De ce frunzele își schimbă culoarea toamna și devin galbene sau portocalii?

26.10.2023
De ce frunzele își schimbă culoarea toamna și devin galbene sau portocalii?

Oricine a observat spectacolul de culori pe care-l oferă frunzele copacilor toamna știe că este unul dintre aspectele cele mai impresionante ale acestui anotimp. Dar cât de mulți dintre noi cunosc știința din spatele acestei schimbări magice? Pentru a dezvălui secretul acestei transformări, trebuie să ne întoarcem la pigmentația frunzelor, așa cum explică un specialist de mediu.

Clorofila, pigmentul responsabil pentru culoarea verde a frunzelor pe care o cunoaștem atât de bine, are un rol crucial în procesul de fotosinteză. Cu toate acestea, frunzele nu conțin doar clorofilă, ele au și alți pigmenți, precum xantofilele (responsabile pentru culoarea galbenă) și carotenoidele (care conferă o nuanță portocalie). Acești pigmenți sunt prezenți în cantități mai mici decât clorofila.

Acești pigmenți sunt prezenți în concentrații mult mai mici, astfel încât moleculele de clorofilă verde, relativ abundente, îi maschează, a explicat George Meindl, profesor de studii de mediu la Universitatea Binghamton, potrivit rd.com.

Pigmenții de culoare galbenă și portocalie au fost ascunși pe timpul verii

Pe parcursul verii, clorofila maschează ceilalți pigmenți, dar odată cu venirea toamnei, procesele se schimbă. Copacii devin tot mai inactivi, iar fotosinteza încetinește. Pe măsură ce clorofila începe să se descompună, culoarea verde dispare, lăsând astfel să iasă la iveală nuanțele de galben și portocaliu. Însă acest spectacol al culorilor nu se oprește aici.

Pe lângă pigmenții galbeni și portocalii, care sunt vizibili în mod evident toamna, frunzele conțin și pigmenți mai puțin cunoscuți numiți antociani. Aceștia ajută plantele să recupereze substanțele nutritive din frunze înainte ca ele să cadă din copaci și sunt produși doar înainte ca frunzele să părăsească pomul. Antocianii se manifestă în culori precum roșu și, uneori, chiar violet, adăugând un aspect uluitor peisajelor de toamnă. Această combinație de pigmentație și procese biochimice explică magia culorilor toamnei, oferind privitorilor un spectacol vizual de neuitat.

Iată, așadar, cum frunzele copacilor își schimbă culoarea de la verdele, din timpul verii, la galbenul sau portocaliul toamnei.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot