De ce frunzele își schimbă culoarea toamna și devin galbene sau portocalii?

26.10.2023
De ce frunzele își schimbă culoarea toamna și devin galbene sau portocalii?

Oricine a observat spectacolul de culori pe care-l oferă frunzele copacilor toamna știe că este unul dintre aspectele cele mai impresionante ale acestui anotimp. Dar cât de mulți dintre noi cunosc știința din spatele acestei schimbări magice? Pentru a dezvălui secretul acestei transformări, trebuie să ne întoarcem la pigmentația frunzelor, așa cum explică un specialist de mediu.

Clorofila, pigmentul responsabil pentru culoarea verde a frunzelor pe care o cunoaștem atât de bine, are un rol crucial în procesul de fotosinteză. Cu toate acestea, frunzele nu conțin doar clorofilă, ele au și alți pigmenți, precum xantofilele (responsabile pentru culoarea galbenă) și carotenoidele (care conferă o nuanță portocalie). Acești pigmenți sunt prezenți în cantități mai mici decât clorofila.

Acești pigmenți sunt prezenți în concentrații mult mai mici, astfel încât moleculele de clorofilă verde, relativ abundente, îi maschează, a explicat George Meindl, profesor de studii de mediu la Universitatea Binghamton, potrivit rd.com.

Pigmenții de culoare galbenă și portocalie au fost ascunși pe timpul verii

Pe parcursul verii, clorofila maschează ceilalți pigmenți, dar odată cu venirea toamnei, procesele se schimbă. Copacii devin tot mai inactivi, iar fotosinteza încetinește. Pe măsură ce clorofila începe să se descompună, culoarea verde dispare, lăsând astfel să iasă la iveală nuanțele de galben și portocaliu. Însă acest spectacol al culorilor nu se oprește aici.

Pe lângă pigmenții galbeni și portocalii, care sunt vizibili în mod evident toamna, frunzele conțin și pigmenți mai puțin cunoscuți numiți antociani. Aceștia ajută plantele să recupereze substanțele nutritive din frunze înainte ca ele să cadă din copaci și sunt produși doar înainte ca frunzele să părăsească pomul. Antocianii se manifestă în culori precum roșu și, uneori, chiar violet, adăugând un aspect uluitor peisajelor de toamnă. Această combinație de pigmentație și procese biochimice explică magia culorilor toamnei, oferind privitorilor un spectacol vizual de neuitat.

Iată, așadar, cum frunzele copacilor își schimbă culoarea de la verdele, din timpul verii, la galbenul sau portocaliul toamnei.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot