Câte adăposturi antiaeriene sunt în București? Vezi adresele exacte ale buncărelor!

01.03.2022
Câte adăposturi antiaeriene sunt în București? Vezi adresele exacte ale buncărelor!

În ultimele zile, toată lumea vorbește îngrozită despre războiul care are loc în Ucraina. Mulți români se întreabă ce s-ar întâmpla dacă acest conflict ne-ar afecta și pe noi și ce adăposturi antiaeriene există în România.

Locuitorii din Kiev s-au înghesuit în stațiile de metrou ale orașului pe fondul temerilor de atacuri aeriene și explozii ale Rusiei în oraș. Mulți, însă, au mers în adăposturile antiaeriene din blocul lor.

Prea puține buncăre, prea mulți locuitori

În mod normal, fiecare clădire de blocuri ar trebui să aibă un adăpost destinat locuitorilor în caz de război. Din nefericire, realitatea este cu totul și cu totul alta. Sunt prea puține buncăre necesare numărului de rezidenți. Potrivit statisticilor, doar două milioane de români ar avea loc în adăposturile antiaeriene din întreaga țară.

Potrivit IGSU, în România există 4.358 de adăposturi antiaeriene care pot asigura minima siguranță oamenilor în cazul unui conflict. Unele dintre ele au fost transformate în spații de depozitare, iar întreținerea lor lasă de dorit.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență susține că în județul Ialomița există doar 13 refugii de acest fel (trei la Urziceni, cinci la Slobozia, trei la Fetești și două la Țăndărei). Aceeași situație este întâlnită și în Vrancea (nouă la Focșani, trei la Adjud și unul la Panciu), scrie evz.ro.

Peste 1.000 de buncăre în București

Potrivit sursei mai sus menționată, în județul Alba sunt 15 adăposturi, în Călărași sunt 23, iar în Hunedoara ar fi 25. În Capitală lucrurile stau un pic mai bine din punct de vedere al numărului de adăposturi antiaeriene, dar nu și a igienei.

În fiecare cartier s-ar afla cel puțin un buncăr, astfel că pe toată suprafața Bucureștiului există 1.171 astfel de locații. Cele mai puține buncăre se află în sectorul 5, doar 57 de astfel de locații. La polul opus, este sectorul 2, unde oamenii pot alege din cele 344 de adăposturi în caz de război.

Celelalte sectoare, cum ar fi 3, 4 și 6, au amenajate 140, 165, respectiv 294 de locuri care ar asigura un refugiu cetățenilor. Aici se pot vedea exact adresele buncărelor din întreaga țară.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot