Adio, murături! Te pot obliga autoritățile să eliberezi boxele în cazul unui atac?

09.03.2022
Adio, murături! Te pot obliga autoritățile să eliberezi boxele în cazul unui atac?

În România, nu doar că nu sunt suficiente adăposturi de protecție civilă, dar și cele care sunt, sunt utilizate în alte scopuri. Astfel, mii de români au la boxele blocurilor depozitate anvelope, murături sau alte obiecte pe care nu le folosesc în mod constant. Unele boxe sunt inundate și nu ar putea fi utilizate în cazul unui atac nuclear. 

În urmă cu câteva zile, Secretarul de stat din MAI, şeful DSU Raed Arafat a declarat, vineri, că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă verifică starea adăposturilor de protecţie civilă.

Raed Arafat a ținut să puncteze faptul că „apelează la asociaţiile de proprietari şi autorităţile locale să le pună la punct, chiar dacă e un spaţiul care va rămâne gol, pentrru că ăsta este rolul lui”. IGSU va controla ca aceste adăposturi să fie goale și pregătite pentru un atac.

Prea puține buncăre, prea mulți locuitori

În mod normal, fiecare clădire de blocuri ar trebui să aibă un adăpost destinat locuitorilor în caz de război. Din nefericire, realitatea este cu totul și cu totul alta. Sunt prea puține buncăre necesare numărului de rezidenți. Potrivit statisticilor, doar două milioane de români ar avea loc în adăposturile antiaeriene din întreaga țară.

Potrivit IGSU, în România există 4.358 de adăposturi antiaeriene care pot asigura minima siguranță oamenilor în cazul unui conflict.

Ce spune legea?

În situații de urgență, legea permite eliberarea acestor spații în maxim 24 de ore. Aceste adăposturi trebuie să aibă instalaţie de filtrare şi ventilare a aerului, toaletă şi chiuvetă funcţionale, dar şi o cale de salvare în cazul prăbuşirii clădirii. Așadar, autoritățile îi pot obliga pe cetățeni să elibereze aceste spații în caz de nevoie.

„Din păcate, unele sunt pline de mucegai sau chiar inundate”, a explicat un președinte de asociație pentru site-ul shtiu.ro.

Legea spune că aceste buncăre realizate în cadrul construcţiilor noi trebuie să ofere câte 1 metru pătrat suprafaţă utilă pentru fiecare persoană din ansamblul rezidențial construit.

Foto: focuspress.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singura țară care și-a pus un papagal pe steag?
Care este singura țară care și-a pus un papagal pe steag?
Pe Pământ există 195 de țări suverane și independente, iar dintre acestea 193 sunt membre ale Organizației Națiunilor Unite, în timp ce Vatican și Palestina sunt doar observatori... citește tot
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
Una dintre cele mai frecvente erori pe care o fac românii este folosirea formulării „ca și” în loc de „ca”. De cele mai multe ori, utilizarea formulării „ca și” se face pentru a... citește tot
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot