Ce este astenia de toamnă și cum ne afectează?

19.09.2023
Ce este astenia de toamnă și cum ne afectează?

Trecerea de la un anotimp la altul poate fi dificilă pentru unele persoane. Creșterea sau scăderea temperaturilor poate avea un impact asupra organismului uman, care are nevoie de un timp pentru a se adapta noii realități. Drept urmare, se spune despre unii oameni că suferă de astenie de toamnă.

Cum ne influențează starea de spirit astenia de toamnă?

Astenia de toamnă este o afecțiune caracterizată prin apariția simptomelor de oboseală, scăderea energiei, tristețe și iritabilitate în perioada de tranziție de la vara la toamnă și, ulterior, în timpul toamnei. Această situație este considerată a fi un tip de tulburare afectivă sezonieră și este mai frecventă la persoanele care trăiesc în regiuni cu schimbări semnificative ale vremii.

Iată ce simptome au persoanele care suferă de astenie de toamnă:

  1. Oboseală persistentă sau somnolență excesivă.
  2. Scăderea nivelului de energie.
  3. Tristețe sau dispoziție deprimată.
  4. Dificultăți de concentrare și memorie.
  5. Schimbări ale apetitului, cu creșterea poftelor alimentare, în special pentru carbohidrați și dulciuri.
  6. Pierderea interesului pentru activitățile obișnuite.
  7. Agravarea sau exacerbarea simptomelor tulburărilor afective preexistente, precum tulburarea depresivă majoră sau tulburarea bipolară.

Cauzele exacte ale asteniei de toamnă nu sunt pe deplin înțelese, dar se presupune că implică o combinație de factori, inclusiv schimbările nivelului de lumină solară, modificări ale temperaturii și influențe genetice. Scăderea expunerii la lumina naturală poate afecta ritmul circadian al unei persoane și poate perturba producția de serotonină și melatonină, doi neurotransmițători implicați în reglarea stării de spirit și a somnului.

Ce trebuie să faci pentru a scăpa de astenia de toamnă?

Experții în sănătate au analizat această situație și au venit cu câteva recomandări pentru persoanele mai sensibile care suferă emoțional la schimbarea anotimpurilor. Iată câteva lucruri simple pentru a nu fi afectat de astenia de toamnă:

Astenia de toamnă, cunoscută și sub numele de sindromul toamnei, este recunoscută ca o afecțiune reală și nu este o închipuire sau vreo boală inventată așa cum cred mulți. Aceasta este, realmente, o stare temporară de oboseală, slăbiciune și schimbări de dispoziție care apare în mod regulat la începutul sezonului de toamnă. Afectează mulți oameni și poate fi atribuită schimbărilor de lumină solară, temperaturii și altor factori sezonieri, spun cei de la mayoclinic.org.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot