Cât petrol produce România?

27.05.2022
Cât petrol produce România?

România a fost cândva cea mai mare putere de petrol și gaze din Europa. Țara deține încă un loc mândru în rândul națiunilor din Europa de Est, dar în ultimii ani industria sa offshore a rămas în cea mai mare parte inactivă.

Potrivit Wikipedia, industria offshore se referă la resursele înregistrate într-o țară sau într-un teritoriu dependent al unei țări cu legislație autonomă, dar care nu desfășoară activități economice pe teritoriul respectiv, deci nu obține profit național, ci în afara granițelor acelui stat.

Din acest motiv, investitorii internaționali au fost descurajați și mulți au ales să părăsească țară. Ca răspuns, guvernul a promis schimbări care ar putea vedea un nou început pentru industria offshore din România.

România lider la producția de petrol în Europa de Est

Înainte de al Doilea Război Mondial, România și-a folosit rezervele de pe uscat pentru a deveni cel mai mare producător de petrol din Europa. Forțele aeriene americane au organizat una dintre cele mai costisitoare misiuni de război pentru a deteriora industria, cu efect moderat.

De atunci, înflorirea globală a industriei a făcut din această statistică o amintire îndepărtată. În 2018, țara a menținut o producție constantă de 208.000 de barili pe zi, potrivit Administrației de Informații Energetice din SUA. Aceasta o plasează pe locul 59 în lume.

Cu toate acestea, România are încă una dintre cele mai mari capacități de procesare din Europa de Est. Cele nouă rafinării ale sale operează sub capacitatea lor de 450.000 de barili pe zi, dând loc pentru extindere în industria sa autohtonă.

Țara noastră are deschidere la Marea Neagră unde rezervele de petrol și gaze s-au dovedit a fi profitabile pentru alte țări. Cea mai mare graniță terestră a sa este în fața cu Ucraina, iar descoperirea petrolului offshore a provocat o dispută teritorială pașnică între țări. În 2011, țările au soluționat acest lucru în instanța internațională.

Majoritatea litoralului Mării Negre aparține Turciei, care a continuat cu dezvoltarea offshore de la descoperirea zăcământului de gaze Sakarya. România a dovedit că are acces la 200 de miliarde de metri cubi de gaz în rezervele sale offshore, a cincea rezervă de gaze din Europa.

Potrivit Worldometer, România are rezerve dovedite echivalente cu 8,2 ori consumul său anual . Aceasta înseamnă că, fără importuri, ar mai rămâne aproximativ 8 ani de petrol (la nivelurile actuale de consum și excluzând rezervele nedovedite).

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot