Ce este acvaplanarea?

30.06.2023
Ce este acvaplanarea?

Mașina a devenit în ultimii ani omniprezentă în viața noastră. Pe vreme de zăpadă, ploaie sau căldură, autovehiculul a rămas cel mai comod mijloc de deplasare. Sunt și situații când, din cauza neatenției sau a teribilismului, mașina se poate transforma în cel mai mare dușman al nostru. Uneori, vremea neplăcută contribuie la riscul unui accident. Ce este acvaplanarea?

Ce este acvaplanarea?

acvaplanarea

Viteza maximă din România cu care se poate circula pe drumurile publice este de 130 de kilometri pe oră. La polul opus, limita inferioară a vitezei în trafic este de 10 kilometri pe oră, în preajma școlilor.

În timpul schimbărilor de atmosferă, viteza trebuie adaptată corespunzător pentru a nu fi cauzate probleme de manevrare. Cu toate acestea, nu toți șoferii tind să fie responsabili în trafic, iar unii sunt obișnuiți să încalce regulile. În momentul acela, riscurile asumate pot duce la accidente. Una dintre cele mai periculoase cazuri în care poate fi implicată o mașină pe ploaie este acvaplanarea.

Acesta este fenomenul de derapaj care se poate produce în momentul în care automobilul merge cu viteză pe un carosabil ud. Concret, fizica ne arată acest eveniment astfel: la o mișcare rapidă a mașinii, între anvelope și drum intervine un strat de apă, mai gros sau mai subțire, care poate duce la derapaj.

Cum poate fi evitat fenomenul de acvaplanare:

În cazul în care acvaplanarea nu poate fi evitată, sfatul specialiștilor este de a ridica piciorul de pe pedala de accelerație. Astfel se produce frâna de motor, iar roțile iau treptat contact cu asfaltul. Volanul nu trebuie să fie rotit, iar pedala de frână nu trebuie apăsată sub nicio formă.

Care este mașina care nu a înregistrat niciun deces?

Există sute de branduri de mașini, însă doar unul este considerat cel mai sigur din lume. Automobilele Volvo și-au câștigat, de-a lungul timpului, titlul de cea mai sigură mașină din lume. Modelul XC90 are o statistică impresionantă.

Conform datelor, de la apariția din anul 2002 și până în prezent niciun om nu a murit în acest model de mașină. La testele de siguranță, mașina a primit de fiecare dată 5 stele, fiind considerată cea mai sigură din lume.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot