Ce mașină îți permiți? Cât ar trebui să cheltui pe o mașină?

25.04.2022
Ce mașină îți permiți? Cât ar trebui să cheltui pe o mașină?

Mașina reprezintă un mijloc de transport, o modalitate de a te deplasa din punctul A în punctul B. În ultimii ani, automobilul a devenit mai mult de atât și poate evidenția, în mod corect sau nu, statutul social al unei persoane. În România, sunt destul de mulți oameni care au mașina mai scumpă decât casa în care locuiesc, din dorința de a se face remarcați în viața publică. Totuși, câți bani ar trebui să dăm pe un automobil?

Toți pasionații de mașini visează să dețină un Mercedes, BMW, Audi etc., însă puțini își permit așa ceva. În mod surprinzător, pe străzile patriei noastre circulă foarte multe autovehicule de acest gen, majoritatea dintre ele fiind la mâna a doua.

Analiștii financiari au atras atenția românilor că este bine să își achiziționeze un automobil în funcție de veniturile pe care le dețin și pe care le încasează lună de lună. Totodată este indicat să se țină cont și de riscurile de pe piața muncii și să ia în calcul posibilitatea că ar putea rămâne fără serviciu la un moment dat.

Ce mașină să îți cumperi în funcție de venitul pe care îl încasezi?

Potrivit datelor statistice, în România, la fiecare mașină nouă înmatriculată există alte trei second-hand care sunt înscrise. Doar 11% din mașinile înmatriculate în România sunt Euro 6, 12% sunt Euro 5. Totodată 50% dintre mașinile aflate în circulație în țara noastră sunt Euro 3 și Euro 4, dintre care Euro 3 reprezintă 20%. Mai sunt și cele din categoria Euro 1, care reprezintă 11% din mașinile care circulă în România, fiind considerate cele mai periculoase deoarece poluează cel mai mult mediul înconjurător.

În România avem prea multe mașini, prea vechi, o infrastructură proastă și o situație financiară care nu justifică aceste achiziții, a spus economistul Iancu Guda, la Digi24.

Potrivit economistului, dacă o persoană circulă mai puțin de 1.000 de kilometri pe lună, nu este indicat să își cumpere o mașină, fiindcă este mai avantajos financiar să meargă cu mijloacele de transport în comun sau cu taxi. Cu toate acestea, dacă intenționează să își achiziționeze un automobil este indicat să țină cont de bugetul familiei sau de cel personal.

În primul rând, trebuie să-ți cumperi o mașină al cărei preț este egal cu veniturile anuale ale familiei, -10% dacă o cumperi cu banii jos sau -20% dacă o cumperi pe credit și mai scazi 5% pentru fiecare copil. Ai venituri anuale de 20.000 de euro pe familie, vrei să cumperi o mașină pe credit, ai doi copii? Scazi -20%, -10%, deci rămâi cu 14.000 de euro, maxim.

Dacă-ți cumperi o mașină pe credit, e important să ai rata lunară de maximum 10% din veniturile familiei. Prețul mașinii nu trebuie să depășească 10% din avuția familiei, adică tot ce ai acumulat minus datorii.

Dacă cumperi o mașină pe credit, jumătate să fie credit, jumătate să fie cash. Sunt foarte multe explicații psihologice. Când cumperi cu o sumă consistentă cash, jumătate din prețul mașinii, cu banii jos, ești mai atent la detalii, îi simți. Ai economisit, ai făcut un efort.

Deci trebuie să fim atenți la trei repere: să avem nevoie, să ne permitem și jumătate să fie pe credit, jumătate cash, a afirmat Iancu Guda, potrivit sursei citate mai sus.

Așadar, atunci când vă decideți să cumpărați o mașină, țineți cont de aceste aspecte, pentru a nu avea probleme financiare după aceea.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot