De ce frunzele își schimbă culoarea toamna și devin galbene sau portocalii?

26.10.2023
De ce frunzele își schimbă culoarea toamna și devin galbene sau portocalii?

Oricine a observat spectacolul de culori pe care-l oferă frunzele copacilor toamna știe că este unul dintre aspectele cele mai impresionante ale acestui anotimp. Dar cât de mulți dintre noi cunosc știința din spatele acestei schimbări magice? Pentru a dezvălui secretul acestei transformări, trebuie să ne întoarcem la pigmentația frunzelor, așa cum explică un specialist de mediu.

Clorofila, pigmentul responsabil pentru culoarea verde a frunzelor pe care o cunoaștem atât de bine, are un rol crucial în procesul de fotosinteză. Cu toate acestea, frunzele nu conțin doar clorofilă, ele au și alți pigmenți, precum xantofilele (responsabile pentru culoarea galbenă) și carotenoidele (care conferă o nuanță portocalie). Acești pigmenți sunt prezenți în cantități mai mici decât clorofila.

Acești pigmenți sunt prezenți în concentrații mult mai mici, astfel încât moleculele de clorofilă verde, relativ abundente, îi maschează, a explicat George Meindl, profesor de studii de mediu la Universitatea Binghamton, potrivit rd.com.

Pigmenții de culoare galbenă și portocalie au fost ascunși pe timpul verii

Pe parcursul verii, clorofila maschează ceilalți pigmenți, dar odată cu venirea toamnei, procesele se schimbă. Copacii devin tot mai inactivi, iar fotosinteza încetinește. Pe măsură ce clorofila începe să se descompună, culoarea verde dispare, lăsând astfel să iasă la iveală nuanțele de galben și portocaliu. Însă acest spectacol al culorilor nu se oprește aici.

Pe lângă pigmenții galbeni și portocalii, care sunt vizibili în mod evident toamna, frunzele conțin și pigmenți mai puțin cunoscuți numiți antociani. Aceștia ajută plantele să recupereze substanțele nutritive din frunze înainte ca ele să cadă din copaci și sunt produși doar înainte ca frunzele să părăsească pomul. Antocianii se manifestă în culori precum roșu și, uneori, chiar violet, adăugând un aspect uluitor peisajelor de toamnă. Această combinație de pigmentație și procese biochimice explică magia culorilor toamnei, oferind privitorilor un spectacol vizual de neuitat.

Iată, așadar, cum frunzele copacilor își schimbă culoarea de la verdele, din timpul verii, la galbenul sau portocaliul toamnei.

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot