Care este diferența dintre infarct și preinfarct? Ce trebuie să știm?

12.03.2021
Care este diferența dintre infarct și preinfarct? Ce trebuie să știm?

În România, numărul oamenilor care își pierd viața în urma unui infarct este mult mai mare decât media europeană. Potrivit datelor Societății Române de Cardiologie, aproximativ 60% dintre decese sunt din cauza bolilor de inimă.

Care este diferența dintre infarct și preinfarct?

Un infarct (atac de cord) apare atunci când fluxul de sânge către inimă este întrerupt semnificativ sau complet – de obicei de un cheag de sânge care se formează după plăci într-o ruptură a arterei coronare.

Placa este formată din colesterol de lipoproteine cu densitate mică (LDL), grăsimi și alte produse reziduale. Când o placă explodează, se formează rapid un cheag de sânge. Dacă cheagul este suficient de mare, acesta va perturba fluxul de sânge către inimă.

Țesutul cardiac care stă prea mult fără sânge oxigenat va muri, ceea ce înseamnă un risc mai mare de insuficiență cardiacă și alte complicații.

Cel mai cunoscut simptom al infarctului este durerea în piept, însă pot exista și alte semne, cum ar fi dificultăți de respirație sau amețeală. Mulți pacienți experimentează o gamă largă de simptome. Mai mult de atât, bărbații și femeile prezintă adesea diferite simptome.

Ce este preinfarctul?

În ceea ce privește preinfarctul, unii cardiologi nu tolerează acest termen, astfel că cel mai adesea întâlnit este în vocabularul pacienților. Uneori, medicii folosesc termenul „sindrom coronarian acut”.

Angina instabilă sau sindromul coronarian acut provoacă dureri toracice neașteptate și apare de obicei în stare de repaus. Cea mai frecventă cauză este reducerea fluxului sanguin către mușchiul inimii, deoarece arterele coronare sunt îngustate de acumulări de grăsime (ateroscleroză) care se pot rupe, provocând vătămarea vasului de sânge coronarian, rezultând coagularea sângelui, care blochează fluxul de sânge către mușchiul inimii.

Preinfarctul trebuie tratat ca o urgență. Dacă cineva simte un disconfort toracic nou, înrăutățit sau persistent, trebuie să meargă de urgență la medic. Este posibil să aibă un atac de cord care îl expune unui risc crescut de aritmii cardiace severe sau stop cardiac, care ar putea duce la moarte subită.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot