Ce dimensiuni a avut cea mai mare insectă care a trăit vreodată?

30.12.2021
Ce dimensiuni a avut cea mai mare insectă care a trăit vreodată?

Pe Pământ au trăit, de-a lungul anilor, tot felul de mamifere, animale, păsări și insecte. Din păcate, schimbarea condițiilor climatice a făcut ca unele dintre ele să dispară. Din când în când, oamenii de știință mai descoperă câte o fosilă a vreunei specii, care uimește. Așa este și cazul celei mai mari insecte, care a trăit vreodată pe Terra.

Cea mai mare insectă de pe Pământ

Un grup de paleontologi a descoperit în nordul Angliei o fosilă a unui miriapod uriaș, despre care se crede că ar fi cea mai mare insectă care a trăit vreodată pe Terra. Fosila se afla într-o bucată de gresie care a căzut de pe o stâncă pe plaja din golful Howick din Northumberland.

A fost o descoperire făcută total din întâmplare. A fost o descoperire incredibil de interesantă, dar fosila este atât de mare încât a fost nevoie de patru dintre noi să o ducem pe stâncă, a declarat Neil Davies, lector în geologie sedimentară la departamentul de științe ale pământului al Universității din Cambridge, potrivit cnn.com.

Creatura a fost numită Arthropleura și datează din perioada carboniferă, de acum aproximativ 326 de milioane de ani. Pare greu de crezut, însă aceasta insectă a trăit cu aproximativ 100 de milioane de ani înaintea dinozaurilor.

După ce a fost analizată, s-ar fi descoperit că insecta ar fi avut o lățime de 55 de centimetri și o lungime de până la 2,63 metri, cântărind 50 de kilograme. Potrivit oamenilor de știință, aceasta este cea mai mare nevertebrată cunoscută până acum, mai mare chiar decât scorpionii de mare antici care dețineau anterior acest titlu.

În decursul anilor, au mai fost descoperite alte două fosile, în Germania, de Arthropleura, însă cea din nordul Angliei este uriașă. Nu se știe cu exactitate ce a cauzat dispariția acestei specii, însă se presupune că ar fi fost condițiile climatice sau reptilele de dimensiuni mari.

Găsirea acestor fosile uriașe de miriapode este rară, deoarece după ce mor, corpurile lor se dezarticulează, așa că este probabil ca fosila să fie o carapace năpârlită pe care animalul a aruncat-o pe măsură ce a crescut. Nu am găsit încă un cap fosilizat, așa că este dificil să știm totul despre aceste creaturi, a adăugat Neil Davies, pentru sursa citată mai sus.

Fosila cu miriapodul uriaș va fi expusă la Muzeul Sedgwick din Cambridge, Anglia, în anul 2022.

Foto: cnn.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot