Câți metri înseamnă un feet? De ce americanii măsoară în „feet”, adică „picioare”?

10.12.2020
Câți metri înseamnă un feet? De ce americanii măsoară în „feet”, adică „picioare”?

Feet în metri

În limba engleză „feet”, prescurtat ft, este o unitate de măsură pentru lungime din cadrul sistemului imperial (anglo-saxon), având valoarea egală cu 12 țoli. Începând cu anul 1959, echivalentul în Sistemul Internațional al unui picior anglo-saxon este 1 ft = 304,8 mm = 30,48 cm = 3,048 dm = 0,3048 m.

Cum se transformă feet în metri sau centimetri?

De exemplu, dacă o clădire este înaltă de 300 de feet, ea va avea înălțimea 300 X 0,3048 m. Adică, 91, 44 de metri.

Americanii se luptă cu sistemul metric de aproape 230 de ani. Doar trei țări din lume nu folosesc sistemul metric internațional: Statele Unite, Myanmar și Liberia. Dar nu trebuia să fie așa.

Din 1866, Legea Metrică a fost adoptată de Senat. Legea, care era destinată „autorizării utilizării sistemului metric de greutăți și măsuri”, a fost semnată de președintele Andrew Johnson. Acesta a furnizat un tabel de măsurători standardizate pentru conversia între sistemul metric și sistemul american utilizat în mod obișnuit, care ar putea fi utilizat pentru comerț.

Legea nu impune americanilor să utilizeze sistemul metric, însă rămâne, deși a fost modificată substanțial de-a lungul timpului, scrie US Metric Association. A fost doar prima dintr-o serie de măsuri care au condus la sistemul actual al Statelor Unite.

„Cântarele de greutate corporală ale americanilor, rețetele și indicatoarele rutiere”, printre alte exemple de utilizare zilnică, nu s-au convertit, scrie Victoria Clayton pentru The Atlantic. „Și nici sistemul educațional al țării”, scrie ea.

USMA este una dintre numeroasele voci care pledează pentru „metrificarea” completă a Americii. Acesta susține că convertirea la Sistemul Internațional de Unități (forma modernă a sistemului metric, prescurtat ca SI) ar simplifica comerțul internațional.

Unitățile SI influențează dimensiunea ambalajelor (cum ar fi sticlele de vin de 750 ml), precum și modul în care ambalajul trebuie etichetat. Din 1994, ambele sisteme au fost necesare pe ambalajele comerciale în temeiul Legii privind ambalarea și etichetarea în mod corect.

Americanii, rezistenți la influențele exterioare

Statele Unite ale Americii „s-au târât” spre metrificare aproape de la înființarea țării. „În 1790, Statele Unite erau gata pentru conversie”, scrie David Owen pentru The New Yorker. La acea vreme, sistemul metric era o nouă invenție franceză, iar adoptarea unui sistem care se îndepărta de convențiile Lumii Vechi și se baza pe unități decimalizate moderne părea o idee bună pentru Statele Unite.

Dar, chiar dacă „guvernul cumpăra un sistem uniform de greutăți și măsuri”, scrie Owen, aparatul era prea nou și prea francez. Atunci secretarul de stat Thomas Jefferson a pledat inițial pentru acesta, dar apoi a respins ideea. El se gândea că acesta este o modalitate care nu poate fi folosită decât pe teritoriul francez.

Cu toate acestea, în cursul secolului al XIX-lea, acest sistem metric a câștigat notorietate și alte țări au început să-l adopte. Până în acest moment, industriașii americani își conduceau deja toate echipamentele pe baza unităților de inch. „Reorganizarea, au susținut ei, a fost prohibitiv de costisitoare”, a declarat istoricul Stephen Mihm pentru The Atlantic. „Au blocat cu succes adoptarea sistemului metric în Congres de mai multe ori la sfârșitul secolului al XIX-lea și al XX-lea.”

Acestea sunt argumente care scot în evidență mândria naționalistă a Americii și rezistența tradițională la influențele exterioare.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Profeția lui Nikola Tesla din 1926 – a prezis existența SmartPhone-ului și comunicarea WIFI: „Va fi uimitor”
Profeția lui Nikola Tesla din 1926 – a prezis existența SmartPhone-ului și comunicarea WIFI: „Va fi uimitor”
De-a lungul istoriei, unele dintre cele mai mari invenții au fost anticipate de viziuni extraordinare. Printre acești vizionari, Nikola Tesla se evidențiază nu doar ca un inventator genial, dar... citește tot
Cele mai tari gafe făcute de candidații la alegerile prezidențiale. Ciolacu, Simion sau Ciucă și-au dat cu stângul în dreptul!
Cele mai tari gafe făcute de candidații la alegerile prezidențiale. Ciolacu, Simion sau Ciucă și-au dat cu stângul în dreptul!
Alegerile prezidențiale din România atrag întotdeauna atenția nu doar prin promisiuni și discursuri, ci și prin gafele celor care candidează. Fie că este vorba despre Marcel Ciolacu, George... citește tot
Cum a luat legătura B.P. Hașdeu cu fiica sa moartă la șase luni după ce tânăra a decedat?
Cum a luat legătura B.P. Hașdeu cu fiica sa moartă la șase luni după ce tânăra a decedat?
Despre Iulia Hașdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Haşdeu, și legătura dintre cei doi, s-a vorbit mai mult după moartea sa. Iulia Hașdeu a fost un copil genial care, deși a trăit numai 18 ani,... citește tot