Ce este acvaplanarea?

30.06.2023
Ce este acvaplanarea?

Mașina a devenit în ultimii ani omniprezentă în viața noastră. Pe vreme de zăpadă, ploaie sau căldură, autovehiculul a rămas cel mai comod mijloc de deplasare. Sunt și situații când, din cauza neatenției sau a teribilismului, mașina se poate transforma în cel mai mare dușman al nostru. Uneori, vremea neplăcută contribuie la riscul unui accident. Ce este acvaplanarea?

Ce este acvaplanarea?

acvaplanarea

Viteza maximă din România cu care se poate circula pe drumurile publice este de 130 de kilometri pe oră. La polul opus, limita inferioară a vitezei în trafic este de 10 kilometri pe oră, în preajma școlilor.

În timpul schimbărilor de atmosferă, viteza trebuie adaptată corespunzător pentru a nu fi cauzate probleme de manevrare. Cu toate acestea, nu toți șoferii tind să fie responsabili în trafic, iar unii sunt obișnuiți să încalce regulile. În momentul acela, riscurile asumate pot duce la accidente. Una dintre cele mai periculoase cazuri în care poate fi implicată o mașină pe ploaie este acvaplanarea.

Acesta este fenomenul de derapaj care se poate produce în momentul în care automobilul merge cu viteză pe un carosabil ud. Concret, fizica ne arată acest eveniment astfel: la o mișcare rapidă a mașinii, între anvelope și drum intervine un strat de apă, mai gros sau mai subțire, care poate duce la derapaj.

Cum poate fi evitat fenomenul de acvaplanare:

În cazul în care acvaplanarea nu poate fi evitată, sfatul specialiștilor este de a ridica piciorul de pe pedala de accelerație. Astfel se produce frâna de motor, iar roțile iau treptat contact cu asfaltul. Volanul nu trebuie să fie rotit, iar pedala de frână nu trebuie apăsată sub nicio formă.

Care este mașina care nu a înregistrat niciun deces?

Există sute de branduri de mașini, însă doar unul este considerat cel mai sigur din lume. Automobilele Volvo și-au câștigat, de-a lungul timpului, titlul de cea mai sigură mașină din lume. Modelul XC90 are o statistică impresionantă.

Conform datelor, de la apariția din anul 2002 și până în prezent niciun om nu a murit în acest model de mașină. La testele de siguranță, mașina a primit de fiecare dată 5 stele, fiind considerată cea mai sigură din lume.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot