Ce dimensiuni a avut cea mai mare insectă care a trăit vreodată?

30.12.2021
Ce dimensiuni a avut cea mai mare insectă care a trăit vreodată?

Pe Pământ au trăit, de-a lungul anilor, tot felul de mamifere, animale, păsări și insecte. Din păcate, schimbarea condițiilor climatice a făcut ca unele dintre ele să dispară. Din când în când, oamenii de știință mai descoperă câte o fosilă a vreunei specii, care uimește. Așa este și cazul celei mai mari insecte, care a trăit vreodată pe Terra.

Cea mai mare insectă de pe Pământ

Un grup de paleontologi a descoperit în nordul Angliei o fosilă a unui miriapod uriaș, despre care se crede că ar fi cea mai mare insectă care a trăit vreodată pe Terra. Fosila se afla într-o bucată de gresie care a căzut de pe o stâncă pe plaja din golful Howick din Northumberland.

A fost o descoperire făcută total din întâmplare. A fost o descoperire incredibil de interesantă, dar fosila este atât de mare încât a fost nevoie de patru dintre noi să o ducem pe stâncă, a declarat Neil Davies, lector în geologie sedimentară la departamentul de științe ale pământului al Universității din Cambridge, potrivit cnn.com.

Creatura a fost numită Arthropleura și datează din perioada carboniferă, de acum aproximativ 326 de milioane de ani. Pare greu de crezut, însă aceasta insectă a trăit cu aproximativ 100 de milioane de ani înaintea dinozaurilor.

După ce a fost analizată, s-ar fi descoperit că insecta ar fi avut o lățime de 55 de centimetri și o lungime de până la 2,63 metri, cântărind 50 de kilograme. Potrivit oamenilor de știință, aceasta este cea mai mare nevertebrată cunoscută până acum, mai mare chiar decât scorpionii de mare antici care dețineau anterior acest titlu.

În decursul anilor, au mai fost descoperite alte două fosile, în Germania, de Arthropleura, însă cea din nordul Angliei este uriașă. Nu se știe cu exactitate ce a cauzat dispariția acestei specii, însă se presupune că ar fi fost condițiile climatice sau reptilele de dimensiuni mari.

Găsirea acestor fosile uriașe de miriapode este rară, deoarece după ce mor, corpurile lor se dezarticulează, așa că este probabil ca fosila să fie o carapace năpârlită pe care animalul a aruncat-o pe măsură ce a crescut. Nu am găsit încă un cap fosilizat, așa că este dificil să știm totul despre aceste creaturi, a adăugat Neil Davies, pentru sursa citată mai sus.

Fosila cu miriapodul uriaș va fi expusă la Muzeul Sedgwick din Cambridge, Anglia, în anul 2022.

Foto: cnn.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot