De ce frunzele își schimbă culoarea toamna și devin galbene sau portocalii?

26.10.2023
De ce frunzele își schimbă culoarea toamna și devin galbene sau portocalii?

Oricine a observat spectacolul de culori pe care-l oferă frunzele copacilor toamna știe că este unul dintre aspectele cele mai impresionante ale acestui anotimp. Dar cât de mulți dintre noi cunosc știința din spatele acestei schimbări magice? Pentru a dezvălui secretul acestei transformări, trebuie să ne întoarcem la pigmentația frunzelor, așa cum explică un specialist de mediu.

Clorofila, pigmentul responsabil pentru culoarea verde a frunzelor pe care o cunoaștem atât de bine, are un rol crucial în procesul de fotosinteză. Cu toate acestea, frunzele nu conțin doar clorofilă, ele au și alți pigmenți, precum xantofilele (responsabile pentru culoarea galbenă) și carotenoidele (care conferă o nuanță portocalie). Acești pigmenți sunt prezenți în cantități mai mici decât clorofila.

Acești pigmenți sunt prezenți în concentrații mult mai mici, astfel încât moleculele de clorofilă verde, relativ abundente, îi maschează, a explicat George Meindl, profesor de studii de mediu la Universitatea Binghamton, potrivit rd.com.

Pigmenții de culoare galbenă și portocalie au fost ascunși pe timpul verii

Pe parcursul verii, clorofila maschează ceilalți pigmenți, dar odată cu venirea toamnei, procesele se schimbă. Copacii devin tot mai inactivi, iar fotosinteza încetinește. Pe măsură ce clorofila începe să se descompună, culoarea verde dispare, lăsând astfel să iasă la iveală nuanțele de galben și portocaliu. Însă acest spectacol al culorilor nu se oprește aici.

Pe lângă pigmenții galbeni și portocalii, care sunt vizibili în mod evident toamna, frunzele conțin și pigmenți mai puțin cunoscuți numiți antociani. Aceștia ajută plantele să recupereze substanțele nutritive din frunze înainte ca ele să cadă din copaci și sunt produși doar înainte ca frunzele să părăsească pomul. Antocianii se manifestă în culori precum roșu și, uneori, chiar violet, adăugând un aspect uluitor peisajelor de toamnă. Această combinație de pigmentație și procese biochimice explică magia culorilor toamnei, oferind privitorilor un spectacol vizual de neuitat.

Iată, așadar, cum frunzele copacilor își schimbă culoarea de la verdele, din timpul verii, la galbenul sau portocaliul toamnei.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
În plină austeritate, Ministerul Finanțelor, a publicat joi, 3 iulie, în dezbatere publică un proiect de lege care prevede creșteri semnificative ale taxei de drum, în funcție de tipul... citește tot
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot