Cât petrol produce România?

27.05.2022
Cât petrol produce România?

România a fost cândva cea mai mare putere de petrol și gaze din Europa. Țara deține încă un loc mândru în rândul națiunilor din Europa de Est, dar în ultimii ani industria sa offshore a rămas în cea mai mare parte inactivă.

Potrivit Wikipedia, industria offshore se referă la resursele înregistrate într-o țară sau într-un teritoriu dependent al unei țări cu legislație autonomă, dar care nu desfășoară activități economice pe teritoriul respectiv, deci nu obține profit național, ci în afara granițelor acelui stat.

Din acest motiv, investitorii internaționali au fost descurajați și mulți au ales să părăsească țară. Ca răspuns, guvernul a promis schimbări care ar putea vedea un nou început pentru industria offshore din România.

România lider la producția de petrol în Europa de Est

Înainte de al Doilea Război Mondial, România și-a folosit rezervele de pe uscat pentru a deveni cel mai mare producător de petrol din Europa. Forțele aeriene americane au organizat una dintre cele mai costisitoare misiuni de război pentru a deteriora industria, cu efect moderat.

De atunci, înflorirea globală a industriei a făcut din această statistică o amintire îndepărtată. În 2018, țara a menținut o producție constantă de 208.000 de barili pe zi, potrivit Administrației de Informații Energetice din SUA. Aceasta o plasează pe locul 59 în lume.

Cu toate acestea, România are încă una dintre cele mai mari capacități de procesare din Europa de Est. Cele nouă rafinării ale sale operează sub capacitatea lor de 450.000 de barili pe zi, dând loc pentru extindere în industria sa autohtonă.

Țara noastră are deschidere la Marea Neagră unde rezervele de petrol și gaze s-au dovedit a fi profitabile pentru alte țări. Cea mai mare graniță terestră a sa este în fața cu Ucraina, iar descoperirea petrolului offshore a provocat o dispută teritorială pașnică între țări. În 2011, țările au soluționat acest lucru în instanța internațională.

Majoritatea litoralului Mării Negre aparține Turciei, care a continuat cu dezvoltarea offshore de la descoperirea zăcământului de gaze Sakarya. România a dovedit că are acces la 200 de miliarde de metri cubi de gaz în rezervele sale offshore, a cincea rezervă de gaze din Europa.

Potrivit Worldometer, România are rezerve dovedite echivalente cu 8,2 ori consumul său anual . Aceasta înseamnă că, fără importuri, ar mai rămâne aproximativ 8 ani de petrol (la nivelurile actuale de consum și excluzând rezervele nedovedite).

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot