Ce este „deja vu”? Care este explicația medicilor?

24.11.2021
Ce este „deja vu”? Care este explicația medicilor?

Se spune că senzația de „deja vu” este experimentată de fiecare persoană măcar o dată în viață. Sentimentul că ai mai trăit acel eveniment sau că ai mai fost în acea locație apare brusc și creează o impresie de familiaritate. „Deja vu” reprezintă, așadar, experiența de a simți că o situație din prezent ar mai fi fost trăită deja în trecut.

„Deja vu” este o expresie venită din franceză și înseamnă „deja văzut”. Potrivit specialiștilor în sănătate, aceste senzații de „deja vu” pot apărea pe tot parcursul vieții, însă cu precădere în intervalul vârstei de 15 – 19 ani şi 35 – 40 ani.

Ce spun doctorii despre senzația de „deja vu”?

Oamenii de știință susțin că fenomenul este foarte greu de analizat în laborator, fiindcă nu există un stimul care să declanșeze sentimentul de familiaritate. Se pare că episoadele de „deja vu” sunt strâns legate de amintirile stocate în creier.

Potrivit medicilor, lobul temporal, cel care se ocupă de familiaritatea evenimentelor sau locațiilor, suferă o defecțiune electrică, iar, pentru un anumit moment, persoana în cauză confundă trecutul cu prezentul.

O altă explicaţie a senzaţiei de „deja vu” ar fi atribuită unei încurcături în căile neuronale. Potrivit cercetatorilor, creierul caută constant să creeze percepţii în legătură cu lumea din jurul nostru. De aceea, e necesar un singur simţ, cum ar fi un miros cunoscut, pentru a ne aminti anumite lucruri.

Câte tipuri de „deja vu” sunt?

Doctorul psiholog Arthur Funkhouser definește trei tipuri de „deja vu” în încercarea de a delimita mai clar asocierile experienţelor neurologice. Aceste trei tipuri sunt: Deja vecu (deja experimentat), deja senti (deja simţit) şi deja visite (deja vizitat). Primul tip, deja vecu, este cea mai comună experienţă şi implică senzaţia de a fi făcut ceva sau să fi fost într-o situaţie identică înainte şi ştii ce se va întampla, potrivit jurnalul.ro.

Opusul lui „deja vu” se numește „jame vu” și creează un sentiment de nefamiliaritate, de disconfort psihologic, anxietate sau panică. Această senzație poate fi confundată cu procesul de uitare, însă spre deosebire de acesta din urmă apare brusc și reprezintă o caracteristică a unei boli mintale.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot