Câți metri înseamnă un feet? De ce americanii măsoară în „feet”, adică „picioare”?

10.12.2020
Câți metri înseamnă un feet? De ce americanii măsoară în „feet”, adică „picioare”?

Feet în metri

În limba engleză „feet”, prescurtat ft, este o unitate de măsură pentru lungime din cadrul sistemului imperial (anglo-saxon), având valoarea egală cu 12 țoli. Începând cu anul 1959, echivalentul în Sistemul Internațional al unui picior anglo-saxon este 1 ft = 304,8 mm = 30,48 cm = 3,048 dm = 0,3048 m.

Cum se transformă feet în metri sau centimetri?

De exemplu, dacă o clădire este înaltă de 300 de feet, ea va avea înălțimea 300 X 0,3048 m. Adică, 91, 44 de metri.

Americanii se luptă cu sistemul metric de aproape 230 de ani. Doar trei țări din lume nu folosesc sistemul metric internațional: Statele Unite, Myanmar și Liberia. Dar nu trebuia să fie așa.

Din 1866, Legea Metrică a fost adoptată de Senat. Legea, care era destinată „autorizării utilizării sistemului metric de greutăți și măsuri”, a fost semnată de președintele Andrew Johnson. Acesta a furnizat un tabel de măsurători standardizate pentru conversia între sistemul metric și sistemul american utilizat în mod obișnuit, care ar putea fi utilizat pentru comerț.

Legea nu impune americanilor să utilizeze sistemul metric, însă rămâne, deși a fost modificată substanțial de-a lungul timpului, scrie US Metric Association. A fost doar prima dintr-o serie de măsuri care au condus la sistemul actual al Statelor Unite.

„Cântarele de greutate corporală ale americanilor, rețetele și indicatoarele rutiere”, printre alte exemple de utilizare zilnică, nu s-au convertit, scrie Victoria Clayton pentru The Atlantic. „Și nici sistemul educațional al țării”, scrie ea.

USMA este una dintre numeroasele voci care pledează pentru „metrificarea” completă a Americii. Acesta susține că convertirea la Sistemul Internațional de Unități (forma modernă a sistemului metric, prescurtat ca SI) ar simplifica comerțul internațional.

Unitățile SI influențează dimensiunea ambalajelor (cum ar fi sticlele de vin de 750 ml), precum și modul în care ambalajul trebuie etichetat. Din 1994, ambele sisteme au fost necesare pe ambalajele comerciale în temeiul Legii privind ambalarea și etichetarea în mod corect.

Americanii, rezistenți la influențele exterioare

Statele Unite ale Americii „s-au târât” spre metrificare aproape de la înființarea țării. „În 1790, Statele Unite erau gata pentru conversie”, scrie David Owen pentru The New Yorker. La acea vreme, sistemul metric era o nouă invenție franceză, iar adoptarea unui sistem care se îndepărta de convențiile Lumii Vechi și se baza pe unități decimalizate moderne părea o idee bună pentru Statele Unite.

Dar, chiar dacă „guvernul cumpăra un sistem uniform de greutăți și măsuri”, scrie Owen, aparatul era prea nou și prea francez. Atunci secretarul de stat Thomas Jefferson a pledat inițial pentru acesta, dar apoi a respins ideea. El se gândea că acesta este o modalitate care nu poate fi folosită decât pe teritoriul francez.

Cu toate acestea, în cursul secolului al XIX-lea, acest sistem metric a câștigat notorietate și alte țări au început să-l adopte. Până în acest moment, industriașii americani își conduceau deja toate echipamentele pe baza unităților de inch. „Reorganizarea, au susținut ei, a fost prohibitiv de costisitoare”, a declarat istoricul Stephen Mihm pentru The Atlantic. „Au blocat cu succes adoptarea sistemului metric în Congres de mai multe ori la sfârșitul secolului al XIX-lea și al XX-lea.”

Acestea sunt argumente care scot în evidență mândria naționalistă a Americii și rezistența tradițională la influențele exterioare.

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot