Cât trebuie să fie umiditatea în casă?

08.02.2023
Cât trebuie să fie umiditatea în casă?

Nivelul de umiditate din interiorul unei locuințe este foarte important, deoarece dacă este prea ridicat sau prea scăzut poate duce la apariția diferitelor probleme de sănătate pentru cei care locuiesc acolo. Din fericire, datorită tehnologiilor din prezent umiditatea din casă poate fi reglată, indiferent de anotimp, astfel încât să fie tot timpul optimă.

Cum afli nivelul de umiditate din casă?

În prezent, există diferite instrumente și modalități de a verifica umiditatea din casă. Este bine să acordați o atenție deosebită acestui aspect, în special, în timpul sezonului rece, fiindcă poate favoriza apariția mai multor probleme de sănătate. Trebuie precizat că umiditatea reprezintă cantitatea de vapori de apă din aer, iar aceasta se modifică în funcție de schimbările climatice de afară.

Așadar, nu este indicat nici ca aerul să fie prea uscat, dar nici o umiditate crescută, fiindcă organismul uman nu se va simți confortabil. Astfel, pot apărea următoarele probleme de sănătate:

Persoanele care nu au un aparat de măsurare a umidității pot observa că aceasta este crescută atunci când există condens pe geamuri, apare mucegaiul și se simte un miros ciudat în casă. Semnele care indică o umiditate scăzută în locuință sunt următoarele: persoanele din casă simt pielea uscată și o senzație permanentă de sete. Totodată, există o tendință crescută de mâncărime la nivelul nasului și al ochilor, precum și o senzație de uscăciune la nivelul nasului, gurii și al gâtului.

Care este nivelul optim de umiditate într-o locuință?

Specialiști în sănătate au studiat care este nivelul optim de umiditate pentru organismul uman și au ajuns la următoarele concluzii:

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot