Adio, murături! Te pot obliga autoritățile să eliberezi boxele în cazul unui atac?

09.03.2022
Adio, murături! Te pot obliga autoritățile să eliberezi boxele în cazul unui atac?

În România, nu doar că nu sunt suficiente adăposturi de protecție civilă, dar și cele care sunt, sunt utilizate în alte scopuri. Astfel, mii de români au la boxele blocurilor depozitate anvelope, murături sau alte obiecte pe care nu le folosesc în mod constant. Unele boxe sunt inundate și nu ar putea fi utilizate în cazul unui atac nuclear. 

În urmă cu câteva zile, Secretarul de stat din MAI, şeful DSU Raed Arafat a declarat, vineri, că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă verifică starea adăposturilor de protecţie civilă.

Raed Arafat a ținut să puncteze faptul că „apelează la asociaţiile de proprietari şi autorităţile locale să le pună la punct, chiar dacă e un spaţiul care va rămâne gol, pentrru că ăsta este rolul lui”. IGSU va controla ca aceste adăposturi să fie goale și pregătite pentru un atac.

Prea puține buncăre, prea mulți locuitori

În mod normal, fiecare clădire de blocuri ar trebui să aibă un adăpost destinat locuitorilor în caz de război. Din nefericire, realitatea este cu totul și cu totul alta. Sunt prea puține buncăre necesare numărului de rezidenți. Potrivit statisticilor, doar două milioane de români ar avea loc în adăposturile antiaeriene din întreaga țară.

Potrivit IGSU, în România există 4.358 de adăposturi antiaeriene care pot asigura minima siguranță oamenilor în cazul unui conflict.

Ce spune legea?

În situații de urgență, legea permite eliberarea acestor spații în maxim 24 de ore. Aceste adăposturi trebuie să aibă instalaţie de filtrare şi ventilare a aerului, toaletă şi chiuvetă funcţionale, dar şi o cale de salvare în cazul prăbuşirii clădirii. Așadar, autoritățile îi pot obliga pe cetățeni să elibereze aceste spații în caz de nevoie.

„Din păcate, unele sunt pline de mucegai sau chiar inundate”, a explicat un președinte de asociație pentru site-ul shtiu.ro.

Legea spune că aceste buncăre realizate în cadrul construcţiilor noi trebuie să ofere câte 1 metru pătrat suprafaţă utilă pentru fiecare persoană din ansamblul rezidențial construit.

Foto: focuspress.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Roma Antică. Ce lichid scârbos beau romanii?
Curiozități despre Roma Antică. Ce lichid scârbos beau romanii?
Roma Antică a fost un oraş-stat care a dominat o bună parte a lumii secole la rând. Istoria acestei citadele se întinde între 753 î. de Hr. și 476 d. Hr., fiind una dintre cele mai frumoase... citește tot
Care este orașul care s-ar putea scufunda sub greutatea zgârie-norilor?
Care este orașul care s-ar putea scufunda sub greutatea zgârie-norilor?
New York City este cel mai celebru oraș din Statele Unite ale Americii. Metropola atrage milioane de turiști din întreaga lume, în fiecare an, având un vibe specific care nu poate fi întâlnit... citește tot
Care sunt cele mai vechi orașe din lume?
Care sunt cele mai vechi orașe din lume?
Continuitatea istorică, dovezile arheologice și gradul de dezvoltare urbană sunt printre factorii luați în considerare la definirea „celui mai vechi oraș” din lume. Este o sarcină... citește tot
adplus-dvertising