Ce dimensiuni a avut cea mai mare insectă care a trăit vreodată?

30.12.2021
Ce dimensiuni a avut cea mai mare insectă care a trăit vreodată?

Pe Pământ au trăit, de-a lungul anilor, tot felul de mamifere, animale, păsări și insecte. Din păcate, schimbarea condițiilor climatice a făcut ca unele dintre ele să dispară. Din când în când, oamenii de știință mai descoperă câte o fosilă a vreunei specii, care uimește. Așa este și cazul celei mai mari insecte, care a trăit vreodată pe Terra.

Cea mai mare insectă de pe Pământ

Un grup de paleontologi a descoperit în nordul Angliei o fosilă a unui miriapod uriaș, despre care se crede că ar fi cea mai mare insectă care a trăit vreodată pe Terra. Fosila se afla într-o bucată de gresie care a căzut de pe o stâncă pe plaja din golful Howick din Northumberland.

A fost o descoperire făcută total din întâmplare. A fost o descoperire incredibil de interesantă, dar fosila este atât de mare încât a fost nevoie de patru dintre noi să o ducem pe stâncă, a declarat Neil Davies, lector în geologie sedimentară la departamentul de științe ale pământului al Universității din Cambridge, potrivit cnn.com.

Creatura a fost numită Arthropleura și datează din perioada carboniferă, de acum aproximativ 326 de milioane de ani. Pare greu de crezut, însă aceasta insectă a trăit cu aproximativ 100 de milioane de ani înaintea dinozaurilor.

După ce a fost analizată, s-ar fi descoperit că insecta ar fi avut o lățime de 55 de centimetri și o lungime de până la 2,63 metri, cântărind 50 de kilograme. Potrivit oamenilor de știință, aceasta este cea mai mare nevertebrată cunoscută până acum, mai mare chiar decât scorpionii de mare antici care dețineau anterior acest titlu.

În decursul anilor, au mai fost descoperite alte două fosile, în Germania, de Arthropleura, însă cea din nordul Angliei este uriașă. Nu se știe cu exactitate ce a cauzat dispariția acestei specii, însă se presupune că ar fi fost condițiile climatice sau reptilele de dimensiuni mari.

Găsirea acestor fosile uriașe de miriapode este rară, deoarece după ce mor, corpurile lor se dezarticulează, așa că este probabil ca fosila să fie o carapace năpârlită pe care animalul a aruncat-o pe măsură ce a crescut. Nu am găsit încă un cap fosilizat, așa că este dificil să știm totul despre aceste creaturi, a adăugat Neil Davies, pentru sursa citată mai sus.

Fosila cu miriapodul uriaș va fi expusă la Muzeul Sedgwick din Cambridge, Anglia, în anul 2022.

Foto: cnn.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot