Uneori, medicii folosesc termenul „sindrom coronarian acut”.

Angina instabilă sau sindromul coronarian acut provoacă dureri toracice neașteptate și apare de obicei în stare de repaus. Cea mai frecventă cauză este reducerea fluxului sanguin către mușchiul inimii, deoarece arterele coronare sunt îngustate de acumulări de grăsime (ateroscleroză) care se pot rupe, provocând vătămarea vasului de sânge coronarian, rezultând coagularea sângelui, care blochează fluxul de sânge către mușchiul inimii.

Preinfarctul trebuie tratat ca o urgență. Dacă cineva simte un disconfort toracic nou, înrăutățit sau persistent, trebuie să meargă de urgență la medic. Este posibil să aibă un atac de cord care îl expune unui risc crescut de aritmii cardiace severe sau stop cardiac, care ar putea duce la moarte subită.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising