Cât trebuie să fie umiditatea în casă?

08.02.2023
Cât trebuie să fie umiditatea în casă?

Nivelul de umiditate din interiorul unei locuințe este foarte important, deoarece dacă este prea ridicat sau prea scăzut poate duce la apariția diferitelor probleme de sănătate pentru cei care locuiesc acolo. Din fericire, datorită tehnologiilor din prezent umiditatea din casă poate fi reglată, indiferent de anotimp, astfel încât să fie tot timpul optimă.

Cum afli nivelul de umiditate din casă?

În prezent, există diferite instrumente și modalități de a verifica umiditatea din casă. Este bine să acordați o atenție deosebită acestui aspect, în special, în timpul sezonului rece, fiindcă poate favoriza apariția mai multor probleme de sănătate. Trebuie precizat că umiditatea reprezintă cantitatea de vapori de apă din aer, iar aceasta se modifică în funcție de schimbările climatice de afară.

Așadar, nu este indicat nici ca aerul să fie prea uscat, dar nici o umiditate crescută, fiindcă organismul uman nu se va simți confortabil. Astfel, pot apărea următoarele probleme de sănătate:

Persoanele care nu au un aparat de măsurare a umidității pot observa că aceasta este crescută atunci când există condens pe geamuri, apare mucegaiul și se simte un miros ciudat în casă. Semnele care indică o umiditate scăzută în locuință sunt următoarele: persoanele din casă simt pielea uscată și o senzație permanentă de sete. Totodată, există o tendință crescută de mâncărime la nivelul nasului și al ochilor, precum și o senzație de uscăciune la nivelul nasului, gurii și al gâtului.

Care este nivelul optim de umiditate într-o locuință?

Specialiști în sănătate au studiat care este nivelul optim de umiditate pentru organismul uman și au ajuns la următoarele concluzii:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot