Cât petrol produce România?

27.05.2022
Cât petrol produce România?

România a fost cândva cea mai mare putere de petrol și gaze din Europa. Țara deține încă un loc mândru în rândul națiunilor din Europa de Est, dar în ultimii ani industria sa offshore a rămas în cea mai mare parte inactivă.

Potrivit Wikipedia, industria offshore se referă la resursele înregistrate într-o țară sau într-un teritoriu dependent al unei țări cu legislație autonomă, dar care nu desfășoară activități economice pe teritoriul respectiv, deci nu obține profit național, ci în afara granițelor acelui stat.

Din acest motiv, investitorii internaționali au fost descurajați și mulți au ales să părăsească țară. Ca răspuns, guvernul a promis schimbări care ar putea vedea un nou început pentru industria offshore din România.

România lider la producția de petrol în Europa de Est

Înainte de al Doilea Război Mondial, România și-a folosit rezervele de pe uscat pentru a deveni cel mai mare producător de petrol din Europa. Forțele aeriene americane au organizat una dintre cele mai costisitoare misiuni de război pentru a deteriora industria, cu efect moderat.

De atunci, înflorirea globală a industriei a făcut din această statistică o amintire îndepărtată. În 2018, țara a menținut o producție constantă de 208.000 de barili pe zi, potrivit Administrației de Informații Energetice din SUA. Aceasta o plasează pe locul 59 în lume.

Cu toate acestea, România are încă una dintre cele mai mari capacități de procesare din Europa de Est. Cele nouă rafinării ale sale operează sub capacitatea lor de 450.000 de barili pe zi, dând loc pentru extindere în industria sa autohtonă.

Țara noastră are deschidere la Marea Neagră unde rezervele de petrol și gaze s-au dovedit a fi profitabile pentru alte țări. Cea mai mare graniță terestră a sa este în fața cu Ucraina, iar descoperirea petrolului offshore a provocat o dispută teritorială pașnică între țări. În 2011, țările au soluționat acest lucru în instanța internațională.

Majoritatea litoralului Mării Negre aparține Turciei, care a continuat cu dezvoltarea offshore de la descoperirea zăcământului de gaze Sakarya. România a dovedit că are acces la 200 de miliarde de metri cubi de gaz în rezervele sale offshore, a cincea rezervă de gaze din Europa.

Potrivit Worldometer, România are rezerve dovedite echivalente cu 8,2 ori consumul său anual . Aceasta înseamnă că, fără importuri, ar mai rămâne aproximativ 8 ani de petrol (la nivelurile actuale de consum și excluzând rezervele nedovedite).

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising