Câte adăposturi antiaeriene sunt în București? Vezi adresele exacte ale buncărelor!

01.03.2022
Câte adăposturi antiaeriene sunt în București? Vezi adresele exacte ale buncărelor!

În ultimele zile, toată lumea vorbește îngrozită despre războiul care are loc în Ucraina. Mulți români se întreabă ce s-ar întâmpla dacă acest conflict ne-ar afecta și pe noi și ce adăposturi antiaeriene există în România.

Locuitorii din Kiev s-au înghesuit în stațiile de metrou ale orașului pe fondul temerilor de atacuri aeriene și explozii ale Rusiei în oraș. Mulți, însă, au mers în adăposturile antiaeriene din blocul lor.

Prea puține buncăre, prea mulți locuitori

În mod normal, fiecare clădire de blocuri ar trebui să aibă un adăpost destinat locuitorilor în caz de război. Din nefericire, realitatea este cu totul și cu totul alta. Sunt prea puține buncăre necesare numărului de rezidenți. Potrivit statisticilor, doar două milioane de români ar avea loc în adăposturile antiaeriene din întreaga țară.

Potrivit IGSU, în România există 4.358 de adăposturi antiaeriene care pot asigura minima siguranță oamenilor în cazul unui conflict. Unele dintre ele au fost transformate în spații de depozitare, iar întreținerea lor lasă de dorit.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență susține că în județul Ialomița există doar 13 refugii de acest fel (trei la Urziceni, cinci la Slobozia, trei la Fetești și două la Țăndărei). Aceeași situație este întâlnită și în Vrancea (nouă la Focșani, trei la Adjud și unul la Panciu), scrie evz.ro.

Peste 1.000 de buncăre în București

Potrivit sursei mai sus menționată, în județul Alba sunt 15 adăposturi, în Călărași sunt 23, iar în Hunedoara ar fi 25. În Capitală lucrurile stau un pic mai bine din punct de vedere al numărului de adăposturi antiaeriene, dar nu și a igienei.

În fiecare cartier s-ar afla cel puțin un buncăr, astfel că pe toată suprafața Bucureștiului există 1.171 astfel de locații. Cele mai puține buncăre se află în sectorul 5, doar 57 de astfel de locații. La polul opus, este sectorul 2, unde oamenii pot alege din cele 344 de adăposturi în caz de război.

Celelalte sectoare, cum ar fi 3, 4 și 6, au amenajate 140, 165, respectiv 294 de locuri care ar asigura un refugiu cetățenilor. Aici se pot vedea exact adresele buncărelor din întreaga țară.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot