Cât petrol produce România?

27.05.2022
Cât petrol produce România?

România a fost cândva cea mai mare putere de petrol și gaze din Europa. Țara deține încă un loc mândru în rândul națiunilor din Europa de Est, dar în ultimii ani industria sa offshore a rămas în cea mai mare parte inactivă.

Potrivit Wikipedia, industria offshore se referă la resursele înregistrate într-o țară sau într-un teritoriu dependent al unei țări cu legislație autonomă, dar care nu desfășoară activități economice pe teritoriul respectiv, deci nu obține profit național, ci în afara granițelor acelui stat.

Din acest motiv, investitorii internaționali au fost descurajați și mulți au ales să părăsească țară. Ca răspuns, guvernul a promis schimbări care ar putea vedea un nou început pentru industria offshore din România.

România lider la producția de petrol în Europa de Est

Înainte de al Doilea Război Mondial, România și-a folosit rezervele de pe uscat pentru a deveni cel mai mare producător de petrol din Europa. Forțele aeriene americane au organizat una dintre cele mai costisitoare misiuni de război pentru a deteriora industria, cu efect moderat.

De atunci, înflorirea globală a industriei a făcut din această statistică o amintire îndepărtată. În 2018, țara a menținut o producție constantă de 208.000 de barili pe zi, potrivit Administrației de Informații Energetice din SUA. Aceasta o plasează pe locul 59 în lume.

Cu toate acestea, România are încă una dintre cele mai mari capacități de procesare din Europa de Est. Cele nouă rafinării ale sale operează sub capacitatea lor de 450.000 de barili pe zi, dând loc pentru extindere în industria sa autohtonă.

Țara noastră are deschidere la Marea Neagră unde rezervele de petrol și gaze s-au dovedit a fi profitabile pentru alte țări. Cea mai mare graniță terestră a sa este în fața cu Ucraina, iar descoperirea petrolului offshore a provocat o dispută teritorială pașnică între țări. În 2011, țările au soluționat acest lucru în instanța internațională.

Majoritatea litoralului Mării Negre aparține Turciei, care a continuat cu dezvoltarea offshore de la descoperirea zăcământului de gaze Sakarya. România a dovedit că are acces la 200 de miliarde de metri cubi de gaz în rezervele sale offshore, a cincea rezervă de gaze din Europa.

Potrivit Worldometer, România are rezerve dovedite echivalente cu 8,2 ori consumul său anual . Aceasta înseamnă că, fără importuri, ar mai rămâne aproximativ 8 ani de petrol (la nivelurile actuale de consum și excluzând rezervele nedovedite).

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot