Adio, murături! Te pot obliga autoritățile să eliberezi boxele în cazul unui atac?

09.03.2022
Adio, murături! Te pot obliga autoritățile să eliberezi boxele în cazul unui atac?

În România, nu doar că nu sunt suficiente adăposturi de protecție civilă, dar și cele care sunt, sunt utilizate în alte scopuri. Astfel, mii de români au la boxele blocurilor depozitate anvelope, murături sau alte obiecte pe care nu le folosesc în mod constant. Unele boxe sunt inundate și nu ar putea fi utilizate în cazul unui atac nuclear. 

În urmă cu câteva zile, Secretarul de stat din MAI, şeful DSU Raed Arafat a declarat, vineri, că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă verifică starea adăposturilor de protecţie civilă.

Raed Arafat a ținut să puncteze faptul că „apelează la asociaţiile de proprietari şi autorităţile locale să le pună la punct, chiar dacă e un spaţiul care va rămâne gol, pentrru că ăsta este rolul lui”. IGSU va controla ca aceste adăposturi să fie goale și pregătite pentru un atac.

Prea puține buncăre, prea mulți locuitori

În mod normal, fiecare clădire de blocuri ar trebui să aibă un adăpost destinat locuitorilor în caz de război. Din nefericire, realitatea este cu totul și cu totul alta. Sunt prea puține buncăre necesare numărului de rezidenți. Potrivit statisticilor, doar două milioane de români ar avea loc în adăposturile antiaeriene din întreaga țară.

Potrivit IGSU, în România există 4.358 de adăposturi antiaeriene care pot asigura minima siguranță oamenilor în cazul unui conflict.

Ce spune legea?

În situații de urgență, legea permite eliberarea acestor spații în maxim 24 de ore. Aceste adăposturi trebuie să aibă instalaţie de filtrare şi ventilare a aerului, toaletă şi chiuvetă funcţionale, dar şi o cale de salvare în cazul prăbuşirii clădirii. Așadar, autoritățile îi pot obliga pe cetățeni să elibereze aceste spații în caz de nevoie.

„Din păcate, unele sunt pline de mucegai sau chiar inundate”, a explicat un președinte de asociație pentru site-ul shtiu.ro.

Legea spune că aceste buncăre realizate în cadrul construcţiilor noi trebuie să ofere câte 1 metru pătrat suprafaţă utilă pentru fiecare persoană din ansamblul rezidențial construit.

Foto: focuspress.ro

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot