Care este cel mai rece loc de pe Terra?

10.05.2018
Care este cel mai rece loc de pe Terra?

Iarna ne plângem de frig, vara de căldură. Așa suntem noi, oamenii. Există, totuși, un loc pe Glob unde este atât de frig încât cu greu ar putea să suporte un om. Care este cel mai rece loc de pe Terra?

Cel mai rece loc de pe Glob

Cel mai friguros loc de pe planeta noastră se află într-o depresiune muntoasă din Antarctica, la 3.900 de metri altitudine. Aici, pe data de 10 august 2010, un satelit a înregistrat o temperatură de minus 93,2 grade Celsius.

Până în anul 2010, cea mai scăzută temperatură fusese măsurată la staţia sovietică Vostok, din Antarctica, pe data de 21 iulie 1983. În acea zi au fost înregistrate minus 89,2 grade Celsius.

E adevărat că eschimoșii se sărută cu nasurile?

Totuși, este posibil ca în depresiunea din Antarctica să nu fi fost înregistrată ca cea mai scăzută temperatură din istorie, întrucât aceasta a fost măsurată prin teledetecție și nu prin termometre la sol, așa cum s-a întâmplat la Vostok. Temperatura măsurată de satelit este cea de pe suprafața de gheață, în timp ce citirile de la Vostok măsoară aerul deasupra gheții.

Care este cel mai friguros loc din Univers?

Cel mai rece loc din Univers s-ar putea afla la peste 5.000 de ani lumină de Terra. Este vorba despre o stea moartă, iar cercetătorii de la NASA susțin că în jurul acestei stele sunt -272 de grade Celsius. Pe planeta Pluto, temperatura minimă depășește în mod constant minus 200 de grade Celsius. Conform speciliștilor, acolo ste atât de rece, încât gheața de pe Pluto este mai tare chiar și decât oțelul.

Unde s-a înregistrat cea mai mică temperatură din România?

Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată în România a fost de -38.5 grade Celsius. Aceasta a fost înregistrată la stația Bod, județul Brașov, în luna ianuare a anului 1942. În acea lună fatidică toate temperaturile au fost de-a dreptul glaciare. Cea mai caldă zi a lui ianuarie 1942 a avut -20 grade Celsius. „A fost frigul frigurilor”, își amintesc bătrânii.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot